‘Levenswater’ voor prijswinnaar Rie Timmer Rapid Toernooi: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Foto: Archief Fotostudio Merjenburgh

Het jaarlijkse Rie Timmer Rapid Toernooi in de maand januari is een begrip bij het Veluws Schaakgenootschap. De elfde editie van dit schaaktoernooi werd gehouden op zaterdag 21 januari 1995 in de aula van Christelijke College Groevenbeek aan de Paul Krugerweg. Daarnaast de verslagen van de VSG-teams in de externe OSBO-competitie.

Door Bram Burggraaff.

Met fles whisky naar huis 
Het Veluws Schaakgenootschap organiseerde afgelopen zaterdag het elfde Ria Timmer Rapid Toernooi in de grote zaal van Christelijk College Groevenbeek. Er waren 120 schakers aanwezig, die behalve uit Ermelo afkomstig waren uit Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Epe, Hattem, Harderwijk, Heerde, Heerhugowaard, Hilversum, Huizen, Kampen, Meppel, Nijkerk en Putten. Ook deze keer was er een invitatiegroep, die voornamelijk samengesteld was uit plaatselijke kampioenen van Barneveld, Putten, Ermelo enzovoort. Winnaar van deze groep werd de kampioen van Barneveld, de heer L. van Mil. Hij keerde huiswaarts met een fles whisky (levenswater). Tweede werd de heer H. Abels, kampioen van SV Heerde. Hoofdklasser H. Weenink uit Hilversum had een slechte dag en plaatste zich niet bij de eerste drie.

Minder succesvol
De sterke A-groep werd gewonnen door de zoon van dhr. Weenink, Jan Willem uit Enschede. De kampioen van Epe, dhr. Dorpema werd tweede. Ingenomen was het bestuur van VSG met de deelname van de oud-kampioen van Nederland, de 75-jarige Fenny Heemskerk. Zij won de derde prijs in de D-groep. De schakers van het Veluws Schaakgenootschap waren dit toernooi minder succesvol. Alleen Andries Mellema behaalde een eerste prijs in de R-groep. Andere prijswinnaars uit Ermelo waren Sape Westra, Philip Boer, Henk Mante, Cees Kortland, Cees Does, Ger Rog, Jan Bosch, Lambert Korterink, Harrij Boer, Klaas Mosterd en mevrouw Weenink.

Elektronische schaakklok
De verenigingsprijs, een mooie elektronische schaakklok, werd gewonnen door schaakclub MSV uit Meppel met een score van 70%. Om 16.15 uur sloot VSG-voorzitter Visscher het zeer geslaagde toernooi af. De wedstrijdleiding was in handen van de pas 17-jarige Rob Boterenbrood, die onlangs slaagde voor het diploma Nationaal arbiter.

OSBO-competitie
Voor de OSBO-competitie traden de afgelopen week drie VSG-teams in het strijdperk. Het eerste achttal toog naar Apeldoorn om het tweede team van ASV te bestrijden. Na een gelijk opgaande wedstrijd werd het 4-4, waarbij de Ermelose schakers iets meer kans op de overwinning hadden. Theo Janssen verloor na lange tijd gewonnen te hebben gestaan. Daar tegenover stond een zege van Sape Westra, die reeds na enkele zetten duidelijk beter stond. De rest van het team kwam niet verder dan remise.

Het tweede team van VSG won knap met 5 ½ – 2 ½ van Lelystad 3. Hier waren er overwinningen voor Reijngoudt, Mante, Doets en Bas West, terwijl Mellema, Rog en Boterenbrood remiseerden. Captain Karel Bekker ging met het derde zestal naar Zwolle waar met 3 ½ – 2 ½ nipt verloren werd van Pegasus 1. Jammer voor de Ermelose ploeg was, dat enkele VSG’ers in betere stand tot een puntdeling kwamen. Bauke van Hulst behaalde een vol punt; remises waren er voor Jan Bosch, Mark de Graaf en Tom Paulus.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden