Sportclubs keren zich tegen bezuinigingsvoorstellen college: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Links en rechts: de wethouders E.v.d.Beek, E. Kuiper, D.N. de Vries Reilingh en Th.H.J. Tromp. 
Links en rechts: de wethouders E.v.d.Beek, E. Kuiper, D.N. de Vries Reilingh en Th.H.J. Tromp. 
Foto: streekarchivariaat.nl E. Kamp

In de 66e aflevering van de ‘sportartikelen uit de oude doos’ een artikel van 5 januari 1995 over de bezwaren van de Ermelose sportverenigingen tegen de bezuinigingsvoorstellen van het college van B & W en de plannen betreffende een nieuwe sporthal in Ermelo-Oost.

Door Bram Burggraaff.

De Ermelose sportverenigingen hebben grote bezwaren tegen de bezuinigingsplannen van het College, zoals die worden verwoord in de Nota Bijstelling en Heroverweging van het Plan Specifiek Welzijn voor de jaren 1995 en 1996. Ook het beleid ten aanzien van de realisatie van een tweede sporthal kan niet rekenen op de steun van de clubs. Dat bleek afgelopen donderdagavond op een drie uur durende van de bij de Sportraad aangesloten clubs.

Voor de zoveelste keer
De Sportraad had er grote moeite mee om ‘voor de zoveelste keer’ pas achteraf te worden betrokken bij de bezuinigingsplannen van de gemeente. Zij vindt ‘overleg’ achteraf nauwelijks zinvol en wil graag bij de plannen worden betrokken in de meningsvormende fase en niet wanneer de besluiten reeds genomen zijn. Het collegevoorstel om de jeugdsubsidie terug te brengen van 37,50 gulden naar 30 gulden bleek voor de leden van de Sportraad onaanvaardbaar en niet bespreekbaar. Ook spraken de clubs zich uit tegen een verhoging van de tarieven voor de accommodaties, die 16.643 gulden zou moeten opbrengen.

Pijn
“Deze tarieven zijn de afgelopen twee jaar nog verhoogd,’’ argumenteerden de verenigingen. Weliswaar is op de prijzen van de accommodaties de afgelopen jaren de inflatiecorrectie niet toegepast, maar dat geldt evenzeer voor de subsidies.’’ De sportverenigingen realiseren zich overigens terdege dat het te bezuinigen bedrag van 5.000 gulden in 1995 oplopend naar 15.000 gulden in 1997, gehaald zal moeten worden. Om deze pijn zo evenredig mogelijk over de verenigingen te verdelen, sprak de Sportraad zich uit voor een verlaging van de algemene subsidie per vereniging. Deze subsidie zou dusdanig moeten worden verlaagd dat, via een omslag naar het aantal leden, elke club evenredig bijdraagt aan het te realiseren bedrag.

Privatisering
De leden van de Sportraad spraken hun verbazing en hun ergernis uit over het feit dat de plannen met betrekking tot de privatisering van de sportvelden slechts een ‘ordinaire bezuiniging’ blijken te zijn, terwijl de Gemeente in het verleden steeds heeft gezegd met privatisering een voordeel voor beide partijen te beogen. De buitensportverenigingen toonden zich overigens niet enthousiast maar wel bereid om zitting te nemen in een werkgroep die gaat onderzoeken hoe door privatisering kan worden bezuinigd op het onderhoud van de gemeentelijke sportvelden. Hierbij moet volgens de clubs duidelijk zijn dat er niet vanuit gegaan dient te worden dat dit werk in de toekomst kan worden afgewenteld op vrijwilligers.

Nieuwe sporthal
De financiële middelen voor een Sporthal annex wijkcentrum aan de Amanietlaan / Bovistlaan haalt de Gemeente uit verkoop van grond rond deze sporthal. Bij het doorgaan van de plannen wordt de grond verkocht aan een projectontwikkelaar. Volgens plan komt er bij de sporthal ook een aantal squash-hallen. De clubs plaatsten kanttekeningen bij het feit dat er nog niemand is gevonden die de voor deze squash-hallen benodigde 800.000 gulden wil en/of kan investeren. De Gemeente leek in gymnastiekvereniging Sparta een partner te hebben gevonden, maar deze club haakte uiteindelijk af.

Waarom?
Sparta-vertegenwoordigers legden uit waarom. In de oorspronkelijke opzet, toen er nog alleen sprake was van een sporthal moest Sparta een bedrag van 200.000 gulden inbrengen en bereid zijn de hal over te nemen en te exploiteren. Gaandeweg zijn de plannen uitgebreid met een wijkcentrum, squash-hallen en een ruimte voor een fysio-praktijk. Sporthal en wijkcentrum gaan gebruik maken van een gemeenschappelijke kantine. Sparta is hiervan geen voorstander, omdat onderzoek heeft geleerd dat in de verschillende categorieën gebruikers de aanleiding kan liggen voor problemen. Volgens de gymnastiekvereniging zal het sowieso moeilijk worden om een kantine rendabel te kunnen exploiteren, aangezien de hal zonder tribune zal worden gebruikt voor gymlessen van de Beatrixschool en de Cantharel én als trainingshal, waarin van de gemeente ter bescherming van het ‘eigen’ Calluna sportcentrum geen competitiewedstrijden mogen worden gespeeld.

Sparta zegt uiteindelijk als partner te hebben afgehaakt, omdat van het ‘overnemen’ van de hal inmiddels geen sprake meer blijkt te zijn. Het beheer van het hele complex zal worden ondergebracht in een nog op te richten stichting, waarin de gymnastiekvereniging in minderheid mag participeren. Sparta bedankt voor die ‘eer’, aangezien zij niet inziet om alleen voor het mogen uitvoeren van de beheerswerkzaamheden 200.000 gulden te moeten investeren. Daarnaast ziet de club geen mogelijkheden om de 800.000 gulden op te hoesten die de gemeente als eis stelt voor de eventuele squash-hallen, waarmee de nodige risico’s worden gelopen, te meer daar voor deze hallen niet het alleenrecht wordt verkregen.

Bezwaren omwonenden
Ook blijken omwonenden grote bezwaren te hebben tegen de komst van een sporthal op de genoemde locatie, getuige de 49 bezwaarschriften die de Gemeente heeft ontvangen en nu belemmerend werken ten aanzien van de termijn waarop de bouwvergunning verstrekt zou kunnen worden. Mede in het licht van deze feiten zouden de clubs het zo gek nog niet vinden, als de gemeente voor wat betreft de locatie het plan Putterpoort weer uit de kast zou halen.

Duidelijk signaal
Voor de op te richten beheersstichting heeft de Sportraad de intentie uitgesproken om vanuit de sport een kandidaat-bestuurslid te leveren. Vanuit de vergadering bleek invulling hiervan nog niet mogelijk. De aanwezigen wensten het duidelijke signaal af te geven dat de werkzaamheden binnen de eigen verenigingen al zoveel energie vragen, dat zij geen tijd over hebben voor het bekleden van een dergelijke functie. Los hiervan had de vergadering grote bezwaren tegen het totale pakket voorwaarden, zoals dat door de Gemeente zal worden opgelegd. Maandag 9 januari overlegt het gemeentebestuur met de Sportraad; woensdag 15 januari bespreekt de commissie Welzijn de nota bijstelling en heroverweging van het Plan Specifiek Welzijn 1995-1996.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen