DVS’33 medekoploper na thriller tegen GVVV: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

DVS wint in een spannend duel met 3-2 van GVVV.

In de 64e aflevering van de ‘sportartikelen uit de oude doos’ verslagen in 2 delen van de wedstrijden DVS’33 – GVVV (19-11-1994) en WHC – DVS’33 (3-12-1994). en een impressie van de duel DVS’33 – Capelle (10-12-1994). DVS deed het in die periode uitstekend onder leiding van de nieuwe trainer Steef van de Oosterkamp en was koploper in de eerste klasse B, het hoogste amateurniveau op dat moment. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

In een zinderende wedstrijd heeft DVS’33 met 3-2 gewonnen van de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging. In de eerste 20 minuten overklaste de Ermelose ploeg de tegenstander en nam verdiend een 3-0 voorsprong. De rest van de wedstrijd leek een formaliteit. GVVV bracht echter met twee treffers in het begin van de tweede helft de spanning volledig terug. De thuisploeg moest na een rode kaart voor Abel van Willigen (tweemaal geel) met tien man verder, maar kwam niet echt meer in de problemen. DVS heeft koploper Rozenburg, dat met 0-0 gelijkspeelde bij DOVO, achterhaald. Beide teams hebben 14 punten uit 10 wedstrijden.

Knallend begin
De wedstrijd kende een knallend begin. Een ‘multi-klapper’ die enkele minuten voor aanvang was ontstoken, zette het hele speelveld in de rook. De kruitdampen waren nauwelijks opgetrokken, toen DVS op voorsprong kwam. Een vrije trap van Arie Eelsing belandde via een Veenendaalse verdediger voor de voeten van Ernst Ligthart die reeds in de vierde minuut de 1-0 aantekende. Vier minuten later was het weer raak. Op het middenveld onderschepte Kees van den Heuvel de bal en zette een snelle aanval op. Via Abel van Willigen kwam Ernst Ligthart in kansrijke positie, maar hij werd onderuit gehaald.

Scheidsrechter Afman uit Hengelo besloot de voordeelregel toe te passen, waarna Hassan el Makrini beheerst 2-0 scoorde. De mooiste Ermelose treffer viel in de negentiende minuut. Arie Eelsing zette de bal vanaf rechts voor en met een geplaatste, steenharde kopbal zorgde alweer Hassan el Makrini voor de schitterende 3-0. GVVV probeerde met veel te hard spel de frustraties van zich af te schudden. Trainer Frans Coenen wond zich zo op over de beslissingen van de scheidsrechter dat hij de rode kaart ontving. De gasten leken nog voor rust terug te komen, maar een doelpunt uit een knap genomen vrije trap werd afgekeurd, omdat er nog niet gefloten was.

Spannend
Het publiek dacht, gezien de stand een ontspannen tweede helft tegemoet te gaan, maar de Veenendalers gaven zich niet gewonnen. GVVV had net zoveel tijd nodig als DVS in de eerste helft om twee doelpunten te maken. In de 47e minuut zorgde Berto Smit voor de 3-1. Drie minuten later haalde Jan van den Berg de bal van de doellijn, toen doelman Robert van de Berkt al was gepasseerd. In de 54e minuut scoorde Marcel van Dijk de aansluitende 3-2 voor de bezoekers.

Het was nu alle hens aan dek voor DVS, zeker nadat Abel van Willigen in de 67e minuut zijn tweede gele kaart had ontvangen, wegens aanmerkingen op de leiding en kon vertrekken. Vreemd genoeg werd GVVV tegen tien man niet echt gevaarlijk meer. De ploeg uit Veenendaal bleef wel veel te hard spelen, wat resulteerde in een aantal gele kaarten en een rode kaart voor Berto Smit, na tweemaal geel. In de laatste fase van de wedstrijd waren de beste kansen voor DVS om de wedstrijd te beslissen. Mattias Visser was echter teveel op eigen succes uit. GVVV hield steeds vier aanvallers voorin, waardoor het spannend bleef tot aan het eindsignaal. Het thuispubliek haalde na afloop opgelucht adem na deze voetbalthriller die men nog lang zal heugen bij DVS.

Spektakel
Trainer Steef van de Oosterkamp die zelf uit Veenendaal komt, bleek GVVV goed te kennen, wat uitstekend van pas kwam. “Het was een hele rare wedstrijd. Vooral in het begin van de eerste en de tweede helft was er enorm veel spektakel. Met een 3-0 voorsprong moet je na rust gewoon doorgaan, maar door die snelle goal sloop er toch onrust in de ploeg,’’ aldus Van de Oosterkamp.

Scheidsrechter Afman gaf na afloop toe, dat het een hele moeilijke wedstrijd was voor hem. “Ik heb in de 26 jaar dat ik fluit zelden een wedstrijd meegemaakt met zoveel irritaties en commentaar op de leiding. Tot aan dit duel had ik in negen competitiewedstrijden slechts twee gele kaarten uitgedeeld. Misschien ben ik in de eerste helft te tolerant geweest, waardoor het in de tweede helft nog lastiger werd. Ik had niet verwacht zo’n moeilijke middag te krijgen’’, aldus de scheidsrechter.