Henk Vriesema goud waard voor FC Horst: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Evert van de Kamp in actie.

In de 47e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag van de met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd, die FC Horst op zaterdag 11 december 1993 speelde tegen CSW. In dat duel was een hoofdrol weggelegd voor Henk Vriesema, die een hattrick scoorde en daarmee alle Ermelose treffers voor zijn rekening nam.

Door Bram Burggraaff.

Vanaf de oprichting in 1972 tot en met het seizoen 1988-1989 bivakkeerde FC Horst in de onderafdeling van het zaterdagvoetbal. In de laatste vier jaar werd driemaal promotie afgedwongen, waardoor de vereniging uit buurtschap Horst in het seizoen 1993 – 1994 uitkwam in de derde klasse zaterdag van de KNVB, het hoogste niveau in de clubhistorie.

Absolute hoofdrolspeler
Henk Vriesema maakte afgelopen zaterdag het verschil voor FC Horst in de thuiswedstrijd tegen CSW. Met drie zeer fraaie treffers was hij de absolute hoofdrolspeler in het duel, dat door de Ermelose derdeklasser met 3-1 werd gewonnen. Door deze overwinning gaat de promovendus de winterstop in met 15 punten uit 11 wedstrijden en heeft daarmee de tweede plaats stevig in handen.

Verwoestend
FC Horst kwam al na twee minuten op achterstand, toen CSW-aanvaller Lont de score opende: 0-1. Hierna creëerde de thuisploeg weinig kansen, maar kwam in de 16e minuut wel langszij. Na een voorzet van John Dooyewaard haalde Henk Vriesema vanuit een onmogelijke hoek verwoestend uit en scoorde de 1-1 gelijkmaker. Protesten van de bezoekers, dat de bal door het zijnet was gegaan, werden niet gehonoreerd door de scheidsrechter. In de 25e minuut leek CSW weer op voorsprong te komen; FC Horst-doelman Arnold Jansen was al gepasseerd, maar verdediger Jan Hogt bracht redding op de lijn. Als CSW slagvaardiger was geweest, had de ploeg uit Wilnis bij rust met 1-4 voor kunnen staan, maar de mooiste kansen werden gemist. Een schot van Andries Hofman, dat rakelings over het doel ging, was het enige dat FC Horst daar tegenover stelde.

Afscheid Egbert Hijmissen
Ook na rust waren de gasten sterker en gevaarlijker. Halverwege de tweede helft kwam Egbert Hijmissen bij de thuisploeg in het veld voor Jan Hogt. Na 16 jaar in het eerste elftal van FC Horst gespeeld te hebben, was dit zijn laatste competitiewedstrijd. Egbert, die tijdens zijn carrière vijf promoties meemaakte, neemt officieel afscheid van de hoofdmacht op zaterdag 8 januari 1994, als FC Horst een vriendschappelijk duel speelt tegen eerste divisionist AZ’67.

Derde treffer
Ondanks het geringe aantal kansen kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Evert van de Kamp bereikte na een snelle counter Henk Vriesema. De linksbuiten leek even te aarzelen, maar schoot de bal vervolgens op sublieme wijze achter de CSW-doelman: 2-1. Even later speelde Albert van Nijhuis zich op rechts vrij en probeerde bijna vanaf de achterlijn in te schieten. Achter de keeper langs ging de bal voorlangs het doel en weer stond Vriesema op de goede plaats om met zijn derde treffer de beslissende 3-1 te scoren.

Kort maar krachtig
De reactie van Henk Vriesema na afloop was kort maar krachtig: “Dit was precies wat ik nodig had.’’ Het commentaar van FC Horst-trainer Jan Westerhof: “Voetballend was het niet geweldig, maar we hebben voorin een paar kanjers lopen. Dankzij de grote uitblinkers Henk Vriesema en keeper Arnold Jansen hebben we vandaag gewonnen.’’