DVS’33 Ermelo schrijft geschiedenis in Harderwijk: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

DVS-er Bert Meiling in actie.
DVS-er Bert Meiling in actie.
Foto: Gescande foto: Fotostudio Merjenburgh

In de 46e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een wedstrijdverslag van de competitiewedstrijd, die DVS’33 speelde op zaterdag 13 november 1993 in Harderwijk tegen aartsrivaal VVOG. De Ermelose ploeg schreef geschiedenis door deze wedstrijd in de eerste klasse zaterdag, toen het hoogste niveau bij het amateurvoetbal, met 0-1 te winnen. De enige treffer werd gescoord door matchwinnaar Hassan el Makrini. Een week later werd bekend, dat hoofdtrainer Fred Prins na vier jaar DVS’33 ging verlaten.

Door Bram Burggraaff.

DVS’33 heeft afgelopen zaterdag een verdiende 0-1 overwinning behaald in de uitwedstrijd tegen het Harderwijkse VVOG. Volgens insiders was dit de eerste keer in de geschiedenis van de Ermelose voetbalvereniging, dat een officiële competitiewedstrijd tegen VVOG werd gewonnen. Door deze overwinning achterhaalt DVS de Harderwijkers op de ranglijst en deelt met hen de derde plaats in de eerste klasse C met 11 punten uit 9 wedstrijden.

Ongrijpbaar
VVOG ging aanvallend van start en kreeg al na drie minuten een uitstekende kans. Uit een vrije trap van Gerrit Zwep kopte Bert Hoeve de bal tegen de binnenkant van de paal. Op miraculeuze wijze kwam het speeltuig via paal en paal in de handen van DVS-keeper Ruud de Groot terecht. Daarna zochten de gasten steeds veelvuldiger de aanval. Het was de vaak ongrijpbare Hassan el Makrini, die DVS na ongeveer een kwartier spelen op voorsprong zette. Uit een knappe voorzet van Arie Eelsing kopte de Harderwijker steenhard de 0-1 binnen. VVOG probeerde de bakens te verzetten, maar kreeg een domper te verwerken, toen in de 17e minuut aanvoerder Henri Brink geblesseerd het veld moest verlaten. Na bijna 20 minuten leek de thuisploeg op gelijke hoogte te komen. Een striemend schot van Gerrit Zwep ging via Marijn Zegers, die in de baan van de bal stond, over het Ermelose doel. Verder dan enkele gevaarlijke corners kwam VVOG voor rust niet.

Nauwelijks kansen
Het verwachte Harderwijkse offensief bleef in de tweede helft uit, waardoor VVOG nauwelijks kansen kreeg. Door voorin te storen onderbrak DVS de aanvallen van de thuisploeg al in de vroeg stadium. En als de Harderwijkers in de buurt van het vijandelijke doel kwamen, werd de bal vaak hoog voor de ‘pot’ gespeeld. Daar wisten de – in de lucht sterke – Ermelose verdedigers Jan van den Berg, Cees van den Heuvel en Arjan Schepers wel raad mee. Daarnaast viel de 18-jarige rechtervleugelverdediger Sander Mallie op, die speelde alsof hij al jaren op eerste klasse niveau acteert. Voor deze talentvolle DVS-er bestaat nu al belangstelling uit het betaalde voetbal. Het enige verwijt dat de bezoekers in de tweede helft gemaakt kon worden, was dat er niet meer afstand genomen werd van VVOG. Keer op keer werd de Harderwijkse verdediging ontrafeld. Maar met name de snelle Hassan el Makrini voerde zijn acties vaak te ver door, waarbij vrijstaande medespelers over het hoofd werden gezien. Met Ernst Ligthart en Martin Dooyeweerd voor Abel van Willigen en Bert Meiling speelde DVS de wedstrijd moeiteloos uit.

Feest
Na het laatste fluitsignaal vierde het Ermelose deel van de bijna 2000 toeschouwers feest en restte het thuispubliek een kater. Trainer Fred Prins: “Er werd vanmiddag niet geweldig gevoetbald ook niet van onze kant, maar het was wel spannend. We hadden het eigenlijk moeten afmaken in de tweede helft. In het programmablad van VVOG las ik, dat DVS dit seizoen klassenbehoud nastreeft en dat is ook zo. Het lijkt me dat er vandaag een aardige stap in die richting is gezet…’’, aldus de hoofdtrainer van DVS’33.

Teleurstelling
In de bestuurskamer van VVOG waren na afloop de tegenstellingen groot. Bij de thuisploeg was de teleurstelling van de gezichten af te lezen, terwijl diverse DVS-ers zich moesten inhouden om niet op de tafels te gaan dansen. Op de opmerking van een Harderwijker, dat DVS ook maar een hele simpele ploeg heeft, reageerde een Ermeloër scherp: “We hebben een heel leuk ‘eigen’ ploegje’’, doelend op de vele Ermelose spelers bij DVS in tegenstelling tot het grote aantal niet-Harderwijkers dat bij VVOG speelt.

Fred Prins
De succesvolle trainer Fred Prins gaat DVS’33 aan het einde van dit seizoen (1993-1994) verlaten. De Zwollenaar is bezig aan zijn vierde seizoen bij de Ermelose eersteklasser. Fred Prins: “Na vier succesvolle seizoenen zet ik er een punt achter. Wat betreft het plezier dat ik bij DVS heb en de sociale contacten, had ik wel een contract voor 10 jaar kunnen tekenen. In de huidige voetballerij maak je het denk ik weinig meer mee, zoals ik hier met de groep en andere mensen binnen de club werk. Ik houd veel vrienden over aan deze vier jaar. Maar het naar je zin hebben, is niet het enige criterium. Ik ben nu 36 jaar en ambitieus genoeg om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb absoluut nog geen contacten met andere clubs en zie wel wat er op me afkomt. DVS kent momenteel een stuk stabiliteit, het is een jong elftal met veel jongens uit de eigen jeugd. Met de voorzetting van het huidige beleid is er ook in de toekomst voldoende jong talent aanwezig en daar moet de club het van hebben. Ik ben wat dat betreft optimistisch.’’

Met pijn in het hart
Bij DVS’33 neemt men met pijn in het hart afscheid van één van de succesvolste trainers uit de clubgeschiedenis. Voorzitter Gert Spijker: “Wij zijn hier natuurlijk niet blij mee, maar respecteren zijn beslissing. We hebben goede jaren gehad met Prins en moeten ons nu gaan beraden over diens opvolging. Dat zal ongetwijfeld enige tijd vergen, omdat we eerst met de diverse betrokkenen overleg willen voeren, voordat we concrete stappen gaan ondernemen.”

Voor de wind
Onder leiding van ‘Freddie’ Prins ging het DVS de laatste seizoenen zeer voor de wind. De Zwollenaar kwam naar Ermelo in het seizoen 1990-1991, nadat de Ermelose club was gedegradeerd naar de tweede klasse. Prins wist zijn grote enthousiasme over te brengen op de spelersgroep, wat direct resulteerde in een hernieuwde promotie naar de eerste klasse. Het seizoen 1991-1992 werd een hoogtepunt in de DVS-historie. De ‘geelzwarten’ eindige op de tweede plaats in de eerste klasse C en plaatsten zich voor het betaald bekertoernooi. Vorig seizoen, zonder de naar NEC vertrokken Bennie Dekker, draaide het wat minder in de sterke eerste klasse B. Dit seizoen gaat het weer uitstekend en na de historische overwinning op VVOG staat DVS momenteel op een gedeelde derde plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen