Historische bekerwedstrijd tussen FC Horst en DVS’33: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Bekerduel DVS'33-FC Horst.
Bekerduel DVS'33-FC Horst.
Foto: Gescande eigen foto

In de 45e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ de voorbeschouwing en het wedstrijdverslag van de historische bekerwedstrijd tussen FC Horst en DVS’33 op woensdag 24 augustus 1993.

Door Bram Burggraaff.

Mis het niet!
In de eerste ronde van het districtsbekertoernooi heeft het lot de Ermelose voetbalverenigingen FC Horst en DVS’33 aan elkaar gekoppeld. Op dinsdag 24 augustus zullen de standaardteams voor het eerst in de geschiedenis van beide clubs een bindende wedstrijd tegen elkaar spelen. Het duel dat de ‘echte’ Ermelose voetballiefhebber niet mag missen wordt gespeeld op het terrein van FC Horst aan de Buitenbrinkweg.

DVS’33, dat 1 september aanstaande 60 jaar bestaat, drong eind jaren tachtiger jaren door tot de eerste klasse zaterdagvoetbal, waar het met uitzondering van één seizoen nu nog steeds in uitkomt. FC Horst kende een aantal zeer turbulente jaren Vanaf de oprichting in 1972 tot en met het seizoen 1988-1989 bivakkeerde de club uit buurtschap Horst in de onderafdeling. In de laatste vier jaar werd er driemaal gepromoveerd, waardoor de vereniging in het komende seizoen uitkomt in de derde klasse KNVB.

Interessant
Deze wedstrijd is extra interessant, omdat door de jaren heen talloze spelers DVS’33 verruilden voor FC Horst en omgekeerd. Zo verlieten aan het einde van het afgelopen seizoen Hassan el Makrini en Ronald Venus FC Horst om bij DVS te gaan voetbalen, terwijl Michiel de Ruiter van DVS terugkeerde naar zijn oude club FC Horst. Andere voorbeelden van spelers die voor beide verenigingen uitkwamen zijn: Abel van Willigen en Dick Ruitenberg – nu spelend van DVS’33 – enerzijds en Henk Lubbersen en John Dooyewaard – nu spelend voor FC Horst – anderzijds . Verwacht mag worden, dat vrijwel heel voetbalminnend Ermelo op dit prestigeduel zal af komen. Men wordt verzocht om zoveel met de fiets naar het terrein van FC Horst toe te gaan in verband met de te verwachte drukte. De wedstrijd begint om 19.30 uur; de entree bedraagt vijf gulden. Voor 65-plussers en kinderen gelden gereduceerde prijzen. Alle bezoekers moeten entreegeld betalen; de recette wordt fifty-fifty verdeeld tussen beide verenigingen.

Lucky Ajax
Een Veluws Veteranenelftal speelt op woensdag 25 augustus een wedstrijd tegen Lucky Ajax. Het Amsterdamse team bestaat uit spelers, die in het verleden furore maakte bij Ajax. Spelers als Sjaak Swart, Piet Keizer, Ruud Krol, Johnny Rep, Piet Schrijvers, Tscheu la Ling, Leo van Veen, Gerrie Muhren en Arnold Muhren maken deel uit van dit team. In het Veluws veteranenteam komende volgende Ermelose spelers in actie: Geerling Hamstra en Gerard Dijkhuis van DVS’33, Hans Beckers, Gerrit van Dam en Luuk Dooyewaard van FC Horst. De wedstrijd op sportpark ‘De Adelaar’ begint om 20.00 uur. De entree bedraagt vijf gulden.

Beladen districtsbekerduel
Het beladen districtsbekerduel tussen FC Horst en DVS’33 is geëindigd in een regelmatige 0-3 overwinning voor de Ermelose eersteklasser. Ernst Ligthart scoorde al na twee minuten voor DVS, dat daarna niet echt in de problemen kwam in een uitermate sportief duel. De verwachting dat voetbalminnend Ermelo massaal op deze wedstrijd zou afkomen, viel wat tegen. Slechts een kleine 600 toeschouwers liep warm voor het eerste officiële treffen tussen beide verenigingen.

FC Horst miste wegens schorsingen de steunpilaren Henk Lubbersen en Jan Hogt. Ook DVS was niet compleet en moest het doen zonder Bert Meiling, Steven van den Brink en Hassan el Makrini. De grootste angst voor de favoriet in dit soort duels is het lang uitblijven van de eerste goal. Wat dat betreft pakte DVS de zaken energiek aan. Na een sliding van Bert van Hunestijn kwam de bal na twee minuten terecht bij de rappe Ernst Ligthart, die FC Horst-keeper Arnold Janssen kansloos liet: 0-1.

Na deze vroege goal hielden de gasten het beste van het spel. Een uitstekend genomen vrije trap van Herman Kok in de negende minuut tikte Janssen fraai over zijn doel. De eerste doelgerichte kans van FC Horst was een kopbal van Hans Becker, die net over ging. DVS leek na een kwartier de wedstrijd al te beslissen, maar de doeltreffende kopbal van Martin Dooyeweerd werd afgekeurd wegens buitenspel. Door uitstekend storend werk van DVS-zijde konden de verdedigers van FC Horst hun voorwaartsen nauwelijks bereiken. Alleen Albert Westhuis kreeg in de 25e minuut een reële scoringskans, maar schoot voorlangs.

Wereldgoal
De eerste kans in de tweede helft was voor FC Horst, maar Hans Becker en Albert Westhuis wisten geen raad met deze mogelijkheid. Hierna nam DVS het heft weer in handen. Uitblinker Ernst Ligthart liet voor de zoveelste keer zijn directe tegenstander zien en bereikte met een voorzet van rechts Bert van Hunestijn, die de bal ineens vol op de slof nam en schitterend de 0-2 inschoot. Met Henk Vriesema voor John Dooyewaard probeerde de thuisploeg nog iets terug te doen, maar dat bleek tevergeefs. Aan de andere kant bleven de bezoekers gevaarlijk. FC Horst ging definitief door de knieën, toen de scheidsrechter DVS een strafschop toekende na een overtreding binnen de ‘beruchte’ lijnen. Arnold Janssen keerde de penalty van Arie Eelsing knap, maar een attente Abel van Willigen, in het veld gekomen voor Jan van den Berg, tekende voor de 0-3 eindstand.

Verdiend
Beide partijen waren het er over eens, dat de overwinning verdiend was. FC Horst-trainer Jan Westerhof: “Het leek in de eerste helft wel, of wij niet durfden te voetballen, we verloren ieder duel. DVS zette ons goed vast, waardoor wij gedwongen waren om de lange bal te spelen. Er valt niets op deze overwinning af te dingen.” DVS-trainer Fred Prins: “In dit soort wedstrijden kun je alleen maar verliezen, want winst vindt men vanzelfsprekend. Vooraf heb ik mijn spelers erop gewezen vooral gedisciplineerd te spelen. Er werd achterin heel geconcentreerd gevoetbald en als het kon, werden er aanvallend goede acties gemaakt.” De goede verstandhouding tussen beide clubs bleek uit het sportieve verloop van de wedstrijd en de uitstekende sfeer tussen de bestuursleden onderling. Spelers en supporters van beide verenigingen zorgden ervoor dat het na afloop nog lang gezellig bleef in de kantine van FC Horst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen