Cees van Panhuis is een geboren organisator: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Cees van Panhuis:
Cees van Panhuis: "Het organiseren zit me in het bloed.’’
Foto: Eigen foto gescand

In de 44e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een interview in 2 delen van donderdag 5 augustus 1993 met Cees van Panhuis, die toen al meer dan 25 jaar een bekend gezicht was in de Ermelose sportwereld. Vandaag deel 1.

Door Bram Burggraaff.

Cees van Panhuis is al 25 jaar in Ermelo betrokken bij diverse verenigingen en organisator van allerlei evenementen. Van Panhuis begon eind zestiger jaren met de organisatie van het zomeravondvoetbal. Daarna bekleedde hij bestuursfuncties bij FC Horst, DVS’33 en supportersvereniging Geel Zwart. De meeste bekendheid heeft hij gekregen als de grote man achter het Bimo-toernooi, dat afgelopen juni voor de zeventiende keer werd gehouden. De laatste jaren is Cees van Panhuis actief als pr-man van Wielervereniging ‘De IJsselstreek’ en maakt deel uit van de sponsorcommissie van deze Veluwse wielerclub.

De beginjaren
Cees van Panhuis werd in 1946 geboren in Ermelo. Zijn sportieve carrière beperkte zich tot een jaartje in de jeugd van DVS’33. Cees: “Mijn voetbalkwaliteiten waren van een zodanig niveau, dat ik al snel dacht: Ik moet maken dat ik wegkom. Toch bleef ik bij de sport betrokken, eerst als toeschouwer en later vooral door iets te organiseren. Ik ben een geboren organisator. Dat begon zo’n 25 jaar geleden. Ik werkte toen bij bouwbedrijf Bischop en heb daar een elftal opgericht dat ging meedoen met de toen zeer populaire zomeravondcompetitie. Na een jaar of vijf begon dat wat te verlopen.”

FC Horst
Vervolgens kwam Cees van Panhuis terecht bij FC Horst, waar hij een aantal jaren deel uitmaakte van het jeugdbestuur. “FC Horst was net gestart, toen ik er verzeild raakte. Er was in die beginperiode nog weinig kader’’, herinnert van Panhuis zich. “Ik werd leider van de B1. Daar speelden toen jongens in als Lambert van Nijhuis, Paul Vierwind, Evert Renden, Wim Adam en de gebroeders Ruitenberg. Na een jaar ben ik jeugdsecretaris geworden. Wij organiseerden toen al internationale toernooien bij FC Horst. In 1974 hadden we een grote tent neergezet, waarin naar de historische finale Duitsland – Nederland werd gekeken tijdens het Wereldkampioenschap in West-Duitsland. Van de jongetjes die in de E-tjes speelden, zie je er nu nog een aantal terug in het eerste elftal. We lieten toen een busje rijden vanuit Ermelo-West, want we moesten de concurrentie aangaan met DVS’33 en EFC’58. Het A-juniorenteam van FC Horst was toen heel sterk. Het won een groot internationaal toernooi en speelde tegen DVS A1. Iedereen dacht dat we weggespeeld zouden worden, maar we wonnen geloof ik met 4-1. Jan Maas was jeugdtrainer en Kars Schepers trainer van het eerste team. Gert van Winkoop was de voorzitter. Hij heeft toen al gezegd: Er komt een tijd, dat we in dezelfde klasse voetballen als DVS. Misschien krijgt hij in de toekomst gelijk.’’

Bimotoernooi
Na de periode FC Horst begon Cees van Panhuis met de organisatie van het Bimo-toernooi. De eerste editie daarvan werd gespeeld in 1978 op het terrein van Veldwijk. Van Panhuis: “We startten met zes elftallen. Ik zat in de personeelsvereniging van de Bimo. De opzet van het toernooi was om de jongens die bij de Bimo werkten te laten voetballen en het bedrijf te promoten. Ik kreeg in die beginjaren geen steun van het bedrijf, maar ben ook nooit tegen gewerkt. Na twee jaar verhuisde het toernooi naar sportpark ‘De Zanderij’. In de daarop volgende jaren is het steeds meer uitgebouwd tot wat het nu is.

In die tijd werd ik gevraagd om bij DVS’33 wedstrijdsecretaris te worden. Joop Bakker en Richter Tromp kwamen bij mij, want ze zochten iemand die Rein Kok wilde vervangen. Rein was een legendarische figuur binnen DVS. De vereniging draaide in die tijd op hem en zijn vrouw Rita. Hij was meer dan 25 jaar wedstrijdsecretaris geweest. Ik heb me bij DVS sterk gemaakt voor het damesvoetbal. Mijn vrouw Tinie werd leidster van het dameselftal. Dat heeft zijn vervolg gekregen in het Bimo-damestoernooi, waar we in 1987 mee begonnen zijn. Vooral in de beginjaren was dat toernooi zeer succesvol. Op gegeven moment was het zelfs het grootste damestoernooi van Nederland. Twee jaar geleden begon er de klad in te komen. Landelijk liep het damesvoetbal terug en dat merkten wij, doordat veel teams niet kwamen opdagen. Daarom zijn we ermee gestopt. Daar tegenover staat het enorme succes van het recreantentoernooi de laatste jaren. Met het hoofdtoernooi zitten we momenteel aan het plafond. Al met al ben ik ervan overtuigd, dat de Bimo enorm veel goodwill met het toernooi heeft gekweekt en er duidelijk naamsbekendheid door gekregen heeft. Iedere voetballiefhebber op de Veluwe weet wat het Bimo-toernooi is.’’

Voetbalcommissie
Cees van Panhuis, die nu deel uitmaakt van de Bimo-voetbalcommissie zegt over de toekomst: “Na het toernooi zoveel jaren te hebben georganiseerd, ga je toch rekening houden met je opvolging. Als ik wegval, moet het toernooi gewoon door kunnen blijven gaan. Toen Henk van Malkenhorst directeur werd van de Bimo, is de voetbalcommissie in het leven geroepen. De jongens in de commissie, Erik van Santen en Peter van Rossem zijn nu even oud als ik in mijn beginperiode. Dat is een goede zaak: Nieuwe jongens, nieuwe ideeën. Voor mij komt het einde van de organisatie van het Bimotoernooi toch in zicht. Misschien maak ik mijn zeventien jaar vol, of ga ik door tot de twintigste editie, maar er komt toch een moment dat anderen de kar moeten gaan trekken. Ik voel me nu nog erg betrokken bij de deelnemers van het toernooi. Als er straks een andere generatie komt, dan is het moment gekomen, dat de jonge knapen de organisatie gaan overnemen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen