Veluwse selectie geeft Feyenoord goed partij: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

De Veluwse Selectie maakt het Feyenoord moeilijk in oefenduel.

De 42e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ betreft een wedstrijdverslag van het oefenduel dat Feyenoord speelde op dinsdag 27 juli 1993 tegen een Veluws Selectieteam. De Rotterdamse eredivisionist was het seizoen daarvoor (1992-1993) onder leiding van trainer Willem van Hanegem kampioen van Nederland geworden.

Door Bram Burggraaff.

Landskampioen Feyenoord speelde afgelopen dinsdagavond een oefenwedstrijd tegen een Veluwse Selectie op het terrein van FC Horst. De ploeg met spelers van o.a. DVS’33, FC Horst en EFC’58 gaf de Rotterdammers zeer goed partij. Met een 0-3 nederlaag konden zij na afloop met opgeheven hoofd het veld verlaten. Het duel werd bijgewoond door ruim 3500 toeschouwers.

Vlammende schoten
De Veluwse Selectie begon de wedstrijd met de Ermelose spelers Bert van Hunenstijn en Herman Kok van DVS’33 en Evert van de Kamp van FC Horst. Beide partijen gingen voortvarend van start. Pas in de 14e minuut werd Feyenoord voor het eerst gevaarlijk via een goed schot van Ruud Heus. Even daarna kreeg Mike Obiku een dot van een kans, maar hij schoot voorlangs. Na ruim een half uur spelen kwam Feyenoord op voorsprong door een doelpunt van Arnold Scholten, die na een goede actie hard met links uithaalde: 0-1. Enkele minuten later kreeg de Veluwse Selectie een riante kans om langszij te komen, maar Eibert Pol van SDCP raakte oog in oog met reserve doelman Rob van Dijk de kluts kwijt en liet zich de bal eenvoudig afnemen. De toeschouwers zagen in het laatste deel van de eerste helft een sterk aanvallend Feyenoord. In deze fase was het de uitblinkende keeper Gerrit Arends van Hierden, die de Veluwse Selectie in de wedstrijd hield door vlammende schoten van Scholten, Obiku en Witschge te keren.

Ziekenhuis
In de 42e minuut kende de wedstrijd een heel vervelend incident. Melrik Beukers (gastspeler van Spakenburg) kwam hard in aanraking met John de Wolf, die het veld geblesseerd moest verlaten. In het Feyenoord-kamp heerste behoorlijke paniek, omdat het een ernstige blessure leek te zijn. De Wolf moest naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. De knie was verdraaid en voor de zekerheid is gisteren een kijkoperatie uitgevoerd. Het is nog onduidelijk hoe lang John de Wolf (de huidige assistent-trainer van Feyenoord) uit de running zal zijn.

Doelman Henk Schuur
Feyenoord begon de tweede helft met een compleet nieuw team. Trainer Willem van Hanegem liet zodoende iedereen spelen en alle vaste basisspelers kregen de broodnodige rust. John van Loen viel in voor Mike Obiku. In de 60e minuut kreeg Peter Klaassen een publiekswissel, omdat hij een punt achter zijn carrière zet, na 11 jaar in het eerste elftal van VVOG te hebben gespeeld. Bij de Veluwse Selectie kwamen na rust Henk Lubbersen, Michel Jansen en Johan Timmer van FC Horst en keeper Henk Schuur van EFC’58 in het veld. Pas diep in de tweede helft kwam Feyenoord op een 0-2 voorsprong. Na een goede individuele actie van jeugdspeler Bobby Petta op links, kon John van Loen simpel intikken. Doelman Henk Schuur deed niet onder van zijn collega Gerrit Arends en behoedde in de laatste fase van de wedstrijd de Veluwse Selectie voor een grotere achterstand. Alleen op een individuele actie van Dean Gorré moest de EFC-keeper het antwoord schuldig blijven. De ex-Dordrechtspeler bepaalde daarmee de eindstand op 0-3.

Willem van Hanegem
Trainer Willem van Hanegem was niet erg tevreden over de oefenwedstrijd. “Het liep niet zo best vanavond. Maar ja, we spelen bijna iedere dag zo’n oefenduel en op gegeven moment gaat dat toch tegenstaan. De blessure van John de Wolf is natuurlijk erg vervelend, maar er was volgens mij geen sprake van opzet.’’ De trainer van Feyenoord toonde zich niet erg tevreden over de tegenstanders in de meeste oefenwedstrijden. “Vooral als je tegen eersteklassers KNVB speelt, zijn het vaak prestigeduels en daar zit ik niet op te wachten. Men begrijpt vaak niet, dat het voor ons de voorbereiding is op het nieuwe seizoen en dat we dan niet tegen een puur verdedigend team willen spelen.’’ Het oefenduel dat Feyenoord aanstaande zaterdag tegen Barcelona speelt, wordt de eerste serieuze krachtmeting voor de Rotterdammers in de aanloop naar het nieuwe seizoen, dat op zondag 15 augustus begint met de thuiswedstrijd tegen Cambuur.

Seizoen 1993-1994
Feyenoord eindigde in het seizoen 1993-1994 op de tweede plaats in de eredivisie met 51 punten uit 34 duels, drie punten minder dan kampioen Ajax. Wel wonnen de Rotterdammers dat seizoen de KNVB-beker, door in de finale NEC met 2-1 te verslaan (doelpunten Heus en van Loen). Voor NEC scoorde in die wedstrijd Ermeloër Bennie Dekker de enige tegentreffer. De toenmalige eerste divisionist had zich geplaatst voor de eindstrijd door de halve finale tegen Ajax in stadion ‘De Meer’ verrassend met 1-2 te winnen.

Een groepsfoto van de Veluwse Selectie met landskampioen Feyenoord.