Publiek staat rijen dik bij 21e Ronde van Ermelo: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Hevige strijd in de Ronde van Ermelo.

In de 40e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag van de 21e Ronde van Ermelo, die werd gehouden op woensdag 30 juni 1993 in het dorpscentrum. De Ermelose wielrenners waren zeer succesvol, want bij de A-amateurs ging de overwinning naar Godert de Leeuw en bij de B-amateurs / veteranen naar Robert Hoffmann.

Door Bram Burggraaff.

Godert de Leeuw is vorige week woensdagavond winnaar geworden van de 21e Ronde van Ermelo. Evenals vorig jaar stond de Ermelose top-amateur op de hoogste plaats van het podium. Ook bij de B-amateurs/veteranen was er Ermelo’s succes. Robert Hoffmann senior, die in Ermelo nog nooit gewonnen had, ging met de hoogste eer strijken.

Godert de Leeuw wint voor de tweede keer op rij de Ronde van Ermelo bij de A-amateurs.

‘Turbo aan’
Onder ideale weersomstandigheden beten om 18.30 uur de B-amateurs en veteranen de spits af. Het was van het begin af aan een spannende koers. De succesvolle Ermelose veteraan Robert Hoffmann was de grote animator in een tien man sterke kopgroep. Het tempo werd door de koplopers dermate hoog gehouden, dat het peloton er niet meer aan te pas kwam. Hoffmann nam veel risico door de laatste bocht als eerste in te gaan. Hij zette echter op het rechte eind de ’turbo’ aan, waardoor de concurrentie gezien was. Achter de dolgelukkige Ermeloër spurtte Jan Spijker uit Kampen naar de tweede plaats.

A-Amateurs
De A-amateurs begonnen om 20.00 uur aan het hoogtepunt van de avond. De organisatoren mochten zich verheugen in een enorme publieke belangstelling. Op sommige plaatsen langs het parkoers stonden de toeschouwers rijen dik. Godert de Leeuw van de Golff-supermarkten formatie ging als favoriet van start. Al vroeg in de wedstrijd nam een aantal renners een voorsprong. Godert de Leeuw kon snel aansluiting vinden bij deze groep. Jan de Leeuw en Robert Hoffmann junior controleerden het peloton en verrichtten nuttig afstopwerk. Door deze uitstekende samenwerking zag het er voor Godert goed uit. Toch leek het er in de laatste meters niet op, dat hij het huzarenstukje van vorig jaar zou herhalen. Arjan Vinke leek in eerste instantie als winnaar over de eindstreep te komen, maar in de laatste meters kon Godert de Leeuw met een imponerende spurt zijn tweede achtereenvolgende overwinning in Ermelo op zijn palmares te schrijven. Dankzij de winst van Godert de Leeuw, de negende plaats van Jan de Leeuw en de achttiende plaats van Robert Hoffmann junior behaalde fietshuis Adrie Mouw net als vorig jaar de eerste plaats in het ploegenklassement.

Reclame-karavaan
Ook dit jaar was er bij de Wielerronde van Ermelo een imposante reclamekaravaan te zien, waaraan door vele bedrijven werd meegewerkt. Tijdens de wedstrijd van de B-amateurs/ veteranen werd de reclamekaravaan in beweging gezet voor een rondje Ermelo. Na de wedstrijd kwamen de deelnemers op het parkoers voor de rondrit en werden beoordeeld door een jury. De volgende bedrijven wonnen een prijs voor originaliteit en aankleding van hun wagens:

• 1. Benzinestation Maas Hop
  • 2. Auto Horst Ermelo
  • 3.Installatiebedrijf Poolen

Ronde van Midden-Nederland
Godert de Leeuw is afgelopen zaterdag winnaar geworden van de Ronde van Midden-Nederland. Met deze overwinning zette de Leeuw een familietraditie voort, want in 1991 was de Ermelose top-amateur ook al de snelste in de 180 kilometerlange klassieker en in 1992 won zijn broer Jan de Leeuw in de Golff-kleuren deze zware wedstrijd. Tijdens de koers van afgelopen zaterdag werd de knuppel in het hoenderhok gegooid door Erik Naberman, een ploegmaat van Godert de Leeuw. Daardoor werd de Ermelose wielrenner in een goede positie gemanoeuvreerd en kon vervolgens zijn tweede overwinning binnen vier dagen noteren. Jan de Leeuw eindigde op een mooie zesde plaats.