Deel 1: 25-jarig jubileum trimclub ‘Keep Fit’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

De leden van trimclub ‘Keep Fit’.
De leden van trimclub ‘Keep Fit’.
Foto: Gescande foto: Henk van den Berg

In de 33e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een artikel over het 25-jarig jubileum in 2 delen van ‘Keep Fit’, de trimclub van DVS’33 Ermelo. Vandaag in deel 1 een terugblik op het verleden van de trimclub. 

Door Bram Burggraaff.

Gebak
Op de derde zaterdag van januari gaat bij ‘Keep Fit’ het gebruikelijke kopje koffie na afloop van het trimmen altijd samen met gebak als herinnering aan de oprichting van de mannen-trimclub. Zaterdag 16 januari 1993 is heel bijzonder, omdat de trimclub, deel uitmakend van voetbalvereniging DVS’33, dan het 25-jarig jubileum viert. “Een respectabele leeftijd voor een trimclub’’, aldus Jaap Sterenberg. De secretaris van Keep Fit meent te weten, dat er in heel Nederland slechts drie trimclubs zijn, die ongeveer zolang bestaan.

Respectabel
De leeftijd van een aantal trimmers mag eveneens respectabel genoemd worden. Zo is Toon Driessen, één van de oprichters, de 75 jaar al gepasseerd. Maar ondanks een heupoperatie in het recente verleden, draait hij nog steeds trouw zijn rondjes mee. Bate Metz, ook al ouder dan 70 jaar, mag zich eveneens één van de seniorleden noemen.

Viering
‘Keep Fit’ viert het jubileum met een trim-uur onder leiding van de eerste trainer, de heer Hesse. Vervolgens is er een gezellig samenzijn voor alle leden en oud-leden plus een aantal genodigden. Daarnaast zijn er een enkele speeches. De speciaal in het leven geroepen feestcommissie bestaande uit de heren Sterenberg en Kruithof, is maandenlang bezig geweest met de voorbereiding van dit jubileum. De trimmers besluiten de viering van het lustrum met een etentje, waarbij ook de echtgenotes aanwezig zullen zijn.

Sinds 1968
‘Keep Fit’ werd in 1968 opgericht door Geert Hesse voor oud-voetballers of spelers die vanwege een blessure moesten afhaken. De honger naar de bal, al dan niet noodgedwongen, maakte zelden plaats voor het trimvirus, waarmee het huidige ledenbestand behept is. Trimmen kwam in zwang tijdens de late zestiger jaren en ‘Keep Fit’ oefende vooral aantrekkingskracht uit op mensen buiten DVS. Veel voetballers blijven tegenwoordig hun sport tot op gevorderde leeftijd bedrijven tot ze noodgedwongen moeten afhaken. Vrouwen vonden evenmin vaste voet binnen de ‘Keep Fit’. Voor hen is de trimclub van FC Horst een uitstekend alternatief.

Sfeer
De sfeer binnen ‘Keep Fit’ wordt bepaald door een eigen gevoel van humor. Voor modieuze trainingspakken of -schoenen is geen plaats. ‘Doe maar gewoon’ is het motto. De trimclub heeft ook een sociale functie. In voor- en tegenspoed kan men rekenen op de warme belangstelling van clubgenoten. ‘Keep Fit’ kent geen winterstop of zomerrust. De deelnemers zijn onafgebroken elke zaterdagmorgen van half negen tot half tien op het DVS-terrein of in de nabijgelegen bossen te vinden.

Trimbaan bedwingen
Het trimmen begint met een warming-up bestaande uit rek- en strekoefeningen, gevolgd door een rondje om het veld, daarna het bos in voor loop- en diverse andere oefeningen. Vervolgens wordt de trimbaan bedwongen. Na afloop drinkt men gezamenlijk een kopje koffie in de kantine van DVS. Aan actieve werving van nieuwe leden doet de trimclub niet. Als trimmers stoppen wordt het aantal ‘op natuurlijke wijze’ in stand gehouden veelal via mond-op-mond reclame door de huidige leden. Zo blijft de groep voor de trainers werkbaar.

Trainers
De eerste trainer Geert Hesse werd opgevolgd door Gert Prins, die op jonge leeftijd overleed. Zijn vervanger was de onverstoorbare Ab Veenvliet, die vanwege een blessure zijn functie als trainer moest opgeven. Jan Wiedenhof nam het van hem over tot hij de voorkeur gaf aan het trainen en coachen van de dames van DVS’33.

Geen geld meer
Tot dan toe werden de trainers betaald. Omdat hiervoor geen geld meer beschikbaar werd gesteld, zetten Gert Klaassen en Evert Woutersen de training belangeloos en dankzij hun jarenlange trimervaring op welhaast professionele wijze voort. Woutersen werd door een blessure gedwongen te stoppen, zijn plaatsvervanger was Joop Schmeitz. Nog steeds begeleiden Klaassen, die tevens fungeert als voorzitter en penningmeester van de trimclub, en Schmeitz tot volle tevredenheid van de groep de sportieve activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen