Deel 1 ‘Sublieme turngala’s bij Ermelo Sportlive’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

Foto: Gescande foto: Fotostudio Merjenburgh

In de 31e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag in 3 delen van Ermelo Sportlive, dat werd gehouden van maandag 28 tot en met woensdag 30 december 1992. Vandaag deel 1. Het evenement vond plaats in sporthal Calluna en bestond uit twee internationale turngala’s, een kindermatinee met Wieteke van Dort en de Ermelose Sportverkiezingen.

Door Bram Burggraaff.

De internationale turngala’s, die afgelopen maandag- en dinsdagavond in sporthal Calluna werden gehouden, zijn een groot succes geworden. De speciaal voor deze gelegenheid gebouwde tribunes zaten beide avonden vrijwel vol, zodat in totaal zo’n 2000 enthousiaste bezoekers voor een gezellige ambiance zorgden.
Nationale topatleten gaven vaak spectaculaire demonstraties in de diverse disciplines van de gymnastieksport. Hoogtepunten werden gevormd door de aanwezige Hongaarse turnsters en de nationale turnvedette Elvira Becks, die bekend maakte na dit evenement te stoppen met deze sport. De presentatie werd uitstekend verzorgd door Ronald Rustenburg, bekend van Europort.

Jazz dance 
Het evenement vond plaats in een entourage die op het gebied van licht en geluid volledig uniek was voor Ermelo. De techniek was in handen van System Powers Ermelo. De aankleding van de zaal werd verzorgd door Koping Flora. Na de presentatie van de teams werd de avond geopend door een selectiegroep van Sparta op het onderdeel Jazz Dance. Deze groep, onder leiding van Claudia Keller, genomineerd voor sportploeg van het jaar, behaalde een tweede plaats bij het Nederlandse Kampioenschap Jazzgymnastiek. Bij het turnonderdeel kwam de eerste deelneemster Sabrina van Looi zo ongelukkig op haar knie terecht bij het onderdeel brug ongelijk, dat ze foto’s moest laten maken in ziekenhuis St. Jansdal. Gelukkig viel de blessure mee. De Hongaarse atleten Kinga Horvath, Andrea Kiss en Andrea Molmar lieten turnen van hoog niveau zien, maar ook de Nederlandse deelneemsters Marit Jonker, Wyke Karten en Monique Slootmaker deden het goed op de onderdelen brug ongelijk, evenwichtsbalk en paardensprong.

Afscheid
Bij de Ritmische Sportgymnastiek kwam voor Hongarije Victoria Prater in actie en voor Nederland waren dat Astrid Kosters, Linda Rodenburg, Lucinda Schuurman en Miranda Siemes. Elvira Becks nam met een vrije oefening afscheid van de internationale turnwereld. De 16-jarige atlete eindigde bij de Olympische Spelen in Barcelona op een voor Nederland ongekende hoge 22e plaats. Zij vertelde dat de Olympische Spelen haar einddoel waren en dat ze nu verder gaat met showdansen.

Trampolinespringen
Hierna volgde het spectaculaire trampolinespringen door de nationale selectie. Het dames-synchroonpaar Inke van Baak en Babette van de Weterink lieten de oefening zien, waarmee ze bij het Wereldkampioenschap in het Nieuw-Zeelandse Auckland een bronzen medaille wonnen. Van deze groep maakten verder deel uit: Alen en Lennart Villafuerte, Renate Balkema, Yvonne Hartog en Lian Coutinho

Primeur
Bij de Jazz Dance-uitvoering van een groep van gymnastiekvereniging Sparta kreeg het publiek de primeur van een nieuwe dans, het nummer You van Luce Boom. De choreografie van dit nummer is van Annette Steenbruggen. Twee jaar geleden werd deze groep Nederlandse Kampioen en momenteel trainen de Jazzdansers zonder leiding, de leden geven elkaar les. Het laatste onderdeel voor de pauze was Acro-gymnastiek. Dit onderdeel heeft nauwe verwantschap met de acrobatiek uit de circuswereld. Een balansoefening werd uitgevoerd door atleten van WIK-FTC uit Heerenveen en combinatie-oefeningen werden verricht door AGZ uit Zwolle. In de pauze, maar ook tijdens de demonstraties voorzag het personeel van restaurant Calluna de toeschouwers op professionele wijze van de nodige consumpties.

Tevreden
Na de pauze volgden weer de onderdelen: Turnen Dames, Ritmische Sport Gymnastiek en Trampolinespringen, waarbij dezelfde atleten andere oefeningen deden. Bij de Acro-gymnastiek was een talentvolle groep van Sparta te zien met Dinanda Kevalam, Marijke van Poolen, Suzanne Versteeg, Rilana Lijbers, Tamara Gerrits en Ramona Franz. Daarna volgde weer een succesvolle Jazz Dance groep van GV Sparta onder leiding van Judith van den Berg. De turnatleten kwamen in actie bij het laatste onderdeel: Tumbling. Tot slot namen alle deelnemers na beide avonden afscheid van het enthousiaste publiek. De organisatoren toonden zich na afloop van de beide turngala’s uitermate tevreden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen