Broers Godert en Jan de Leeuw succesvol in de wielersport: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de 26e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ een verslag van de Ronde van Ermelo van woensdag 1 juli 1992, die gewonnen werd door de succesvolle Ermelose wielrenner Godert de Leeuw. Bovendien won broer Jan de Leeuw in dezelfde week zijn eerste klassieker.

Door Bram Burggraaff.

Ronde van Ermelo prooi voor Godert de Leeuw
Door de goede prestaties van de ‘eigen’ wielrenners begint het Ermelose publiek steeds meer warm te lopen voor de wielersport. Enkele duizenden toeschouwers waren vorige week woensdag getuige van de Ronde van Ermelo in het centrum van het dorp. Aan de vooravond van de Tour de France werd dit criterium beheerst door Godert de Leeuw, die met overmacht winnaar werd van de twintigste editie van de Ronde van Ermelo. Het was de tweede keer, dat de Ermelose wielrenner won; in 1989 was hij ook al de sterkste. De vierde plaats voor broer Jan de Leeuw en de achtste plaats voor Robert Hoffmann jr. maakten het Ermelose succes compleet.

Sterke kopgroep
Na een kwartier koers vormden de gebroeders de Leeuw, Roel Palmers uit Zwolle, Herman Reesink uit Stokkum, Harry Rozendal uit Zutphen en Freddie Troost uit Terwolde een sterke kopgroep. Het bleek al de beslissende ontsnapping te zijn. Een zestal achtervolgers met onder andere Dave Perry, Arjen Vinke en Jan Willem van de Helm probeerde aansluiting te krijgen, maar zij konden de dertig seconden achterstand niet meer overbruggen. Het ging hard in de kopgroep, zodat zelfs de geroutineerde Godert de Leeuw na een uur koersen in de problemen raakte. De kopman van de Golff-formatie moest veelvuldig uit het zadel om de vijf medevluchters bij te houden. De voorsprong op het achtervolgende peloton groeide tot ruim één minuut. Het herstel van Godert was opvallend, want met nog tien kilometer te gaan, reed hij weg van de vijf andere koplopers. Alleen Herman Reesink probeerde het gat nog dicht te rijden, maar de nummer zes van het Nederlands Kampioenschap finishte met een achterstand van 45 seconden.

Ermelose toeschouwers
Winnaar Godert de Leeuw schonk de eer van de overwinning ook aan de Ermelose toeschouwers. “Het publiek heeft me enorm gestimuleerd, toen ik in de problemen zat. Ik dacht op dat moment niet meer aan mijn benen en ben vol doorgegaan.’’

Uitslagen: B-amateurs-veteranen: Martijn Fransen (Zetten). 2. Henk ten Have (Hattem). 3. Ab ten Have (Elburg). A-amateurs: 1. Godert de Leeuw, 152.06 uur. Herman Reesink, 1.52.51. 3. Roel Palmers, 1.53.46. 4. Jan de Leeuw, z.t. 8. Robert Hoffmann jr.

Jan de Leeuw
Jan de Leeuw heeft afgelopen weekend een prestatie van formaat geleverd door winnaar te worden van de klassieker van Midden-Nederland. Het was voor de Ermelose top-amateur de eerste overwinning in een klassieker. Jan volgde zijn broer Godert op, die vorig jaar de sterkste was. Er kwamen 140 renners aan de start van de 198 kilometer lange koers. Godert de Leeuw eindigde op de vijfde plaats en Thijs Blaisse werd negende. Door deze noteringen won de Golff-formatie de eerste prijs in het ploegenklassement.

Overige uitslagen
Robert Hoffmann behaalde in Driel de elfde plaats bij een criterium voor B-amateurs. Robert Hoffmann sr. boekte het afgelopen weekend twee overwinningen. Bij criteria in Bleiswijk en Delden was de Ermelose veteraan de sterkste. Henk van Milligen uit Speuld eindigde op een veertiende plaats bij een criterium voor B-amateurs in Wijk en Aalberg en reed voor de eerste keer prijs. Bij jeugdwedstrijden in Oldenzaal werd in categorie 1 Berry Nagelhout eerste; in categorie 3 werd Femke Papiermolen derde en in categorie 5 werd Jan Thijs Heideveld eerste. Martijn Mooi behaalde bij de nieuwelingen een vijfde plaats; bij wedstrijden in Delden werd hij vijfde.