Dindoa in de race voor het kampioenschap: ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’

Foto: Gescande foto Fotostudio Merjenburgh

In de 24e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ drie verslagen van wedstrijden, die Dindoa speelde in de slotfase van de veldcompetitie in het seizoen 1991-1992. De Ermelose korfbalploeg was volop in de race voor het kampioenschap na overwinningen thuis tegen Huizen op zaterdag 2 mei 1992 en uit tegen MIA op zaterdag 9 mei 1992. De beslissende wedstrijd tegen het Harderwijkse Unitas werd gespeeld op zaterdag 22 mei 1992.

Door Bram Burggraaff.

Dindoa verslaat koploper Huizen
In een spannend verlopen wedstrijd bewees Dindoa afgelopen zaterdag ook onder druk geconcentreerd te kunnen blijven spelen. Koploper Huizen moest na 6o minuten zijn meerdere erkennen in de Ermelose formatie, die blakend van zelfvertrouwen meestrijdt aan de top van de ranglijst.

Na in de eerste helft tweemaal tegen een achterstand te hebben aangekeken, werd een 5-4 ruststand bereikt in het voordeel van Dindoa. Huizen kwam in de tweede helft steeds langszij, maar in de laatste minuut besliste de thuisploeg de wedstrijd; eindstand 11-10. Een perfecte revanche, want de uitwedstrijd was destijds met cijfers verloren door Dindoa.

De openingsfase werd gekenmerkt door voorzichtigheid. Het duurde tot de 5e minuut voor Martijn Mallie de score opende. Huizen nam daarna het heft in handen en boog de achterstand om in een 1-3 voorsprong. De beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en Dindoa kwam terug tot 3-3. Nog éénmaal nam Huizen een voorsprong, maar Rolf Masurel bracht de stand weer in evenwicht. De altijd zeer solide spelende Ina Datema bediende vervolgens Martijn Mallie, die de stand op 5-4 bracht; tevens de ruststand.

Dindoa kwam kort na rust op 6-4, waarna Huizen de spanning in de wedstrijd terugbracht door in één minuut tweemaal van afstand te scoren. Door 2 doelpunten van Conny Wagenaar en een benutte strafworp leek met een 9-6 stand de wedstrijd te zijn gelopen. Huizen vocht echter knap terug en met nog vijf minuten te gaan, was de stand 10-10. Wouter Wagenaar, in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Martijn Mallie, maakte in de laatste minuut de beslissende treffer, zodat de vierde Ermelose zege in successie een feit was. Dit tot grote vreugde van trainer Sjors Keij: “Ik heb vertrouwen in de ploeg en dat is ook met deze overwinning bewaarheid. De spelers hebben bewezen ook onder druk pressie te kunnen uitoefenen, zonder daarbij hun hoofd te verliezen.’’ Dindoa is 2 punten ingelopen op koploper Huizen. Met nog twee wedstrijden te gaan blijft het spannend.

Dindoa na winst op MIA op gedeelde eerste plaats
Dindoa heeft afgelopen zaterdag een zwaar bevochten overwinning behaald op het al gedegradeerde MIA. Op een door regen glad en modderig geworden veld keek de Ermelose ploeg lang tegen een achterstand aan. Pas halverwege de tweede helft wisten de gasten deze teniet te doen door uit te lopen naar een 7-9 voorsprong, wat tevens de eindstand was. Door deze vijfde zege in successie deelt Dindoa thans de eerste plaats op de ranglijst met Huizen en Unitas.

Dindoa kon aanvankelijk weinig greep op de wedstrijd krijgen. Na 10 minuten openden de Amersfoorters verrassend de score, nadat de bezoekers enkele kansen hadden later liggen. Pas nadat MIA een 3-0 voorsprong had genomen deed Dindoa via een strafworp iets terug: 3-1. De thuisploeg ging echter door en nam brutaal een 5-1 voorsprong. Margriet de With, die alle Ermelose treffers in de eerste helft voor haar rekening nam, zorgde voor de 5-3 ruststand.

In de tweede helft verkleinde Dennis Bouthoorn het verschil voor Dindoa, maar MIA had direct het antwoord klaar: 6-4. Halverwege de tweede helft was het aanvoerder Ronald Roodenburg die voor een ommekeer in de wedstrijd zorgde. Met een listig balletje en een door Rolf Masurel aangegeven doorloopbal trok hij de stand in evenwicht. Dindoa had vanaf dat moment de wedstrijd in handen en kon uitlopen naar een 6-9 voorsprong, MIA scoorde in de slotfase nog 7-9 uit een strafworp, maar daar bleef het bij.

Trainer Sjors Keij verklaarde niet aan de goede afloop van de wedstrijd getwijfeld te hebben. “Een korfbalwedstrijd wordt tegenwoordig vaak in de laatste 10 minuten beslist en uitgaande van de kwaliteit van de ploeg, inclusief de volwaardige vervangers, heb ik mij ook in deze wedstrijd niet echt zorgen gemaakt,’’ aldus Keij. Het slot van de competitie wordt nog bijzonder spannend. Dindoa speelt op 22 mei tegen mede-koploper Unitas uit Harderwijk. Bij winst houden de Ermeloërs kans op het kampioenschap. Uitgaande van een overwinning van Huizen op MIA, zou dan een beslissingswedstrijd moeten uitmaken, wie zich kampioen mag noemen.

Dindoa grijpt naast de titel
Dindoa heeft afgelopen zaterdag enkele minuten aan het kampioenschap mogen ruiken. Met een 9-8 voorsprong tegen het Harderwijkse Unitas en de achterstand van naaste concurrent Huizen leek de hoogste eer in de derde klasse G binnen handbereik. Via een strafworp kwam Unitas echter langszij om vervolgens uit te lopen naar 9-11, een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven. Na afloop konden de vele meegereisde Unitas-supporters feest gaan vieren, zeker toen ze hoorden dat Huizen verloren had. Voor de Ermelose korfbalploeg maakte deze nederlaag een einde aan een serie van 9 ongeslagen wedstrijden. Dindoa eindigt dit uitstekende seizoen op een gedeelde tweede plaats samen met Huizen.

Voor het oog van zo’n 250 toeschouwers gingen beide ploegen vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Hogeweg fel van start. Nervositeit speelde beide teams parten en er werden veel overtredingen gemaakt. Conny Wagenaar opende in de eerste minuut de score voor Dindoa. Twee minuten later wist Unitas de stand gelijk te trekken. In de 11e minuut konden de Harderwijkse supporters juichen toen een strafworp werd verzilverd: 1-2. Een mooie combinatie tussen Rolf Masurel en Ronald Rodenburg leverde vervolgens een fraai doelpunt op: 2-2. Het fysiek sterkere Unitas bouwde hierna een 2-5 voorsprong op. Nadat Dindoa was terug gekomen tot 4-5 keek het bij rust tegen een 4-6 achterstand aan.

De speech van trainer Sjors Keij in de rust miste zijn uitwerking niet, want na de spelhervatting wist Margriet de With binnen de kortste keren met 2 afstandsschoten de stand in evenwicht te brengen: 6-6. Een minuut later zette Martijn Mallie de thuisploeg op een 7-6 voorsprong, maar de bezoekers hadden het antwoord snel klaar. Opnieuw wist Dindoa een voorsprong te nemen. Ditmaal scoorde Rolf Masurel, die ook verdedigend een hoofdrol voor zich opeiste, door een slimme beweging vanuit vrije positie 8-7. Om en om scoren werd de stand 9-9 bereikt met nog 7 minuten te spelen. Vervolgens nam Unitas een 9-10 voorsprong en kon de thuisploeg in de slotfase niet voorkomen, dat de Harderwijkers de wedstrijd met 9-11 naar zich toetrokken.

Toen vervolgens bekend werd dat Huizen op eigen terrein was verslagen door het al gedegradeerde MIA, werd het duidelijk dat Dindoa had verloren van de kampioen. Het aanbieden van bloemen aan de spelers en speelster van Unitas was tenslotte een sportief gebaar van de thuisploeg.

Trainer Sjors Keij na afloop: “Het kan niet altijd goed gaan. Op het moment dat we halverwege de tweede helft voorstonden, hadden we de wedstrijd moeten controleren. In plaats daarvan werd teveel balverlies gelden en kwamen we aan scoren niet toe,’’ aldus de succesvolle oefenmeester.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden