Deel 1 ‘DVS’33 pakt met knappe winst op Urk de draad weer op’: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de 23e aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ drie verslagen van wedstrijden in de beslissende fase van het voor DVS’33 zo succesvol verlopen seizoen 1991-1992. Dankzij overwinningen in maart en april tegen Be Quick (1-0), DETO (1-0) en Drachtster Boys (1-2) ging de Ermelose ploeg alleen aan kop in de eerste klasse. Daarna ging het even wat minder tot de uitwedstrijd tegen Urk op zaterdag 25 april 1992, die door DVS’33 met 3-4 werd gewonnen. Uiteindelijk slaagde de Ermelose club er net niet in om kampioen te worden in de eerste klasse, toen het hoogste niveau in het amateurvoetbal, maar eindigde wel op een eervolle tweede plaats.

Door Bram Burggraaff.

Deel 1: DVS pakt met knappe winst op Urk de draad weer op

Na het slechte Paasweekend en de uitschakeling voor de beker leek het seizoen voor DVS’33 als een nachtkaars uit te gaan. Niets is echter minder waar, want de vierde wedstrijd binnen acht dagen leverde de Ermelose ploeg een knappe 3-4 overwinning op in de uitwedstrijd tegen Urk. Daardoor is de strijd om het kampioenschap in de eerste klasse weer volledig open. Met nog twee thuiswedstrijden te gaan tegen VVIJ en Genemuiden (de uitwedstrijden tegen deze ploegen eindigden beiden in 0-0), is de achterstand van 2 punten op ACV, dat overtuigend met 5-0 won van Broekster Boys, nog te overbruggen. De Assenaren moeten nog op bezoek bij Oranje Nassau en spelen de laatste wedstrijd thuis tegen het reeds gedegradeerde Flevo Boys. IJsselmeervogels haakte definitief af voor de titel door thuis met 0-1 te verliezen van Genemuiden.

Versterkt middenveld
DVS’33 begon tegen Urk met een versterkt middenveld, waardoor topscorer Mattias Visser op de bank mocht plaatsnemen. De eerste Ermelose kans was voor Martin Ribbink die met zijn omhaal keeper Peter de Boer niet kon verrassen. Daarna toonde Urk de kwetsbaarheid aan in de defensie van de gasten via individuele acties van Jan en Riekelt Kramer; doelman Ruud de Groot bleef echter overeind. In de 17e minuut opende DVS de score. Een corner van Bennie Dekker kwam terecht bij Arie Eelsink en diens voorzet richting de tweede paal werd door Bert Meiling in de linkerbovenhoek gekopt: 0-1. In de 32e minuut kwam Urk op gelijke hoogte. Jelle Loosman speelde Riekelt Kramer aan, die met een harde schuiver raak schoot: 1-1. Dit was tevens de ruststand.

Tweede helft
Kort na rust viel Martin Ribbink uit met een liesblessure; Johan van de Pol was zijn vervanger. Jan van den Berg nam de voorstopperpositie van Ribbink in en was meteen succesvol. In de 49e minuut passte hij na een interceptie het leer op Bennie Dekker en was ook weer ter plekke om diens voorzet in te koppen: 1-2. DVS slaagde er niet in de wedstrijd onder controle te krijgen en Urk bleef kansen creëren. In de 61e minuut werd het 2-2. Bert Meiling tikte Jan Kramer aan binnen het strafschopgebied, waarna de toegekende penalty door Gerrit Korf in tweede instantie werd benut. Vervolgens namen de bezoekers weer het heft in handen. Een kwartier voor tijd werd Steven van den Brink op rechts weggestuurd. Zijn voorzet bereikte het hoofd van Bennie Dekker, die zijn ploeg weer op voorsprong zette; 2-3. Na dit doelpunt kreeg Urk weer kansen.

Gouden wissel
DVS-trainer Fred Prins bracht in de 79e minuut Mattias Visser in het veld voor Steven van den Brink. Het bleek een gouden wissel. Slechts enkele minuten in het veld kwam de bal uit een voorzet van Bennie Dekker via het hoofd van Bert Meiling bij Visser terecht, die na enkele fraaie bewegingen zijn dertiende treffer van het seizoen liet aantekenen. DVS leek met de stand 2-4 op rozen te zitten, maar kreeg het nog moeilijk, toen in de 92e minuut doelman Ruud de Groot niet reageerde op een schot van Wilbert Mazereeuw, die 3-4 scoorde. Ondanks veel pressie van de Urkers bleef de stand na de ruime blessuretijd ongewijzigd.