DVS’33 Ermelo terug in de eerste klasse: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de veertiende aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ de wedstrijdverslagen van de beslissingswedstrijden die DVS’33 Ermelo speelde op 1 en 8 juni 1991 tegen het Elburgse ESC in Wezep. Na een 0-0 gelijkspel in het eerste duel, moest de Ermelose ploeg op herhaling. De tweede wedstrijd leverde een 0-3 overwinning op, waarmee promotie van DVS naar de eerste klasse een feit was.

Door Bram Burggraaff, met fotoreeks.

In de allesbeslissende wedstrijd om promotie naar de eerste klasse tussen het Elburgse ESC en DVS’33 is afgelopen zaterdag geen beslissing gevallen. In de reguliere speeltijd en de verlenging van tweemaal 15 minuten werd er door beide teams niet gescoord. Dit hield overigens niet in dat het een saaie 0-0 wedstrijd was. Van de eerste tot en met de laatste minuut gingen beide ploegen voluit, wat een groot aantal kansen opleverde. De grote uitblinkers waren de doelverdedigers, die met fabelachtige reddingen hun ‘hok’ schoon hielden. De ploegen komen zaterdag opnieuw tegen elkaar in actie. Het belooft weer een spectaculaire wedstrijd te worden op de schitterende accommodatie van WHC in Wezep.

Zenuwachtig en bijgelovig
Ruim 3000 toeschouwers, zenuwachtige spelers en bijgelovige coaches begonnen aan een heerlijk avondje voetbal. Bij DVS stond Gerard Dijkhuis op de plaats van de geschorste Bert van Hunenstijn. In het begin van de wedstrijd leek ESC de zenuwen het eerste de baas. Twee keer verscheen een Elburger aanvaller voor doelman Ruud de Groot, die adequaat ingreep. De Ermeloërs kwamen gaandeweg beter in de wedstrijd, wat acht minuten voor rust resulteerde in een goede kans voor Bert Meiling, maar diens schot ging over.

Heft in handen
De tweede helft werd een ware happening. Nadat in de 52e minuut een schitterende vrije trap van ESC op miraculeuze wijze was gekeerd door DVS-goalie Ruud de Groot, nam DVS duidelijk het heft in handen. Het zat DVS echter niet meer in deze fase: Een kopbal van Bert Meiling en een schot van Herman Kok met in de rebound Steven van den Brink troffen geen doel, Letlef Legrand knalde op de subliem acterende Elburgse doelman Egbert Kragt, Bennie Dekker en Steven van den Brink stuitten eveneens op deze keeper en Bert Meiling schoot rakelings naast. ESC wankelde, maar sleepte toch een verlenging uit het vuur. In de eerste minuut daarvan ging Bennie Dekker alleen op de keeper af, maar kon deze niet passeren. DVS zakte terug, waardoor de Elburgers weer in de wedstrijd konden komen.

In de tweede helft van de verlenging kreeg ESC een serie hoekschoppen en enkele uitstekende kansen. In de laatste tien hachelijke minuten hield doelman Ruud de Groot de Ermelose ploeg op de been met een aantal perfecte reddingen met als hoogtepunt een bal die hij met zijn linkerhand uit de uiterste hoek tikte. DVS rekent aanstaande zaterdag op nog meer toeschouwers in Wezep, omdat voor alle andere voetballers in Ermelo het seizoen erop zit.

DVS terug in de eerste klasse
Pessimisten verklaarden aan het einde van vorig seizoen: “DVS blijft niet in de tweede klasse.’’ Ze hebben gelijk gekregen, maar niet in de vorm, zoals ze gedacht hadden. De Ermelose ploeg is namelijk niet gedegradeerd, maar keert terug naar de eerste klasse. Fred Prins, de 33-jarige trainer die aan het begin van dit seizoen bij DVS begon, heeft dit huzarenstukje met zijn ploeg verricht.

Een tweede plaats in de competitie, een eerste plaats in de nacompetitie en in totaal 210 minuten voetbal tegen ESC brachten de Ermeloërs terug in de eerste klasse. Afgelopen zaterdag won DVS de replay van de beslissingswedstrijd tegen de ploeg uit Elburg overtuigend met 3-0. Er waren zo’n 3500 toeschouwers aanwezig in Wezep.

Fred Prins
“We hebben de promotie te danken aan het sterke collectief en een uitstekende sfeer binnen de groep. Namen die je misschien wat minder vaak hoort, wil ik juist wel benoemen: Martin Ribbink, Freek v.d. Wal, Bart de Wilde en Gerard Dijkhuis hebben een groot aandeel gehad in dit succes. Eén ding wil ik al vast kwijt over volgend seizoen: We willen de eerste klasse niet uit!’’

Snoeihard
In de eerste beslissingswedstrijd konden beide ploegen niet tot scoren komen. Nu was het al na vijf minuten raak. Bennie Dekker bracht met een ‘kromme’ voorzet van links Steven van den Brink alleen voor de keeper. Die aarzelde geen moment en schoot de bal snoeihard achter ESC-doelman Kragt: 1-0. ESC kwam niet verder dan ongevaarlijk combinatiespel op het middenveld. Slechts bij een sporadische, hoge voorzet was er wat onzekerheid in de Ermelose defensie.

Aan de andere kant kregen Bert Meiling en Bennie Dekker geweldige kansen om de voorsprong uit de bouwen. Zes minuten voor rust was het weer raak. Een perfecte pass van Detlef Legrand bereikte Bennie Dekker, die de hele ESC-verdediging uitspeelde inclusief de keeper en 0-2 scoorde. Vanaf dat moment kon de wedstrijd voor DVS en de vele meegereisde Ermelose supporters niet meer stuk.

Droompass
In de tweede helft begon ESC fel. Een snoeihard schot van Sjoerd van der Heide werd knap gestopt door de doelman Ruud de Groot. Enigszins geschrokken besloot DVS het karwei af te maken. Bert van Hunenstijn gaf een droompass op Bennie Dekker, die de beslissende 0-3 scoorde. De man van de wedstrijd liet na afloop doorschemeren zeker niet afwijzend te zullen reageren op een aanbod van een betaalde vereniging. Het duel was duidelijk gespeeld en behalve een goede individuele actie van Herman Kok vlak voor tijd gebeurde er verder weinig opwindends. De invallers Mattias Visser en Johan v,d, Pol mochten ook meedelen in de feestvreugde.