DVS’33 Ermelo wint nacompetitie: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

DVS viert feest na de bevrijdende treffer van Bart de Wilde.

In de dertiende aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ de wedstrijdverslagen van de nacompetitiewedstrijden van DVS’33, gespeeld op 11 en 18 mei 1991. Dankzij een 1-2 overwinning bij RKAVIC en een 2-2 gelijkspel thuis tegen Volendam won de ploeg van trainer Fred Prins de nacompetitie en plaatste zich daarmee voor een beslissingswedstrijd tegen ESC met als inzet promotie naar de eerste klasse.

Door Bram Burggraaff.

DVS na winst op RKAVIC volop in de race
Na de 1-2 winst van DVS’33 in de uitwedstrijd tegen RKAVIC hebben de Ermeloërs a.s. zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Volendam (aanvang 14.30 uur) om de nacompetitie winnend af te sluiten. Dat betekent overigens niet, dat daarmee de promotie een feit is. Om te kunnen terugkeren naar de eerste klasse volgt er nog een beslissingswedstrijd tegen één van de andere winnaars van de nacompetities of één van de eersteklassers, die twee na laatste zijn geworden in de eindrangschikking.

In Amstelveen moest DVS aantreden tegen dezelfde tegenstander, die de week daarvoor thuis met 3-1 was geklopt. Het werd een ware happening voor de vele meegereisde Ermelose supporters, toen Steven van de Brink drie minuten voor tijd met een schitterende kopbal de winnende treffer scoorde.

Ruud de Groot
Keeper Ruud de Groot had zijn schorsing erop zetten en stond weer onder de lat bij DVS. Verder speelde Johan v.d. Pol voor de geblesseerde Mattias Visser. RKAVIC probeerde in de beginfase de wedstrijd in handen te krijgen, maar de organisatie bij de Ermelose ploeg was goed. Verder dan enkele kansjes kwam de thuisploeg niet. In de 31e minuut was het wel raak aan de andere kant. Bennie Dekker werd op rechts aangespeeld, draaide bliksemsnel naar binnen en gaf een leep steekballetje op de doorgelopen Steven van de Brink, die uit een onmogelijke positie de doelman van RKAVIC wist te verschalken: 0-1. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten; Arjan Spanninga scoorde in de 38e minuut uit een voorzet van zijn broer Henk 1-1.

Bijna fataal
In de tweede helft kreeg DVS verreweg de beste mogelijkheden onder andere Bert Meiling, Steven van de Brink en Bennie Dekker. Het missen van deze kansen werd de gasten bijna nog fataal, toen Henk Sappinga prima combineerde, maar alleen in Ruud de Groot zijn meerdere moest erkennen. Toch pakte DVS de volle winst, toen Steven van de Brink uit de eerste goede corner van rechts voor 1-2 zorgde.

DVS wint de nacompetitie
Met slechts acht minuten te voetballen, maakte Bart de Wilde afgelopen zaterdag op schitterende wijze de 2-2 gelijkmaker tegen Volendam, wat een juichende mensenmassa en een spartelende spelersgroep tot gevolg had. Dit betekent, dat DVS een belangrijke stap in de richting van de eerste klasse heeft gezet. De beslissende wedstrijd wordt gespeeld op neutraal terug. De tegenstander zal door loting worden bepaald.

Trainer Fred Prins had deze wedstrijd gekozen voor dezelfde tactiek als tegen RKAVIC. Johan v.d. Pol stond in de basis, Geerling Hamstra speelde voor de geblesseerde Herman Kok en Gerard Dijkhuis verving de geschorste Bert van Hunenstijn.

DVS begon sterk, maar na enige gemiste kansen was het Volendam, dat in de 13e minuut op voorsprong kwam. Na een verkeerde terugspeelbal kon Cees Bond van dichtbij 0-1 scoren. Om in de race te blijven, moest de thuisploeg gelijk maken. In de 27e minuut bereikte Geerling Hamstra met een prima pass Bennie Dekker. Die ging op volle snelheid het strafschopgebied binnen en tikte oog in oog met de Volendamse keeper de bal breed op de vrijstaande Steven van de Brink, die alweer zijn waarde bewees door 1-1 te scoren. Acht minuten voor rust sloeg het noodlot weer toe. Adrie Mens, die volgens velen buitenspel stond, werd bereikt met een dieptepass en kon vervolgens doelman Ruud de Groot simpel passeren: 1-2. Vervolgens moest DVS weer in de achtervolging.

Spectaculair
De tweede helft gaf alles wat voetbal zo’n aantrekkelijke sport maakt. De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker en creëerde kans op kans. Het wachten was op het verlossende doelpunt dat echter lang uitbleef. Volendam liet zien, waarom het zo’n goede naam in de voetballerij heeft opgebouwd. Van ballen wegtrappen, blessures voorwenden en dergelijke was geen sprak. De gasten bleven voetballen en de counters waren bijzonder gevaarlijk.

DVS bleef echter wel de toonaangevende ploeg met Geerling Hamstra als regisseur op het middenveld. Bennie Dekker was vaak ongrijpbaar, zowel op links als op rechts, terwijl Bert Meiling en Steven van de Brink steeds voor gevaar in het centrum zorgden. DVS speelde fantastisch, alleen het zo belangrijke doelpunt ontbrak nog. Terwijl steeds meer toeschouwers vertwijfeld op hun horloge keken, gaf Geerling Hamstra een pass op links, waar Bart de Wilde hooguit een meter vanaf de achterlijn de bal aannam. Bart weifelde geen moment en schoot de leer steenhard in de verre hoek: 2-1. De laatste minuten waren zenuwslopend. DVS kreeg kans op kans om de wedstrijd te beslissen. Erik van Santen kwam nog in het veld voor de moegestreden Bennie Dekker, die de hele week met griep op bed gelegen had. In de allerlaatste minuut kreeg Volendam nog een levensgrote kans, maar de bal ging voorlangs het doel.

Optimaal
Fred Prins na afloop: “Ik ben nog maar een paar jaar voetballer af en heb dit soort wedstrijden zelf meegemaakt. Hier leef je voor als speler. Je moet op het scherpst van de snede blijven doorgaan. We hebben met z’n allen geprobeerd het maximale eruit te halen dit seizoen. Daarbij was de sfeer in de groep optimaal, wat zeker heeft bijgedragen tot het succes. Geerling Hamstra heeft uitstekend gespeeld, waar ik bij aanteken dat hij daar wel de gelegenheid voor kreeg, omdat Detlef Legrand enorm veel verdedigend werk verrichtte. Voor de beslissingswedstrijd heb ik de voorkeur voor een bekende tegenstander, want dan weet je hoe ze spelen.’’