FC Horst promoveert en DVS’33 pakt periodetitel: Ermelose sportartikelen uit de oude doos

In de twaalfde aflevering van de ‘Ermelose sportartikelen uit de oude doos’ verslagen van woensdag 8 mei 1991. FC Horst won de zaterdag daarvoor in Baarn de beslissingswedstrijd tegen SVM Boys met 3-1, wat promotie betekende naar vierde klasse van de KNVB. DVS’33 pakte de derde periodetitel, waardoor het in de race bleef voor promotie naar de eerste klasse.

Door Bram Burggraaff, met fotoreeks.

FC Horst bereikt mijlpaal
FC Horst leek door de 0-1 nederlaag tegen Roda’46 uitgeschakeld voor promotie, maar het liep anders. In de laatste competitiewedstrijd wonnen de oranjehemden nipt met 1-0 van Veensche Boys en kwam direct concurrent SVM Boys niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen degradant PVDV, zodat in een beslissingsduel bepaald moest worden, wie er promoveerde naar de vierde klasse KNVB. Deze wedstrijd op het terrein van Baarn werd bijgewoond door zo’n 800 toeschouwers, voor het overgrote deel afkomstig uit Ermelo. De beslissing viel een kwartier voor tijd, toen Hassan el Makrini met een schitterende kopbal de stand op 3-1 bracht en daarmee aan alle onzekerheid een einde maakte.

Een ongekende prestatie
Na het kampioenschap van verleden jaar en promotie naar de Hoofdklasse promoveert FC Horst nu naar de vierde klasse KNVB, een ongekende prestatie voor coach Paul Jansen en zijn mannen. Na afloop verklaarde voorzitter Gert van Winkoop zich in de zevende hemel te wanen. “Nu is het gebeurd, dacht ik direct na het verlies tegen Roda, maar in de loop van de week begon ik toch weer te geloven in de mogelijkheid van een beslissingswedstrijd. Ik ben geweldig trots op de jongens.’’ Een reactie van scheidend hoofdtrainer Paul Jansen: “Als je twee keer achter elkaar promoveert, dan moet je tevreden zijn als coach.’’ De Horstenaren spelen het komende seizoen in dezelfde klasse als SDCP, de grootste vereniging uit Putten.

Flitsend
FC Horst begon aan het duel in de wetenschap, dat er nog nooit een beslissingswedstrijd verloren ging. De laatste keer werd tien jaar eerder met 3-0 gewonnen van VOP door drie doelpunten van Jan Donkersgoed, die deze middag ook speelde. Gedwongen door de schorsing van Egbert Hijmissen had trainer Paul Jansen zijn team nogal gewijzigd. Henk Lubbersen stond centraal op het middenveld en Hans Becker was in de spits geposteerd. De Ermeloërs begonnen flitsend en al na zes minuten werd de score geopend uit een schitterende vrije trap vanaf zo’n 35 meter: 1-0. Vier minuten later was het weer gelijk. Een doorgebroken speler ging over de knie bij Gijs v.d. Wal. De uitstekend fluitende scheidsrechter Fousert twijfelde geen moment en legde de bal op de stip. Louis Stam liet vervolgens doelman Peter Ham kansloos: 1-1. FC Horst bleef de betere ploeg en in de 18e minuut kwam de bal via Henk Lubbersen terecht op het hoofd van Heino Brouwer, die steenhard de 2-1 inkopte. De Ermelose ploeg kreeg ook hierna de beste kansen, maar bij een kopbal van Henk Lubbersen en een schot van Rudi Staal stond de SVM-goalie op de juiste plaats.

Verzet gebroken
Na de rust zakte het niveau van de wedstrijd enigszins. SVM Boys deed al het mogelijk om gelijk te komen en na een half uur spelen kreeg het een goede kans, de bal werd echter voorlangs geschoten. In dezelfde minuut onderbrak de sterk spelende Hans Becker een SVM-aanval en bereikte Johan Crommetuyn en uit diens perfecte voorzet kopte Hassan el Makrini de 3-1 binnen. Dat brak het verzet van de ploeg uit Maartensdijk en na het laatste fluitsignaal was de promotie voor FC Horst een feit.

Dubieus
De teleurgestelde SVM-coach van Meerveld vond het een zeer acceptabele wedstrijd van beide kanten. “In dezelfde minuut dat de beslissende treffer viel, hadden wij nog een goede kans op de gelijkmaker.’’ Het commentaar van Jan Hogt, plaatsvervangend aanvoerder van FC Horst: “Vanaf het begin zag ik het helemaal zitten. Vooral Hans Becker speelde goed voorin. Die penalty vond ik dubieus. Gijs speelde de bal, maar omdat hij er zo hard inging, leek het een overtreding.’’ Algemeen was men van mening dat scheidsrechter Fousert uit Odijk het uitstekend gedaan had. “Je doet het natuurlijk niet alleen, ook de beide grensrechters en de spelers moeten eraan meewerken en dat gebeurde vanmiddag”, aldus de scheidsrechter.

DVS’33 pakt derde periodetitel
DVS’33 heeft afgelopen zaterdag de laatste strohalm gepakt voor promotie door in een rechtstreeks duel concurrent RKAVIC met 3-1 te kloppen. Hierdoor wist de Ermelose ploeg de derde periodetitel te bemachtigen, wat recht geeft op het spelen van de nacompetitie. SDVB werd op deze laatste speeldag kampioen, waardoor hun periodetitel naar RKAVIC gaat. Samen met Volendam zullen de ploegen gaan uitmaken, wie er in aanmerking komt voor het beslissende duel voor een plaats in de eerste klasse.

Keihard
DVS’33 begon de wedstrijd wederom met Gerrit Hamstra in de goal en Johan v.d. Pol in de basis. De eerste tien minuten werd er aftastend gevoetbald. Daarna kreeg de thuisploeg een veldoverwicht en in de 14e minuut kopte Steven v.d. Brink de bal uit een corner uitstekend door, waarna Martin Ribbink keihard inknikte: 1-0. Daarna kreeg DVS vleugels en na enkele goede acties werd het in de 25e minuut 2-0. Na een prima combinatie tussen Bert Meiling en Bennie Dekker schoot de laatste laag in, de keeper kreeg de bal niet klemvast en Meiling vond het net. Vier minuten later scoorde Henk Spanninga de aansluitende 2-1 voor de gasten. De thuisploeg raakte echter niet in paniek en de beide ploegen konden met een 2-1 stand gaan rusten.

Doeltreffend
In de pauze werd bekend, dat SDVB een ruime voorsprong had genomen, waardoor RKAVIC kansloos was voor het kampioenschap en dat DVS bij winst een periodetitel zou pakken. Dit gegeven leek mee te spelen in de tweede helft, want van echt goed voetbal was geen sprake meer. Toch wist de thuisploeg nog éénmaal te scoren; Bert Meiling bepaalde met een doeltreffende kopbal de eindstand op 3-1.