Ermelose sportartikelen uit de oude doos: de 18e Ronde van Ermelo (1990)

De start van achttiende Ronde van Ermelo.

In de zesde aflevering van de ‘Ermelose sportverslagen uit de oude doos’ een verslag van de Ronde van Ermelo op woensdag 6 juli 1990 met een belangrijke rol van de bekende Ermelose wielrenners Godert en Jan de Leeuw, die respectievelijke tweede en derde werden.

Door Bram Burggraaff.

Uitstekende week
De achttiende Ronde van Ermelo is gewonnen door Aart Vierhouten. De wielrenner die ruim drie jaar geleden verhuisde van Ermelo naar Purmerend klopte in de finale Godert de Leeuw met enkele decimeters op de streep. Voor de Ermeloër restte ‘slechts’ een tweede plaats, evenals de week daarvoor in de ‘Parel van de Veluwe’. Gevoegd bij de winst in de beide criteria in Harderwijk en het eindklassement was het toch een uitstekende week voor Godert de Leeuw, die voor kort nog zes weken afwezig was vanwege een blessure. De derde plaats van Jan de Leeuw was verrassend. Alle drie de renners waren na afloop tevreden over het behaalde resultaat.

Voor eigen publiek
Aart Vierhouten reactie na de wedstrijd: “Het is natuurlijk prachtig om hier te winnen. Ik reed toch een beetje een thuiswedstrijd. Bovendien is mijn vader mede-organisator van deze ronde.’’ Godert de Leeuw: ,,Ik ben niet ontevreden met de tweede plaats. De hele wedstrijd heb ik van voren gezeten. Slechts met een miniem verschil ben ik op de streep geklopt, maar ik voel dat mijn krachten weer helemaal terug zijn. Jan de Leeuw reed een sterke finale en kwam bijna tot bij de koplopers. Hij werd na afloop luid toegejuicht door zijn supporters. “Het geeft een extra stimulans om voor eigen publiek te rijden,’’ meende Jan de Leeuw. Ondanks het WK-voetbal was de belangstelling voor de Ronde van Ermelo groot.

De koers
Vanwege de nieuwe verkeerssituatie in het centrum van Ermelo was het parkoers enigszins gewijzigd. Om 20.00 uur werd op de Dirk Staalweg het startschot gegeven voor de 45 ronden van ruim 1700 meter, bij elkaar zo’n 80 kilometer. Er ontstond na vijf ronden al een kopgroep bestaande uit zes renners, waaronder Dick Grift en Godert de Leeuw. In de negende ronde sprong er een groepje van drie renners uit het peloton, waar Jan de Leeuw bijzat. De koplopers hielden steeds rond de 30 seconden voorsprong op een achtervolgende groep, terwijl het peloton gaandeweg verder achterop raakte. In de 35e ronde zette de kopgroep het peloton op een ronde achterstand.

De jury besloot het peloton in de 41e ronde uit de koers te nemen, zodat de finale niet nadelig beïnvloed kon worden. De sprint van het peloton leverde een zege op voor Marcel Derksen uit Loenen, die daarmee tiende werd. Voor de negen koplopers begon hierna een spannende finale. Aart Vierhouten en Godert de Leeuw plaatsten de beslissende demarrage op slechts acht seconden gevolgd door Jan de Leeuw. Deze renner wist hen echter niet meer te achterhalen, zodat beide koplopers om de winst moesten sprinten. Aart Vierhouten bleek de rapste. Jan de Leeuw kwam binnen met 15 seconden achterstand en veroverde daarmee ook nog één van de ereplaatsen. Dick Grift fietste zich naar een verdienstelijke zevende plaats. Aart Vierhouten werd ook de winnaar van de leidersprijs. Ronde Miss Jacqueline de Vries, gekapt door kapper Stijn en gekleed door Bar Dancing ‘Besi Mill’ feliciteerde de renners op gepaste wijze.

Sponsors
Het ploegenklassement bij de amateurs werd gewonnen door Rijwielhandel Bakker, die zowel Jan als Godert de Leeuw in zijn ploeg had. De organiserende wielervereniging ‘De IJsselstreek’ is erg blij met het grote aantal sponsors, dat elke keer weer bereid gevonden wordt om een bijdrage te leveren aan het Wielerspektakel. Evenementen als de Ronde van Ermelo zijn alleen mogelijk door sponsoring van het bedrijfsleven. Dat gebeurt dan ook in ruime mate. Naast de drie hoofdsponsors, Fietshuis Adri Mouw, v.d. Broek Autoschade en Weda Handelsonderneming zijn er nog 65 andere sponsors.

Bij de liefhebbers/veteranen zette Robert Hoffman de aanval iets te laat in. Toen hij uit het peloton demarreerde ontbrak hem de tijd de koplopers te achterhalen. Hij moest zich daarom tevreden stellen met een vierde plaats ruim 40 seconden achter de koplopers en met 13 seconden voorsprong op het peloton. De liefhebbers/veteranen reden een wedstrijd over 37 ronden, ruim 60 kilometer. Er ontstond al snel een kopgroep van drie renners. Deze groep bleef tot het einde van de koers bijeen. Winnaar werd Jan Dijkhof uit Achterveld, gevolgd door Frans Havenaar (Warnsveld) en Bert van Riessen (Oldebroek). Het ploegenklassement bij de liefhebbers/veteranen werd gewonnen door Installatiebedrijf Van Panhuis.