Ermelose sportartikelen uit de oude doos: FC Horst kampioen eerste klasse 1989-1990

Het vierde deel van de ‘Ermelose sportverslagen uit de oude doos’ gaat over het kampioenschap van FC Horst in het seizoen 1989-1990. In de eindfase van de competitie verspeelden de Horstenaren veel punten, waardoor de koploper een grote voorsprong verspeelde. De derby uit tegen plaatsgenoot EFC’58 op dinsdag 5 april 1990 eindigde net als het thuisduel in een 2-2 gelijkspel. De beslissing moest vallen in de laatste wedstrijd van de competitie op zaterdag 14 april 1990. FC Horst speelde toen thuis tegen de directe concurrent VVZ’49 en mocht niet verliezen, anders ging het kampioenschap naar de ploeg uit Soest. De wedstrijdverslagen van deze twee wedstrijden.

Door Bram Burggraaff.

Wedstrijdverslag EFC’58 – FC Horst

Uitblinker Henk Lubbersen
EFC’58 en FC Horst hebben in een spectaculaire wedstrijd afgelopen dinsdagavond de punten opnieuw gedeeld. Met name in de tweede helft was de voortreffelijke EFC-keeper Henk Schuur de grote hinderpaal voor een ontketend FC Horst. Evenals in de eerste wedstrijd tussen beide teams was het publiek de grote winnaar. Al na drie minuten opende FC Horst de score. Een op links genomen vrije trap van Harry Jansen werd door uitblinker Henk Lubbersen schitterend achter Henk Schuur gekopt: 0-1.

Hierna kwam EFC beter in de wedstrijd wat resulteerde in de 1-1 gelijkmaker. Wim Meppelink passeerde in de 16e minuut uit een vrije trap keeper Peter Ham. Hierna waren de beste kansen voor de gasten met een bal voorlangs van Tim La Gordt Dilié en een schot net over van Dennis v.d. Wiel. FC Horst kreeg ook kansen. In de 32e minuut schoot Heino Brouwer op aangeven van Rudolf de Groot hard in, maar Henk Schuur redde met een reflex, waarna Brouwer overschoot. Een minuut voor rust kwam EFC op voorsprong. Uit een strakke voorzet van Evert van de Kamp vanaf de rechtervleugel scoorde Henk Vriesema bij de verre paal schitterend met het hoofd 2-1.

Kans op kans
In de tweede helft ging FC Horst op jacht naar de gelijkmaker. De ploeg besefte dat bij verlies het kampioenschap volledig op losse schroeven zou komen te staan. Men creëerde kans op kans met een hoofdrol voor de vaak ongrijpbare spits Henk Lubbersen, maar steeds stond Henk Schuur op zijn post. In de 65e minuut was het Heino Brouwer die van dichtbij de bal voor het inschieten had, maar met een onwaarschijnlijke reactie hield de EFC-goalie zijn doel schoon. In de 75e minuut was er echter geen houden aan; uit een voorzet van links van Roelof de Groot was het wederom Henk Lubbersen, die met het hoofd Henk Schuur passeerde: 2-2.

In het laatste kwartier ging FC Horst op jacht naar de winnende treffer. De 500 toeschouwers waren getuige van een zinderende slotfase. Inzetten van Henk Lubbersen en Roelof de Groot troffen geen doel. Enkele seconden voor het eindsignaal had Heino Brouwer de winnende treffer op zijn voet, maar wederom redde Henk Schuur, die daarmee een punt voor zijn ploeg veilig stelde. EFC-trainer Theo Willemsen prees na afloop FC Horst-spits Henk Lubbersen. “Zonder overtredingen was die man vanavond niet te stoppen.’’ De reactie van FC Horst-trainer Paul Jansen: “Ik ben tevreden met het behaalde punt, maar er heeft wel meer ingezeten. Geluk en de keeper hebben de winst voor ons in de weg gestaan.’’

Wedstrijdverslag FC Horst wordt kampioen dankzij 1-1 gelijkspel tegen VVZ’49

Mister FC Horst
FC Horst verspeelde in de laatste zes wedstrijden 8 punten, waardoor de Ermelose ploeg de laatste wedstrijd thuis tegen de directe concurrent VVZ’49 uit Soest niet mocht verliezen. FC Horst-trainer Paul Jansen had twee dagen voor het cruciale duel een beroep gedaan op mister FC Horst, Gerrit van Dam. Een kleine 1000 toeschouwers zorgden voor veel sfeer op sportpark ‘De Adelaar’. Aanvankelijk was het in het oranjekamp toch wat stil, omdat VVZ het initiatief nam.

De eerste grote kans voor FC Horst was in de 20e minuut, toen Egbert Hijmissen een teenlengte tekort kwam om een voorzet van Harry Jansen af te ronden. Zes minuten later kreeg Roelof de Groot een goede kans, maar hij schoot hoog over.

Gevaarlijk
Ook in de tweede helft startte VVZ sterker. Dat resulteerde na een uur in een 0-1 voorsprong; Kees Jan de Vries passeerde met een strak genomen vrije trap doelman Peter Ham. FC Horst had na deze tegenslag vijf minuten nodig om het juiste antwoord te vinden. Henk Lubbersen bediende Egbert Hijmissen, die de 1-1 gelijkmaker keihard langs VVZ-doelman Van de Pol schoot. In de spannende slotfase werden beide ploegen nog gevaarlijk, maar er werd niet meer gescoord. Na afloop barstte de feestvreugde los bij de Ermelose kampioen, die promoveert naar de hoofdklasse van de afdeling Utrecht.