Sportverslaggever Bram Burggraaff: “Hoe gaan we ons vermaken de komende tijd?”

Sportverslaggever Bram Burggraaff.
Sportverslaggever Bram Burggraaff.
Foto: Eigen foto

Na één zaterdag zonder voetbal vragen vele sportliefhebbers zich al af hoe ze de komende tijd moeten doorkomen. Geen voetbal in Ermelo, geen competitie, Champions League en wellicht ook geen Europees Kampioenschap, Formule 1 race in Zandvoort en Olympische Spelen.

Door Bram Burggraaff.

Rare gewaarwording
Begin deze week ging ik er nog vanuit, zaterdagmiddag een verslag te maken bij de wedstrijd DVS’33 – Harkemase Boys en ’s avonds de andere sport te verwerken voor de webkrant Ermelo.Nieuws.nl. Dan is het een rare gewaarwording, als je vanmiddag op de bank een Netflix-serie zit te bekijken. In de bijna 31 jaar dat ik actief ben als verslaggever van de Ermelose sport, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Iedere zaterdag tijdens het seizoen bezocht ik wedstrijden en verwerkte berichten voor krant en later webkrant. Ook in ‘komkommertijd’ was er altijd nog wel wat te beleven op sportgebied, of was er ruimte voor een interview.

200 rollen WC-papier inslaan?
De uitbraak van het Corona-virus begint een steeds grotere impact te krijgen op het dagelijks leven in Nederland en vele andere landen. De sport ligt stil, de scholen zullen wellicht morgen al dichtgaan en de paniek onder de bevolking neemt snel toe, getuige de onvoorstelbare hamsterwoede de laatste dagen. Ik heb er overigens best begrip voor, dat mensen hun voorraadkast enigszins aanvullen, er is tenslotte heel veel onzekerheid over wat ons nog te wachten staat, maar 200 rollen WC-papier inslaan……?

Aan huis gekluisterd
Hoe gaan we onze vrije tijd doorbrengen, als we vrijwel de hele dag aan huis gekluisterd zijn en dat wellicht weken lang. Is het zo erg, dat we aan het eind van het seizoen moeten vaststellen, dat dit hele sportjaar niet afgemaakt kan worden en we volgend seizoen ‘gewoon’ overnieuw moeten beginnen. Natuurlijk zijn er veel ergere dingen, zeker als je ziet wat er nu allemaal maatschappelijk aan de hand is.

Yogalessen online
Gelukkig zie je al een aantal creatieve ideeën ontstaan. Kerken verzorgen op zondag speciale diensten, die via kerkomroep.nl bekeken kunnen worden. Mijn vrouw kan vanaf volgende week haar yogalessen online volgen. Er wordt nagedacht over les geven via de computer, als de scholen dichtgaan, enz. Alleen door zo min mogelijk sociale contacten te hebben in de komende tijd, lijkt de explosieve verspreiding van dit vreselijke virus gestopt of vertraagd te kunnen worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om in beweging te blijven. Dan kan nu wellicht nog in een zwembad, op school of door bij de club te trainen.

Zelf aan de gang
Als dat allemaal niet meer mogelijk is, moeten we zelf aan de gang. Wandelen kan prima in je eentje. We kunnen onze fitnessapparaten onder het stof vandaan halen en thuis gaan trainen. Wellicht hebben we nu eindelijk tijd voor de klusjes, die al zolang zijn blijven liggen, spelletjes doen of dienstbaar zijn voor anderen. Passief bezig zijn met sport wordt lastiger, hoewel ik vanmiddag genoten heb van een oude DVD over het door Nederland gewonnen Europees Kampioenschap Voetbal in 1988. Daarnaast biedt YouTube ons een ontelbare hoeveelheid onvergetelijke (sport)fragmenten.

Respect voor mensen in de zorg
De onzekerheid en angst bij velen is groot, vooral omdat we niet weten wat ons nog te wachten staat. We zien met diep respect dat mensen in de zorg dag en nacht bezig zijn voor onze volksgezondheid. Hopelijk is er over enkele weken licht aan het einde van deze donkere tunnel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen