Schakers VSG Ermelo op weg naar handhaving hoofdklasse B in regionale competitie

Sape Westra (links) maakte het zijn tegenstander erg moeilijk.
Sape Westra (links) maakte het zijn tegenstander erg moeilijk.
Foto: Archief Piethein

Het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) speelde in de 4e ronde van regionale competitie uit tegen BDSV uit Barneveld. De voorgaande 3 speelronden had BDSV geen potten kunnen breken door sterke tegenstand en domme pech in de tijdnoodfase. De schakers van VSG1 wisten dat ze hun tegenspelers niet moesten onderschatten.

Onoverbrugbaar
Ferry Lunek kwam niet goed uit de opening en keek al snel tegen een onoverbrugbare positionele achterstand aan. De witspeler deed behendig de sterkste zetten en won. Bas West bracht de stand weer in evenwicht. Hij bracht een dubbel stukoffer waardoor de zwarte koning het vrije veld werd ingejaagd en mat werd gezet. Gerard de Hoop wist met een stuk minder ternauwernood remise te houden door eeuwig schaak af te dwingen. Mark de Graaf wist in een ingewikkelde partij voortdurend de goede zetten te vinden en won uiteindelijk.

Dreigende vrijpion
Sape Westra maakte het zijn tegenstander zo moeilijk dat deze veel tijd moest investeren om overeind te blijven. Westra maakte goed gebruik van zijn tijdvoorsprong en speelde met gedegen zetten de partij tot winst. Sebastiaan Hiemstra accepteerde de remise die werd aangeboden. Met dit halve punt werd een wedstrijdpunt veilig gesteld. Als Keijer of Boterenbrood remise zouden maken was er zelfs winst mogelijk. Ernst Keijer probeerde in het eindspel met dreigende vrijpion maar met een kwaliteit minder in ieder geval remise te houden. Zijn tegenstander zag echter een matcombinatie waarmee hij won.

Afgeleid
Rob Boterenbrood was goed op weg om het verlossende halve punt te scoren. Hij werd echter te zeer afgeleid door het gepraat van de ook in het gebouw aanwezige dammers en gaf in iets betere stelling pardoes een stuk weg en daarmee de partij. Met 5 wedstrijdpunten lijkt VSG 1 goed op weg zich te handhaven in de hoofdklasse B; een prima prestatie.

Wil jij nooit meer dik zijn?

VSG2
VSG2 speelde thuis tegen S.C. Dronten 1. Het werd een belangrijke 5 – 3 overwinning waarmee VSG2 de koppositie vast houdt. De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat er nog een geduchte tegenstander op het programma staat, terwijl de mededingers onderling al wel tegen elkaar hebben gespeeld. Op de borden 1 en 2 werd verloren door respectievelijk Olaf Vlieger en Onno Wolters, Er waren remises voor Marco ter Meer op bord 4 en Ralf van den Burg op bord 6. Op de overige borden werd gewonnen door Cor Petersen, Henri Bosch en Wido Sparling. Dirk van Setten (bord 3) had geen tegenstander maar dus wel een bordpunt.

VSG3
7 januari mocht VSG3 thuis spelen tegen Meppeler SV3 in ronde 4 van de SOS competitie van groep 3C. VSG3 kon deze keer zonder invallers spelen. Het was een sportieve en gezellige ontmoeting en VSG3 trok aan het langste eind. De gemiddelde rating van VSG3 lag ook wel een stuk hoger (dat zegt niet alles, maar een indicatie is het natuurlijk wel). Met 2 remises, 5 winstpartijen en 1 verliespartij (hoewel die in eerste instantie ook een winstpartij leek te gaan worden) won VSG3 met 6-2. Remises voor Martin van den Broek en Wim van Dalen. Winst voor Jo Wolters, Willem Booy, Kees Ferwerda, Henk van Rijssen en Ronald Bieringa.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen