Hartproblemen? Kom dan begeleid sporten bij sv Hartentroef in Ermelo

“Mensen die op wat voor manier problemen met hun hart hebben, gaan er nogal eens bij zitten. Ze denken dat ze niets meer kunnen.” Dat zegt Bertus de Groot, lid van en sportinstructeur bij sv Hartentroef in Ermelo. Niets blijkt minder waar, zo leert een doordeweekse oefenavond bij Hartentroef.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Trainingsavond
Deze trainingsavond sport Bertus en begeleidt Jan van der Meij de groep sporters die allemaal problemen met hun hart hebben. Of het nu hartritmestoornis is, een hartoperatie hebben ondergaan, een nieuwe hartklep hebben gekregen, omleidingen of een hartinfarct.

Fanatiek
Het gaat er fanatiek aan toe met als start rondjes lopen in de sportzaal; afwisselend rennend en wandelend. Maar er is ook alle ruimte om het rustiger aan te doen als het even niet wil. Eenmaal opgewarmd heeft sportinstructeur Jan een balspel voor de groep in petto, met een competitie element. Verdeeld in twee groepen worden de sporters uitgedaagd om met een bal de skippybal in het vak van de tegenstander te drijven.

‘Oerwoudkreten’
Wat opvalt is de saamhorigheid onder de sporters. Dat maakt het sportuurtje ook erg gezellig. Ze kunnen wat van elkaar hebben en hebben de meeste lol tijdens het balspel. De ‘oerwoudkreten’ zijn niet van de lucht als een groep een punt heeft gescoord, of als er een misser wordt gemaakt. Na het balspel wordt het net in gereedheid gebracht voor een potje volleybal. Waarbij fanatiek om elk punt wordt ‘gestreden’.

Energie
Rikkert Vliek uit Ermelo is sinds 1998 trouw lid van sv Hartentroef. Hij sloot zich aan bij de groep sporters met hartproblemen, na zijn hartoperatie 21 jaar terug. Het bevalt hem erg goed. Zelfs al is Vliek moe, het uurtje sporten slaat hij niet snel over. Juist omdat de beweging en de gezelligheid hem energie geeft.

Sporten en ouwehoeren
Bertus die zelf ook hartproblemen heeft vult aan. “Bij sv Hartentroeg sporten is goed voor je conditie, je sport met lotgenoten zodat je je verhaal kwijt kunt en het is een stukje sociaal gebeuren. Lekker sporten en ouwehoeren dus, en dan heerlijk gestemd weer naar huis.”

Calamiteitenplan
Daarnaast heeft sv Hartentroef een calamiteitenplan klaarliggen, voor het geval dat. Alle medische gegevens van de sporters staan hierin genoteerd. Dus gebeurt er onverhoopt iets in de sportzaal, dan hebben toegesnelde hulpverleners alle gegevens voorhanden. Bovendien verplicht sv Hartentroef zichzelf ertoe dat er voldoende EHBO-ers zijn onder de eigen leden. Zo niet, dan gaat de les niet door.

Ook lid worden?
Sportvereniging Hartentroef is actief sinds 19 april 1989, en heeft op dit moment 35 leden. Mannen en vrouwen van elke leeftijd zijn welkom. Het lidmaatschap bedraagt 168 euro per jaar. Daarvoor mag een lid onbeperkt sporten; op dinsdag- of woensdag van 19.00 – 20.00 uur, of op beide avonden. De sportlessen vinden plaats in de kleine sportzaal van het Keerpunt op het terrein van ’s Heerenloo aan de Nieuwekamp 3. Eenmaal per jaar organiseert sv Hartentroef een fietstocht met een hapje en een drankje.

  • Voor alle informatie en aanmelden: dhr. P.J. Tool (secretaris): 06 1132 6768 of via email: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen