Zwemgroep Aquafit Calluna Ermelo viert porseleinen jubileum

Foto: Marian van der Kruit

De Aquafit zwemgroep voor (ex-) kankerpatiënten heeft donderdag 4 juli het 20-jarig bestaan feestelijk gevierd. Het 25-meterbad van zwembad Calluna was versierd met vlaggetjes met het getal 20 erop.

De leden van de zwemgroep werden verrast met een prachtig cadeau, een groot badlaken dat al klaar lag op de stoelen van het gedeelte waar de groep altijd koffie drinkt, geschonken door autobedrijf Broekhuis.

Feestelijk programma
De Maretak, de stichting die zich inzet voor activiteiten van (ex-) patiënten uit Ermelo, Harderwijk en omgeving trakteerde op koffie en het personeel van zwembad Calluna had gezorgd voor gebakjes. Marian van der Kruit kreeg van de heer Peter Peeters namens De Maretak een prachtig bouquet aangeboden voor haar inzet de afgelopen 20 jaar voor de zwemgroep.

De enthousiaste zwemdocentes, Barbara en Marjan hadden een feestelijk programma in het water georganiseerd met speelse oefeningen. Na het zwemmen vertrok het gezelschap naar Staverden voor de lunch met een heerlijke pannenkoek bij familie Overeem ‘Onder de Lindeboom‘ en werd er een mooie huifkartocht gemaakt door de bossen. De dag werd afgesloten met koffie en gebak.

Terug in de tijd
In 1999 was Marian van der Kruit actief lid van patiëntenvereniging Stichting Doorgang (nu SPKS) en Laura Heel, zweminstructrice van Calluna, een experiment gestart om te kijken, of er voldoende belangstelling was om te starten met een zwemgroep Aquafit voor (ex)-kankerpatiënten.

Marian van der Kruit: ,,In Ermelo e.o. waren er nauwelijks activiteiten voor deze doelgroep. Herstel en Balans startte pas jaren later in het Salem-gebouw, maar helaas is deze organisatie alweer weg bezuinigd. De doelstelling was om zo laagdrempelig mogelijk te zijn voor de deelnemers. Door net als bij de Aqua-variagroepen gebruik te kunnen maken van een gewoon toegangsbewijs voor het zwembad is het betaalbaar.

Wie een keer niet aanwezig kan door vermoeidheid, een behandeling of anderszins, hoeft zich niet af te melden en ook niet te betalen. De (ex-) kankerpatiënten zijn vaak in een langdurige medische molen terecht gekomen met allerlei therapieën en behandelingen. Juist voor deze groep is op een ontspannen wijze oefenen en trainen in het water van groot belang om aan de conditie te werken. Het is geen therapie, maar reactivering.

Mede dankzij de stimulerende werkwijze van de enthousiaste medewerkers van zwembad Calluna heeft deze groep al 20 jaar bestaansrecht. Zeer belangrijk zijn ook het plezier met elkaar maken in het water, de onderlinge contacten en met een lach en een traan samen lief en leed delen. Daarbij is het recreatiedeel van zwembad Calluna na afloop van de les een belangrijk sociaal en sportief element.

De eerste donderdag van de maand is er voor aanvang van de les om 10.30 uur de gelegenheid om met elkaar koffie te drinken. De waardering voor onze groep werd ook tot uitdrukking gebracht door een spontane gift voor het jubileum van een echtgenoot van een deelnemer voor de opvang van zijn vrouw. We hopen als zwemmers nog vele jaren van de Aquafitgroep te mogen genieten”, aldus Marian van der Kruit.

Reacties

article
44020
De Aquafit zwemgroep voor (ex-) kankerpatiënten heeft donderdag 4 juli het 20-jarig bestaan feestelijk gevierd.
https://ermelo.nieuws.nl/sport/20190707/zwemgroep-aquafit-calluna-ermelo-viert-porseleinen-jubileum/
2019-07-07T20:04:32+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2019/07/07200403/27EN-Aquafit.jpg
Sport