Knappe overwinning schakers VSG tegen sterk Zutphen

Sape Westra (links) maakte het zijn tegenstander erg moeilijk.
Sape Westra (links) maakte het zijn tegenstander erg moeilijk.
Foto: Archief Piethein

Het eerste team van het Veluws Schaakgenootschap wilde zich in de zesde ronde van de externe competitie graag revancheren voor de nederlaag, die het leed in de ronde daarvoor. Dat moest gebeuren zonder William Shakhverdian, Sebastiaan Hiemstra en Bas West tegen het sterke Zupthen 1.

Na een uur spelen meldde Dirk van Setten, dat hij remise was overeen gekomen. Een half uur later was er ook een puntendeling voor Rob Boterenbrood. Ernst Keijer kreeg een zeer complexe stelling op het bord. Over en weer vlogen de dreigingen van stukwinst en mataanvallen.

Omdat de witte koning vast stond in het centrum behield Keijer de beste kansen. Hij speelde het voordeel prima uit en won. Sape Westra was na een minder goede opening in een slechte stelling terecht gekomen; wit had alle troeven in handen. Toen de tegenstander wilde oogsten, ging hij iets te voortvarend te werk en verloor de kwaliteit.

Na een torenoffer kwam Westra op winst te staan en na een tiental zetten kon hij het punt noteren. Jan Lambrechts speelde een ingewikkelde partij tegen een onorthodoxe schaker, die de openingstheorie verving door creativiteit. De schaker van VSG lette goed op, waardoor de partij remise werd. Gerard de Hoop kreeg een ingewikkelde koningsaanval te verduren.

Zwart viel de witte stelling aan met torens, loper, paard, dame en een pion. Voldoende om te winnen, ware het niet dat Gerard zich prima verdedigde. De Zutphenaar wilde ijzer met handen breken, offerde twee stukken voor de aanval, maar kwam van een koude kermis thuis.

Nadat De Hoop mat in drie over het hoofd zag, won hij toch vanwege zijn grote materiële voorsprong. De invallers Mark de Graaf en Onno Wolters speelden de langste partijen van de avond. Mark vergat een sterke loper af te ruilen, waardoor de witspeler iets voordeel kreeg.

Door nog een paar net iets mindere zwarte zetten verstevigde wit zijn stelling en won uiteindelijk. Onno probeerde een remise-eindspel toch nog te winnen. Toen hij inzag dat dit niet zou lukken, nam hij genoegen met remise. De 5-3 overwinning van VSG werd als een onverwacht geschenk gevierd.

VSG 2 won in Kampen met 4.5 – 3.5 van Oefening & Ontspanning 1 en staat op een mooie tweede plaats. Winst was er voor Ferry Lunek, Wim Jongejan en Marco ter Meer en remises voor Jo Wolters, Henri Bosch en Mark de Graaf.

VSG 3 won thuis met 6 -2 van Schaakstad Apeldoorn 3. Wido Sparling, Martin van den Broek, Kees Ferwerda, Jo Wolters, Wim van Dalen en Ronald Bieringa zorgden voor de winstpunten.

VSG 4 verloor in Zwolle met 1.5 – 6.5 van Pegasus 2. Eén VSG’er moest ter elfder ure verstek laten gaan en drie anderen kwamen een half uur te laat. Hihsam Haout won zijn partij en Wim van Dalen speelde remise.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen