Schakers VSG Ermelo onnodig onderuit in externe competitie

Foto: Archief Piethein

Het eerste schaakteam van het Veluws Schaakgenootschap speelde in Deventer tegen koploper Pallas 1. Bij winst zouden de Ermelose schakers de leiding overnemen.

Veelbelovende start
De avond begon veelbelovend voor VSG. Dirk van Setten offerde een paar pionnen en won vlot. Gerard de Hoop kreeg in een ingewikkelde stelling winnende hulp van zijn tegenstander, die een stuk weggaf. Invaller Onno Wolters wist zeer verdiend een half punt te halen. William Shakhverdian won in het verre middenspel een pion en leek even winstkansen te hebben, maar door actief tegenspel eindigde ook deze partij in een puntendeling.

Iets te voorzichtig
Sape Westra kwam na een boeiende opening met een klein voordeel, maar met minder bedenktijd over in het middenspel terecht. Hij nam het remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Op dat moment leek op de andere borden de puntenverdeling voordelig voor VSG uit te vallen. Het liep echter anders; Rob Boterenbrood speelde wellicht iets te voorzichtig en moest vooral letten op het neutraliseren van de kansen van zijn tegenstander. Uiteindelijk leidde dat tot verlies.

Paardoffer
Ook Ernst Keijer verloor; hij was gedwongen een paardoffer aan te nemen, verdedigde vervolgens sterk en moest zijn stuk voordeel weer terug geven. Het toreneindspel werd echter door hem verloren. Met de voordelige stelling van Bas West, die nog bezig was aan de laatste partij van de avond, leek de winst toch nog binnen te worden gesleept. Bas koos echter een aantal keren voor een mindere voortzetting, waardoor zijn tegenstander, die doorspeelde tegen beter weten in, weer in het zadel werd geholpen. Het eindspel bleek voor West verloren te gaan, waardoor de spelers van VSG met een zuur gevoel huiswaarts keerde. De 4,5 – 3,5 nederlaag was niet nodig geweest.

VSG 2 scoorde een belangrijke 4,5 – 3,5 thuisoverwinning tegen Caïssa. De bordindeling van de ploeg uit Elburg verliep niet soepel en de Ermelose schakers profiteerden. Henri Bosch zette zijn tegenstander mat, Uri Vecht behaalde een snelle overwinning en ook Olaf Vlieger won. Daarnaast waren er ‘spannende’ remises voor Mark de Graaf, Ralf van den Burg en Cor Petersen.

VSG 3 verloor in Hattem van Denk en Zet N.G.K.Z1 met 2.5 – 5.5 met een overwininng voor Wim Jongejan en remises voor Ronald Bieringa, Martin van de Broek en Kees Ferwerda. VSG 4 verloor thuis met 2 – 6 thuis van DSV Ons Genoegen 1 uit Almen. Winst was er voor Willem Booy en remises voor Hisham Haout en Bart Schultz.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen