Trek Bikes sponsort onderhoud nieuwe MTB route Ermelo-Harderwijk

Foto: Grietje-Akke de Haas

“Een mooi moment”, glunderde DirkJan Veen gisteren, woensdag 28 november, op het hoofdkantoor van Trek Bikes Benelux aan de Ceintuurbaan in Harderwijk. “Trek Bikes gaat ons financieel ondersteunen met 7500 euro in één keer en 2000 euro per jaar, gedurende de 5 opeenvolgende jaren.

De enthousiaste vrijwilliger van de Veluwse Wielervereniging Ermelo (VWV) zei het geld te besteden aan het onderhoud van de MTB route Ermelo-Harderwijk die momenteel wordt aangelegd. Half maart 2019 is het streven dat de route klaar is.

Gereedschap
Het onderhoud nemen vrijwilligers van de VWV en de Wielervereniging Noord-Veluwe Harderwijk voor de rekening. Daarover hebben de beide wielerverenigingen afspraken gemaakt in een samenwerkingsovereenkomst. “Van het geld”, vervolgde Veen, “schaffen we gereedschap aan zoals een bladblazer, harken, zagen tot snoeischaren. Want onze missie is dat de route zo aantrekkelijk mogelijk wordt en blijft. Wij zijn dan ook erg blij dat Trek Bikes ons voor de onderhoudswerkzaamheden een elektrische mountainbike ter beschikking stelt met een aanhanger. Straks heb je het namelijk over een route van 50 kilometer lang om te onderhouden.”

Klein feestje
Van het ondertekenen van het sponsorcontract werd een klein feestje gemaakt, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de VWV: bestuurslid Jaap Verkerk, penningmeester Marco Goossensen, DirkJan Veen, en vertegenwoordigers van wielervereniging Noord-Veluwe: voorzitter Michael Petersen, coördinator vrijwilligers Saskia de Vries, bestuurslid Helen Ruiter en vrijwilliger Marc Martens. Trek Bikes werd vertegenwoordigd door Martin Sneeuw, mediaspecialist, en Bas van Doorn, marketingmanager.

Sporten stimuleren
“Trek is van oorsprong een Amerikaans bedrijf”, lichtten Sneeuw en Van Doorn toe. “Als bedrijf stimuleren wij sporten op een verantwoorde wijze in combinatie met een gezonde levensstijl, in de landen waar wij ons product verkopen.”

Eerdere berichtgeving
Op maandagochtend 20 augustus dit jaar werd het startschot gegeven voor de aanleg van de MTB route Ermelo-Harderwijk. Het begon met de wens vanuit de gemeenten om te komen tot een aantrekkelijke MTB route, waardoor de regio voor toeristen aantrekkelijker zou worden voor MTB-ers. Met een uitgezette route zou er minder ‘wild’ zou worden gefietst. Dit is een aangetoond effect van eerder aangelegde routes in Nederland. Ook de horeca langs de route zou hiervan profiteren. Er werd contact gezocht met de genoemde verenigingen en terreinbeheerders. Voor de wielerverenigingen werd het dé kans om de bestaande samenwerking met de genoemde partijen te verstevigen en aan tafel te komen bij de ontwikkeling van de route. De provincie Gelderland was bereid de financiering van de aanleg voor haar rekening te nemen. Het was duidelijk dat de bestaande route niet voldeed en dat een geheel nieuw plan nodig was.

Samenwerking
De zeer constructieve gesprekken tussen partijen leidden tot het sluiten van een convenant waarin de belangrijkste afspraken werden vastgelegd. De wielerverenigingen Noord Veluwe en VWV Ermelo sloten voor het onderhoud een samenwerkingsovereenkomst. Patrick Jansen van Track & Trails werd aangetrokken als de architect en parcoursbouwer. Hij heeft in Nederland zijn sporen verdiend. Veel MTB routes zijn in ontwerp en aanleg van zijn hand, onder andere de routes op de Utrechtse Heuvelrug. Dat het zijn tijd nodig had kwam door het grote aantal terreineigenaren waarmee moest worden overlegd. Uiteindelijk is er overeenstemming bereikt en wordt medewerking aan de aanleg van de route gegeven door de gemeenten Ermelo en Harderwijk, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Vitens.

De samenwerking met alle partijen heeft ertoe geleid dat er meer begrip is ontstaan tussen de verenigingen en de terreinbeheerders. In een tijd dat er regelmatig wordt bericht over het moeizaam samengaan van bosbeheer en MTB-en was dit een belangrijke winst!

Uitdagend
Er komt een route van ca 50 km lang, waarvan ca. 20 km nieuw aan te leggen singletracks! Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de bestaande hoogteverschillen en verschillen in terrein. De omgeving van Ermelo en Harderwijk kent mooie heidegebieden, uitdagende zandverstuivingen, uniek bosgebied en de mogelijkheden om ook fraaie technische stukken aan te leggen. Het is de verwachting dat de route snel zal opklimmen in de MTB top 100. De verenigingen geven aan te verwachten dat het de mooiste route van Nederland wordt. Dat begint al met het feit dat het wordt aangelegd in het mooiste bosgebied van Nederland! Zij zijn dan ook enorm trots op het bereikte resultaat.

Sponsors en vrijwilligers
Inmiddels zijn ook sponsors benaderd. Zij werden gevraagd om voor een periode van 5 jaar hun bijdrage aan de onderhoudskosten te leveren. Er werd enthousiast gereageerd en er zijn al afspraken gemaakt met Hotel Landgoed Het Roode Koper, camping de Haeghehorst, camping Tonnenberg, Hotel Restaurant van der Valk en Trek Bikes.

Om dit mooie resultaat te realiseren zal voor hulp bij de aanleg een beroep op vrijwilligers worden gedaan. Het is een unieke kans om te werken in de prachtige natuur rond Ermelo en Harderwijk. Niet alleen de leden van de genoemde wielerverenigingen worden opgeroepen, iedereen die wil meehelpen is welkom. Gedurende enkele maanden zal er hard worden gewerkt met als eindresultaat de genoemde mooiste MTB route van Nederland.

Aanmelden als vrijwilliger kan via https://mtb-route-hwijkermelo.inzetrooster.nl/login

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen