Ringrijderij 2018 galoppeert door zonovergoten centrum van Ermelo

Van aanspanningen met chique Friese paarden, fraaie schimmels tot de meest schattige pony’s, veelal in de meest mooie uitdossingen. Het centrum van het Ermelo was zaterdagavond 30 juni opnieuw het toneel van de Ringrijderij georganiseerd door paardensportvereniging Het Veluws Ros, al voor de 34e keer. Jammer genoeg waren er deze editie met 15 deelnemers minder inschrijvingen dan voorgaande jaren.

Het publiek trof het met de ‘koperen ploert’ die uitbundig brandde vanuit de richting waar de aanspanningen kwamen aandraven, al was een zonnebril of schaduwplekje zeker geen overbodige luxe. 

Bedankt!
De organisatie prees het aantal jonge deelnemers dat meedeed aan de Ringrijderij. Ook is er heel veel waardering voor de extra inzet van scoutinggroep Irmin-Taweb die het hele parcours vanaf manege naar het centrum heeft schoongemaakt omdat er geen veegwagens beschikbaar waren. Ook het Team Wijkservice verdient een pluim, zo vindt de organisatie. “Het team verleende spontaan zijn medewerking aan het vervoer van de dranghekken vanwege het wegvallen van onze transporteur.”

De prijzen:

Bokaal
De wisselprijs ‘Gijs de Bruin-bokaal’ is gewonnen door koetsier C. Berger, die zijn Kofferbrik uit 1890 listig langs de ringpalen stuurde, waardoor de meeste ringen konden worden gestoken. Namens de gemeente Ermelo werd hem deze prijs uitgereikt door wethouder Wouter Vogelsang.

Beste koetsier
Brian Franken werd door een deskundige jury, onder leiding van Jannetje Ruiter, als beste koetsier beschouwd. Hij reed zijn tweespan KWPN-tuigpaarden voor een Victoria koets met het zogenaamde achenbach-systeem. Dat is een leidselvoering waarbij beide leidsels in één hand worden gehouden.

Publiekstrekker
De absolute publiekstrekker was Frank de Wei (van Stalhouderij ‘De Zadelhoff’ uit Breukelen) die zijn zes-span Friezen door de Stationsstraat stuurde, waarbij het linker voorpaard onder het zadel werd bereden door zijn groom (‘hulpje’). Deze barokke paarden trokken een glanzend witte trouwkoets, een zogenaamde Kaplandauwer, uit ca. 1900.

Bestgaande paard
Het bestgaande paard werd gemend door Jordy Middendorp, voor een Oostenrijkse boodschappenwagen (ca. 1900). Jordy liet met zijn Friese paard Hildehoeve’s Amy een fraaie beenheffing zien in een voorwaartse draf.

Bestgaande pony
De bestgaande pony was van Eva Beliën. Haar tweespan voor een moderne marathonwagen maakte indruk op de jury.

Meest authentiek
De prijs voor het meest authentieke geheel pony ging naar Nelleke Termaat die haar marathonwagen het fraaist had versierd bij het jaarthema ‘Middeleeuwen’

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs pony ging naar Thirza van Middendorp. Zij reed met haar wedstrijd-Welshje, de pony Vierjahreszeiten Valeska, waarmee ze al veel menwedstrijden won, nu eens mee in de Ringrijderij.

Pechvogel
Pechvogel in deze editie was Dick Brouwer, met een tweespan voor een mooie Kaasbrik uit 1915. Zijn beide Friezen, Lotse en Wodan, werden zo heet in de wedstrijd dat ze steigerden en daarbij de leidsels braken. Daardoor werd zijn aanspanning stuurloos. Hij heeft echter beloofd volgend jaar weer van de partij te zullen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen