Veluws Schaakgenootschap Ermelo viert granieten jubileum

Foto: Warti Miedema

Het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) is na 90 jaar nog steeds een gezonde en actieve schaakclub. Om het jubileum te vieren, kwam vrijdagavond 9 maart een groot deel van de leden bij elkaar.

Op het programma stonden een presentatie over de regionale schaakgeschiedenis en de rol van VSG hierin en voor de liefhebbers een spelletje schaak.

Voorzitter Sape Westra heette om 19.30 uur de aanwezigen van harte welkom en leidde de gastspreker in. Huub Blom, al 20 jaar competitieleider van de Oostelijke Schaakbond, heeft de afgelopen jaren de geschiedenis van het regionale schaken onderzocht.

Historisch overzicht
Met behulp van oude krantenberichten, verhalen van schakers, archieven, websites van schaakclubs en de OSBO-analen maakte hij een redelijk compleet historisch overzicht. Op geanimeerde wijze wist hij de schakers door de geschiedenis te leiden.

Anekdotes
Feitelijke informatie werd afgewisseld met grappige en soms ook ontroerende anekdotes. Uit de verhalen van Blom bleek dat ook de schaaksport in de loop van tientallen jaren werd aangepast aan nieuwe eisen, wensen en mogelijkheden.

Eigen herinneringen
Regelmatig werd de gastspreker door oudere leden aangevuld met hun eigen herinneringen. Uit de presentatie bleek dat VSG sinds het begin van de regionale competitie in de hoogste klasse speelt; een aantal jaren werd zelfs op landelijk niveau deelgenomen.

Bijzonder
Voor een schaakclub uit een relatief kleine plaats is dat bijzonder te noemen. Gezien de tijd kon Blom niet de complete presentatie geven. Dat ontlokte een aantal aanwezigen de opmerking dat hij over tien jaar weer moet terugkomen.

Reacties

article
34761
Het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) is na 90 jaar nog steeds een gezonde en actieve
https://ermelo.nieuws.nl/sport/20180311/veluws-schaakgenootschap-ermelo-viert-granieten-jubileum/
2018-03-11T12:51:45+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/03/11125124/10EN-VSG-jubileum.jpg
Sport