Politiek Café Ermelo debatteert over de sportvereniging van de toekomst

Foto: Archief Theo Aalten

Op woensdag 4 oktober debatteert Politiek Café Ermelo over sport. Het thema luidt: ‘De sportvereniging van de toekomst’. Het debat vindt plaats in De Dialoog aan het Raadhuisplein 4, van 19.30 – 22.00 uur, inloop 19.15 uur.

Vitale sportvereniging
Van sportverenigingen wordt vanuit de overheid een toenemende maatschappelijke rol verwacht voor de omslag naar een vitale sportvereniging. De vereniging zou een grotere functie moeten hebben in de buurt; bijvoorbeeld door het vrij toegankelijk zijn van de accommodatie voor buurtgenoten. De vitale sportvereniging zou ook meer moeten doen voor de samenleving door bijvoorbeeld dagbesteding te bieden aan inwoners. Dat kunnen mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt om ze te helpen een dagritme op te bouwen of integratie van statushouders.

Te veel gevraagd van verenigingen? 
Maar willen en kunnen de sportverenigingen deze ontwikkeling wel aan? Wat betekent dat voor hun leden, voor hun eigen clubcultuur, voor een zorgvuldig beheer van de accommodaties? En leeft het besef wel voldoende dat het moeilijk is om vrijwilligers te vinden. Kortom, wordt er niet te veel van verenigingen gevraagd?

Gasten
Politiek Café Ermelo heeft Joost de Wit, algemeen directeur bij Eredivisie voetbalclub Vitesse, bereid gevonden toe te lichten wat Vitesse als zijn maatschappelijk taak ziet en op welke wijze die wordt ingevuld. Bovendien vertelt een vertegenwoordiger van de Gelderse Sport Federatie (GSF), wat de GSF doet om verenigingen en gemeenten te ondersteunen bij sport en bewegen. Ermelose wethouder Laurens Klappe vertelt op zijn beurt over de rol van sport voor het bereiken van maatschappelijke doelstellingen op het gebied van gezondheid, leefbaarheid en meedoen en wat daarbij de inzet van de gemeente is.

Met medewerking Ermelose sportclubs
Tijdens het debat worden een aantal stellingen voorgelegd aan woordvoerders van de raadsfracties van de Ermelose politieke partijen. Daarnaast worden vertegenwoordigers van Ermelose sportverenigingen vragen gesteld over het thema en kunnen zij reageren op de meningen van de raadsfracties . De vertegenwoordigers zijn Aart Goossensen: voorzitter DVS’33, Hans de Haan: voorzitter Sparta Ermelo, Ron de Poorter: voorzitter L.T.V. Irminloo en Jonathan van der Beek: penningmeester van CSV Dindoa. Ook het publiek wordt een actieve rol toebedeeld.

Initiatief
Het Politiek Café Ermelo is een initiatief van Gelders CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart, directeur Bibliotheek Noordwest Veluwe Jan Hoogenberg en Aline Verhoef, lid van Progressief Ermelo, met ondersteuning van Grietje-Akke de Haas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen