112

Tweeling stapt over van Jeugdbrandweer Putten/Ermelo naar ‘echte’ brandweer

De tweeling Marco en Hans van Swieten (18) hebben gisteravond, woensdag 21 december, tijdens de eindejaarsbijeenkomst in de brandweerkazerne in Ermelo, afscheid genomen van de Jeugdbrandweer Putten/Ermelo. Ze stappen namelijk over naar de ‘echte’ brandweer.

Leden mogen tot hun achttiende jaar lid zijn van de Jeugdbrandweer.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Wapenfeit
Het bestuur van de Jeugdbrandweer: voorzitter Willem Timmer, penningmeester Sybolt Jousma en secretaris Aristien Egbertzen, is trots op wat de bestuursleden beschouwen als een wapenfeit. De Jeugdbrandweer Putten/Ermelo is immers een serieuze kweekvijver voor de volwassen brandweer.

Gek van de brandweer
Marco en Hans zijn lid sinds 2011. Hans: “Van kleins af aan ben ik al gek van de brandweer. Toen ik me wilde aanmelden bij de Jeugdbrandweer Putten/Ermelo dacht Marco: ‘Dan ga ik er ook maar achteraan’.” De passie voor de brandweer nam steeds meer toe. “We hadden een privé-pieper. Als er dan een brand werd gemeld gingen we er samen op de scooter naar toe.”

Stuk adrenaline
Alleen brandweermannen begrijpen pas echt wat de passie voor het vak inhoudt, vindt de tweeling het lastig onder woorden te brengen wat ze nu precies drijft. “Maar het heeft onder meer te maken met een stuk adrenaline wat door je lijf giert, het is spannend en leuk, je werkt in teamverband en je helpt mensen.”

Opstap naar het echte werk
De tweeling ervaart al die jaren bij de Jeugdbrandweer als een goede basis en opstap naar het echte werk. “We hebben er heel veel geleerd, wat te danken is aan de geweldige instructeurs die we hadden van de Brandweer Ermelo: Jan Bast, Rik Timmer, Elwin Bouw, Stefan Oostrum, Erik Leunisse, Aristien Egbertzen en Jan van Drie.” Marco en Hans volgen de opleiding tot brandweer. “Het is mooi meegenomen dat je bepaalde dingen al weet, zoals hoe je communiceert met elkaar en de discipline en orde binnen de brandweer. Maar we weten nog lang niet alles.”

Geblinddoekt
De tweeling die in Uddel woont komt niet bij hetzelfde brandweerkorps terecht. Hans wordt namelijk ‘ingelijfd’ bij het korps in Uddel en Marco in Epe. Als afscheidscadeau hadden de jeugdbrandweerleden een enerverend circuit in de brandweerkazerne voor Marco en Hans in petto, die ze in brandweeruitrusting moesten afwerken. Onder normale omstandigheden hadden ze hun hand er niet voor omgedraaid. Maar een afscheid is geen afscheid zonder ludiek aspect. De tweeling kreeg dan ook een blinddoek voor en moest zich via een hogedrukslang hun route zoeken. Wat natuurlijk voor hilarische taferelen zorgde.

Nieuws
Er was ook veelbelovend nieuws te melden tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de Jeugdbrandweer Putten/Ermelo. Volgens scheidend korpscommandant van Brandweer Ermelo, Alfred van Asselt, wordt getracht de Jeugdbrandweer volgend jaar onder de VNOG (Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland) te laten vallen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen