Zonnepanelen aanschaffen wordt steeds voordeliger!

04 mei 2015, 13:20 Nieuws
19en solardaysm
Eigen foto

De prijzen voor zonnepanelen zijn met 70 procent gedaald ten opzichte van 10 jaar terug. Bovendien is het materiaal en de techniek aanmerkelijk verbeterd. Wat inhoudt dat de gemiddelde terugverdientijd inmiddels 5 tot 7 jaar is.

Han Kattenwinkel, Marco de Jong en Piet de Zwarte van Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo informeren particulieren graag over de voordelen van zonnepanelen tijdens de Solardays, een open dag over Zonnepanelen en Duurzaamheid. De activiteit vindt plaats op 9 mei van 10.00-16.00 uur in de Stationstraat ter hoogte van het Wapen van Ermelo.

Marco die woont aan de Dirk Staalweg heeft zijn investering er allang uit. “Voor mijn verbruik heb ik 8000 kilowatt nodig. Omdat ik met de zonnepanelen zelf kilowatt produceer hoef ik nog maar voor 2000 kilowatt te betalen aan de energiemaatschappij. Dan praat je over twee tientjes per maand!” Voor alle daken, zelfs voor huishoudens die geen geschikt dak hebben, is een oplossing voorhanden om het meeste rendement uit te halen.

Het dak van de woning van Marco, flauw hellend en gericht op de Oost- en Westzijde, leek in de eerste plaats totaal ongeschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Marco besloot toch de uitdaging aan te gaan. “Hoewel de terugverdientijd 1 á 2 jaar meer is leveren de zonnepanelen aan beide zijden van het dak mij op de langere termijn meer energie op. Zonnepanelen op een dak op het Zuiden levert 100 procent op. Op het Oost en Westen elk 80 procent. Maar als je dit bij elkaar optelt kom je wel op 160 procent.”

De Solardays houdt Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermeloin samenwerking met de WereldWinkel Ermelo georganiseerd. Het doel is om de Ermeloërs kennis te laten maken met zonnepanelen en zonnecollectoren. Door de scherpe prijsdaling in de afgelopen 10 jaar van 6 naar minder dan 2 euro per Wp, is het nu voor iedereen interessant om zonnepanelen aan te schaffen, niet alleen voor het milieu, maar zelfs voor de portemonnee. Afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen zelfs verdubbeld. Kijkt u eens om u heen, dan ziet u in bijna elke straat wel een woning met zonnepanelen ondertussen. Ook op het gemeentehuis van Ermelo liggen vele honderden zonnepanelen.

De organisatoren onderbouwen hun overtuiging met een zonnepaneel(voor het opwekken van stroom) en een zonnecollector (voor het opwekken van warm water). Daarnaast is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen als micro-inverters, optimizers om schaduweffecten te voorkomen en monitoring van de opbrengst.

Zie ook www.nmpermelo.nl

banner jansen elektrotechniek