UWOON beperkt huurverhoging tot maximaal 1 procent

20 apr 2016, 19:27 Nieuws
v6a0btd0pypzrpkrnuq9mly0z 48en uwoon
uwoon.nl

Per 1 juli passen woningcorporaties de jaarlijkse huurverhoging toe. Net als vorig jaar laat UWOON de huren minder hard stijgen dan het kabinet toestaat.

Ook bepaalt het inkomen van de huurder niet langer de huurverhoging. De verhoging voor alle huurders is dit jaar maximaal 1%. Bij sociale huurwoningen zorgt UWOON ervoor dat de huren onder de huurgrens voor sociale huurwoningen blijven, en dat de huurprijzen van eengezinswoningen onder de huurtoeslaggrens blijven. Alle huurders ontvangen voor 1 mei persoonlijk bericht.

Begrenzing huurverhoging

UWOON maakt bij de huurverhoging een uitzondering voor huurders die gezien de kwaliteit van hun woning nu al relatief veel huur betalen: 80% of meer van de maximale huur die UWOON mag vragen. Hun huur stijgt per 1 juli alleen met de inflatie van 0,6%.

In een aantal gevallen beperkt UWOON de huurstijging verder. Als de kale huurprijs door de huurverhoging boven de liberalisatiegrens komt, verlaagt UWOON het percentage huurverhoging zodat de huurprijs onder die grens blijft. Zo blijft de woning een sociale huurwoning en kunnen huurders toch huurtoeslag aanvragen als ze daarvoor in aanmerking komen.

UWOON volgt afspraken Sociaal Huurakkoord

Binnen het landelijke huurbeleid mogen huurprijzen boven inflatie stijgen. De maximaal toegestane huurverhoging wordt jaarlijks vastgesteld door de minister, en in 2016 is dat 2,1%. Voor hogere inkomens is nog een extra inkomensafhankelijke huurverhoging mogelijk.

UWOON heeft er echter voor gekozen om de afspraken uit het Sociaal Huurakkoord (van de Woonbond en brancheorganisatie Aedes) te volgen. Dit akkoord moet eraan bijdragen dat huizen betaalbaar blijven, dat er genoeg woningen zijn voor woningzoekenden en dat woningcorporaties voldoende huurinkomsten krijgen en kunnen investeren. De partijen willen de jaarlijkse huurstijging laag houden en de huurprijs laten afhangen van de kwaliteit van de woning. Het akkoord geldt in ieder geval tot 2018 en mogelijk tot 2020.