Meester Bram Burggraaff (65) en juf Nel Bruinink (65) van de Beatrixschool aan de Smidsweg 49 in wijk Oost Ermelo, gaan met pensioen.
Van oud-leerlingen, -collega's tot ouders: iedereen is welkom op de pensioen-afscheidsborrel op woensdag 14 juli van 16.00 - 17.00 uur op het plein van de Beatrixschool.
Van 'de oude garde'
Bram en Nel zijn nog van 'de oude garde'. Al eerder zagen zij hun collega's met wie zij jaren samenwerkten met pensioen gaan, zoals Aart v.d. Kamp, Thijs van Breevoort, Janny van de Heuvel, Jan Denekamp en Arja van Lochem. "De oude garde is bijna weg, en is het onderwijsteam de laatste jaren enorm verjongd."
44 en 22 jaar
Bram en Nel hebben veel gemeen. Beide zijn van het bouwjaar 1955, studeerden in 1976 af als meester/juf en gaven vrijwel hun hele werkzame leven onderwijs aan de leerlingen van de Beatrixschool. Bram maar liefst 44 jaar, en juf Nel 22 jaar doordat zij na 3 jaar fulltime te hebben gewerkt, een pauze inlaste om voor haar kinderen te zorgen.
Nooit saai
Bram: "Vroeger verkaste je niet zo veel." Daarnaast erkennen Bram en Nel, dat carrière maken op een basisschool eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort. "je bent meester of juf, daartussen zit niets." Nel: "Maar onderwijs geven is nooit saai, want je hebt elk jaar weer andere kinderen."
Topsport
Met kinderen werken is soms net als het bedrijven van topsport, meent Nel. "Het is behoorlijk intensief en super vermoeiend. Maar je krijgt er zó veel voor terug." Haar missie hield ze altijd duidelijk voor ogen. "Ik vind het heel belangrijk dat de school kinderen opleidt tot goede, gelukkig en uitgebalanceerde mensen, zodat ze om kunnen gaan met de rare en ingewikkelde dingen."
Niet zo veel veranderd
Er is de afgelopen decennia veel veranderd in het onderwijs en de manier van lesgeven, toch? Bram vindt van niet. "In tegenstelling tot wat men ons vaak wil doen geloven, vind ik dat er in 44 jaar onderwijs helemaal niet zoveel veranderd is. Een verhaal goed vertellen is nog steeds van groot belang, de leerstof goed uitleggen, oog hebben voor kinderen die moeilijk leren, die tot de middenmoot behoren, of die meer uitdaging nodig hebben, dat is in al die jaren niet veranderd, hooguit de naam die eraan gegeven werd."
‘Toverlantaarn’
Op technisch gebied is er wel heel veel veranderd, vinden Bram en Nel. Ze herinneren zich nog hulpmiddelen waar de jeugd van tegenwoordig de mond van openvalt. Bram: "Ik heb in het begin nog gewerkt met een ‘toverlantaarn’ waar een filmstrookje doorheen gedraaid werd en met een schoolbord met bordkrijt."
'De wereld in de klas'
De komst van het smartboard zo’n 12 jaar geleden was zowat de beste uitvinding ooit. Bram: "Het was een revolutionaire uitvinding met onbegrensde mogelijkheden, je kreeg de wereld in de klas." Wat echter ook een keerzijde heeft. Nel: "Kinderen worden nu geconfronteerd met alles van over de hele wereld. Dit terwijl ze 40 jaar terug nauwelijks iets van de wereld wisten, pas vanaf groep 8."
'Slow-TV'
Nel vraagt zich dan ook af of het nodig is dat een kind in groep 3 al zo veel moet meekrijgen van wat er allemaal in de wereld gebeurt. "Sowieso krijgen kinderen krijgen veel prikkels mee, neem alleen al die drukke (teken)filmpjes." Nel en Bram schieten beide in de lach: "Wat dat betreft zijn wij meer van de 'slow-TV'."
'Lummelen stimuleert de creativiteit'
Alles moet tegenwoordig kwaliteit hebben, is hun ervaring. Nel: "Een kind echter mag zich vervelen, moet zelfs kunnen lummelen, dat stimuleert de creativiteit. Nu de wereld zo snel is voor de kinderen, moet de school er wel eens een grote handrem opzetten."
Sporten in de klas
Daarom is bewegen en sporten ook zo belangrijk voor de kinderen, even de zinnen verzetten. Zo laat Nel haar leerlingen regelmatig even 5 minuten sporten in de klas.
'Dik in de 50'
Voor Bram is sport van cruciaal belang voor de kinderen. Wie meester Bram zegt, zegt 'sport'. Bram: "De eerste kinderen die ik lesgaf zijn nu in de 50. Die ik nog spreek, hebben het nog altijd over het sporten dat ik graag met de leerlingen deed, ook over de buitenschoolse (sport)activiteiten."
Bram stond altijd vooraan
Of het nu het schoolvoetbaltoernooi was, het schoolkorfbaltoernooi, het schoolschaaktoernooi, de jaarlijkse sportdag tot de Avondvierdaagse, als meester stond Bram altijd vooraan om de leerlingen warm te maken voor de diverse sporten. Oók zodat kinderen die minder sportief zijn en/of het van huis uit niet meekrijgen, gestimuleerd worden om te sporten.
Sportverslaggever
Zelf is Bram van plan nog meer te gaan zwemmen, een sport die hij al jaren heel graag doet. Door zijn interesse in sport, hij was ruim 25 jaar sportverslaggever voor de plaatselijke krant en sinds 2013 voor ermelo.nieuws.nl, blijft Bram zoals hij zegt: 'in de running'. Net als de schrijfklussen voor de diverse sportverenigingen, zoals zijn medewerking aan het jubileumboek van FC Horst.
'Nog zoveel dingen die ik wil doen'
Ook Nel gaat zich absoluut niet vervelen na haar pensionering. "Er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen: schilderen, Spaans leren, reizen tot tijd met de kleinkinderen doorbrengen."
Afscheidsfeestje voor de leerlingen
Voor hun leerlingen hebben Bram en Nel een leuk afscheidsfeestje in petto. Bram gaat met zijn leerlingen zwemmen in Calluna en eten bij hem thuis. Nel trakteert haar leerlingen op een dagje uit op camping De Kriemelberg.