Voor zijn tomeloze inzet voor de progressieve politiek in Ermelo en stichting Schapedrift is Progressief Ermeloër Dirk de Vries Reilingh op vrijdag 24 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Volgens de raadsleden en het bestuur van PE een welverdiende erkenning voor het ‘groene geweten’ van hun partij.
Dit schrijft Progressief Ermelo in een persbericht:
“Dirk heeft veel kennis op het gebied van natuur en milieu en dit gecombineerd met zijn enorme inzet, is van grote waarde voor ons als partij”, aldus een van de raadsleden.
Vrijwel direct nadat Dirk de Vries Reilingh in 1972 met zijn gezin aan de Steijnlaan kwam wonen, is hij actief geworden in de Ermelose politiek bij de partij Ermelo 2000. Eén van de eerste onderwerpen waar hij zich mee bezig hield was de geplande rondweg over de Groevenbeekse heide. Als natuurliefhebber was alleen al het idee van zo’n weg hem een doorn in het oog en hij heeft zich als lid van deze nieuwe progressieve partij dan ook met hand en tand tegen verzet. En met succes zoals we allemaal kunnen zien.
Toen er in 1980 voorbereidende gesprekken gevoerd werden over een samenwerking tussen Ermelo 2000, de PvdA en D66, was De Vries Reilingh een van de gesprekspartners. In 1986 was het zover en werd de Progressieve Federatie opgericht, waarvoor hij namens Ermelo 2000 op de kandidatenlijst stond. Na een breuk tussen deze partijen in 1990, werd op 18 november 1993 Progressief Ermelo opgericht. Een partij waar o.a. de natuur en het milieu hoog in het vaandel staan en waarbij De Vries Reilingh zich helemaal thuis voelt en tot op de dag van vandaag betrokken is als steunfractielid en als secretaris van het partijbestuur.
Zijn liefde voor de natuur en het milieu heeft De Vries Reilingh tijdens zijn nu alweer ruim 40 jarige politieke loopbaan veelvuldig laten blijken. Zo heeft hij als wethouder voor Progressief Ermelo aan de wieg gestaan van de gedifferentieerde tarieven voor het ophalen van huisvuil (Diftar). Toen een nieuw en niet onomstreden systeem wat inmiddels zijn waarde meer dan bewezen heeft omdat het én beter is voor het milieu én het de Ermelose burgers veel geld bespaart.
Als wethouder heeft De Vries Reilingh zich ook ingezet voor een schaapskooi op de Ermelose heide. Zijn gedachte was dat de kudde de heide zou begrazen en tevens de toeristen een extra attractie zou bezorgen. Na zijn periode als wethouder heeft hij zich met alle kennis en kracht gestort op de realisering van de schaapskooi. En met groot succes. Het is nu de grootste kudde van Nederland er komen jaarlijks 80.000 bezoekers naar de schaapskooi en het bijbehorende educatieve ontmoetingscentrum.
Na de officiële uitreiking van de onderscheiding door burgemeester Baars in de theaterzaal van de Dialoog, was er een gezellige bijeenkomst in het Wapen van Ermelo. In de middag heeft De Vries Reilingh in aanwezigheid van familie, vrienden, partijgenoten en mede Schapedrifters zijn cadeau van PE, een mooie notenboom, geplant bij de schaapskooi.