"Dat mensen geen eten hebben, kan ik écht niet tegen"

08 jun 2021, 15:28 Nieuws
23en stichting helpende handen ermelo
Grietje-Akke de Haas

Ermelo is binnenkort een stichting rijker: Stichting Helpende Handen Ermelo. Deze stichting wil mensen die het nodig hebben de helpende hand bieden met eenmaal in de 2 weken een boodschappenpakket, en elke week vlees en brood. Initiatiefnemer is Gerlinda Kok, een 42-jarige vrouw uit Ermelo met een heel groot hart: "Dat mensen geen eten hebben, kan ik écht niet tegen", legt ze geëmotioneerd uit.

Met hart en ziel

De vrijwillige inzet van Gerlinda voor gezinnen die het niet breed hebben is niet nieuw. Jarenlang zette zij zich met hart en ziel in voor Stichting Mensen in Nood 0341

die zetelt in Harderwijk en actief is in Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet. Sinds maart 2019 verzorgde Gerlinda vanuit haar huis aan de Faunaweg 28 in Ermelo de uitgifte van boodschappenpakketten.

Uitgiftepunt opheffen

Uiteindelijk kon het bestuur van Stichting Mensen in Nood 0341 zich niet in deze constructie vinden. Vrij vertaald meende het bestuur dat Gerlinda het uitgiftepunt meer en meer als haar eigen 'toko' ging runnen, met de vrees van een splitsing van Ermelo en Harderwijk. Dit terwijl het bestuur van mening is dat Stichting Mensen in Nood 0341 één stichting is met één gezicht en één beleid. Onlangs deelde het bestuur aan Gerlina mee het uitgiftepunt in Ermelo op te heffen.

Initiatief voor Stichting Helpende Handen Ermelo

Voor Gerlinda bleef geen andere keus dan afscheid te nemen van de stichting en het initiatief te nemen voor Stichting Helpende Handen Ermelo. Gezinnen helpen die het nodig hebben doet ze namelijk met haar gevoel en recht uit haar hart. Waarbij vindingrijk is en creatief, ze improviseert, regelt én de gezinnen zijn verzekerd van een afhaaladres in de buurt. "Ze", verwijst Gerlinda naar het bestuur, "hebben namelijk geen idee om wat voor soort gezinnen het gaat en wat er speelt. Bijvoorbeeld dat ze vaak geen vervoer hebben om het boodschappenpakket uit Harderwijk te halen."

14 gezinnen

Het gaat volgens Gerlinda om 14 gezinnen uit Ermelo. Die, als het kan, ze vaak nog een extraatje toestopt. Voor haar initiatief Stichting Helpende Handen Ermelo heeft Gerlinda inmiddels een legertje van betrokken vrijwilligers bereid gevonden haar te helpen. Bovendien heeft zij leden voor het bestuur in oprichting rond. Zijzelf is aanspreekpunt van de stichting, Tim Jansen wordt de voorzitter en Gerrit van der Werfhorst en Hester Broers-Maarseveen de bestuursleden.

'Ik weet wat het is'

Met haar vrijwillige inzet wil Hester graag iets terugdoen voor de hulp die zij 4 jaar lang mocht ontvangen. "Want ik weet hoe het is als je in een situatie zit dat je geen geld hebt om genoeg eten voor je gezin te kopen." Na haar scheiding in 2017 had Hester zelf geen inkomen. Ondanks dat zij heel zuinig leefde van de alimentatie en toeslagen had, kon ze niet rondkomen.

Eerst spaarpotten leegmaken

"Ik kon wel voor een bijstandsuitkering in aanmerking komen, maar dan moest ik eerste spaarpotten van de kinderen leegmaken. Maar dat geld hadden we juist gespaard voor de toekomst van de kinderen." Vier jaar lang boodschappenpakketten ontvangen heeft haar door de moeilijk periode heen geholpen. "Alles zat er werkelijk in; tot en met vlees, brood, groente, fruit en aardappelen. Al is het nog geen vetpot, maar ik red het nu wel."

Afgewezen door de Voedselbank

Stichting Helpende handen Ermelo helpt gezinnen die afgewezen worden voor een pakket van de Voedselbank. Als een gezin hulp meent nodig te hebben en zich inschrijft, wordt bepaald of het gezin voor het boodschappenpakket in aanmerking komt. Ook vinden er na een periode van uitgifte evaluatiegesprekken plaats of een gezin de hulp nog steeds nodig heeft.

Sponsors gevonden

Naast de vrijwilligers heeft Gerlinda ook al een paar broodnodige sponsors gevonden die Stichting Helpende Handen Ermelo in oprichting nú al een warm hart toedragen. Zo heeft veehouderij Kamphorst in het buitengebied van Ermelo al ruimte toegezegd voor de opslag van alle spullen van de stichting. Daarnaast verzorgen de bakkerijen Van Bentum en Van Dongen het brood, groothandel Storteboom uit Zeewolde het vlees en DA Drogisterij uit Ermelo de cadeautjes voor in de verjaardagsbox.

Geen geld voor de notaris

Maar daarmee is Stichting Helpende Handen Ermelo in oprichting er nog niet. Zo is er nog geen 'vet op de botten' om de stichting officieel te maken bij de notaris, een verplichting die algauw 750 euro kost. Daarom doen Gerlinda en Hester een beroep op bedrijven tot particulieren om een financiële bijdrage te doen. Want zodra Stichting Helpende Handen Ermelo officieel is, kunnen ze gaan draaien en hun activiteiten uitbouwen, zodat meer gezinnen zich kunnen aanmelden. De stichting heeft inmiddels een eigen logo. Daarnaast komt er ook een eigen website en social media kanalen.

Wie wil bijdragen kan contact opnemen met:

  • Gerlinda: 06 5471 2822
  • Hester: 06 2384 0722
banner kringloopwinkel ermelo 300x125