Brandweer Ermelo viert 120-jarig bestaan met spectaculaire Open Dag

Het pas opgerichte brandweerkorps in 1904.
Het pas opgerichte brandweerkorps in 1904.
Foto: Jubileumboek Brandweer 1904 - 2004

De Vrijwillige Brandweer Ermelo bestaat dit jaar 120 jaar. Het jubileum gaat uitbundig gevierd worden met een spectaculaire Open Dag op zaterdag 15 juni 2024 van 10.00 – 16.00 uur. Dit gebeurt in samenwerking met de hulpverlening-partners van Brandweer Ermelo. Het feest vindt plaats op het terrein bij de brandweerkazerne aan de Oude Telgterweg 181, de naastgelegen gemeentewerf en zelfs Polskamp op nummer 177 stelt zijn buitenterrein ter beschikking. Een gedeelte van de Oude Telgterweg is die dag dan ook afgesloten voor verkeer in verband met alle festiviteiten.

Een bijzondere dag
Voor een ‘klein dorpje’ als Ermelo gaat het een heel bijzondere dag worden belooft Harry Petersen. Sinds 1 december 2023 is hij als Postcommandant verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Brandweer Ermelo. Tijdens de Open Dag gaat groots uitgepakt worden. Daar zorgt niet alleen Brandweer Ermelo voor maar meerdere korpsen uit de omgeving, Defensie, de (bereden) politie, ambulance, boa’s,  Artillerie Schietkamp ’t Harde, Delta Berging tot ProRail incidentenbestrijding.

Veel activiteiten
Van groot tot klein wordt getrakteerd op een groot scala aan activiteiten. Dat varieert van spraakmakende demonstraties, waterspelletjes, een ritje maken in een brandweervoertuig, springkussens, een rondleiding in de brandweerkazerne tot je kunnen vergapen aan de meest indrukwekkende hulpverleningsvoertuigen. En natuurlijk is er die dag genoeg te eten en te drinken voor de bezoekers.

Het 100-jarig bestaan
In 2004 vierde de Vrijwillige Brandweer Ermelo het 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum werd een prachtig en informatief boek uitgegeven met veel beeldmateriaal. Daarin valt onder meer te lezen dat de gemeenteraad vrijwilligers oproept voor de nieuwe organisatie ‘De Ermelose Brandweer’. In augustus 1904 blijken 76 mensen zich te hebben opgegeven. Woensdag 26 oktober 1904 wordt genoemd als oprichtingsdatum van de ‘Vrijwillige Brandweer te Ermelo’.

Overgang
Eén van de grootste veranderingen in de afgelopen 20 jaar noemt Harry Petersen de overgang van brandweerkorpsen naar Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Zie vnog.nl voor alle informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen