Vereniging Historisch Ermeloo organiseert lezing over geschiedenis Zendingskerk

Zendingskerk aan de Harderwijkerweg 10.
Zendingskerk aan de Harderwijkerweg 10.
Foto: archief Henk Merjenburgh

Vereniging Historisch Ermeloo organiseert een lezing door Luuk Buddingh over geschiedenis van de Zendingskerk.

  • Locatie : Rehoboth kerk, Dirk Staalweg 43, Ermelo
  • Datum : Donderdag 15 februari 2024
  • Tijd : Aanvang 19:30 uur

Toelichting
Het was heel bijzonder in het midden van de 19e eeuw dat er in Ermelo iets gebeurde dat de landelijke pers haalde. De schorsing van een dominee lijkt eigenlijk niet zulk heel belangrijk nieuws, maar de gevolgen bleken groot te zijn. In Ermelo stichtte Witteveen na zijn schorsing en ontslag een eigen Zendingskerk, een opleiding voor evangelisten en zendelingen, een lagere school en een huis van barmhartigheid.

Die evangelisten begonnen op tal van plaatsen in Nederland evangelisaties, die zich uiteindelijk aaneensloten tot de Vrije Evangelische Gemeenten en de zendelingen trokken de wijde wereld in waar hun prediking soms tot niets leidde en soms tot bloeiende christelijke gemeentes. In beide gevallen leverden hun lotgevallen fascinerende verhalen op.

Na de dood van Witteveen viel de toch al kleine gemeente na een knallende ruzie uiteen in twee gedeeltes, die beide na enkele jaren van een zekere bloei kort voor 1920 bezweken. De gebouwen die ooit eigendom waren van Witteveen kwamen in handen van een vereniging die er een conferentiecentrum in stichtten en die de kerk op zondag verhuurde aan de Evangelische Kring.

Dit was een vereniging van – vooral hervormde – mensen die zich niet thuis voelden in streng hervormde kerken op de noordwest-Veluwe en die op zondagmorgen godsdienstige bijeenkomsten organiseerde in de Zendingskerk, waar dan ‘mild orthodox’ werd gepreekt. In en na de Tweede Wereldoorlog ontstond er enig contact tussen de Evangelische Kring en de hervormde gemeente. Na ruim 50 jaar met veel vergaderen en vooral vaak heftige discdiscussies werd de Zendingskerk in de 21e eeuw een hervormde wijkgemeente.

  • Vanaf 18:45 tot 19:15 uur is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Dit kan onder het genot van een kopje koffie of thee.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen