Lasergunactie op de Ericalaan, want er wordt te hard gereden

Gerard Lam, Jan Cees de Gruijter en Arie Herlaar houden een lasergunactie.
Gerard Lam, Jan Cees de Gruijter en Arie Herlaar houden een lasergunactie.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Al jaren wordt er steen en been geklaagd over het verkeer op de Ericalaan dat veel harder rijdt dan de toegestane maximum snelheid van 50 km/h. Dit ondanks de geregelde inzet van een ‘smiley-paal’. Wijkbewoners Gerard Lam, Jan Cees de Gruijter en Arie Herlaar van de werkgroep Veiligheid en Omgeving van Ermelo-Oost die samenwerkt met het Leefbaarheidsteam van de gemeente Ermelo, startten vandaag daarom een snelheidsmeting gedurende de maand februari. “Oftewel”, zeiden de mannen, “elke week een keer, drie keer per dag, pakken we een plek langs de Ericalaan waar we met een lasergun de snelheid meten van het gemotoriseerde verkeer.”

Zelfs harder dan 70 km/h
Alleen hun aanwezigheid vanmiddag, dinsdag 6 februari, sorteerde al enig effect. Want gehuld in een geel veiligheidshesje van Veilig Verkeer Nederland en Arie die de lasergun op het verkeer richtte, maakte dat aansnellende auto’s hun vaart minderden. Evenzogoed constateerde Jan Cees die de resultaten bijhield, dat binnen een kwartier 25 procent van de auto’s te hard reed. Een aantal zelfs harder dan 70 km/h. Die automobilisten kregen door Gerard de kant van het bord toegekeerd die hun gedrag afkeurde. Automobilisten die zich keurig aan de maximum snelheid hielden kregen de kant van het bord toegekeerd met het opschrift ‘dank u’. Want dat is het doel van de actie; dat mensen zich bewust worden van hun rijgedrag en dat als het nodig is aanpassen.

Het liefst zebrapaden
Niet alleen aanwonenden klagen over het verkeer dat te hard rijdt, ook mensen die willen oversteken om in het bos te gaan wandelen. Het is immers een ongekend populair wandelgebied waar veel gebruik van wordt gemaakt. Naast gevoelens van onveiligheid ervaren aanwonenden ook geluidsoverlast van auto’s die te hard rijden. Alle bevindingen en ideeën om de situatie te verbeteren, willen de drie mannen dan ook communiceren met de gemeente Ermelo, in de persoon van wethouder Ronald van Veen. “Het liefst zien wij zebrapaden op bepaalde plekken; dat remt immers het verkeer af.”

Belangstelling?
De werkgroep Veiligheid en Omgeving van Ermelo-Oost kwam op het idee van de actie door de verkeersnelheidsactie die Ermelo-West eerder organiseerde. Gerard, Jan Cees en Arie kunnen zich voorstellen dat meer wijk Oost bewoners een dergelijk snelheidsmeting in hun straat willen uitvoeren. “Die mensen kunnen de spullen daarvoor ook lenen”, lichtte Gerard toe. “Wie belangstelling heeft mag mij mailen via [email protected], ook als ze onze nieuwsbrief willen ontvangen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen