Vandaag, dinsdag 30 januari, was het bezoekerscentrum bij de schaapskooi decor voor een gezellige kraamvisite. Voor het kraambezoek stond de thee/koffie klaar én beschuit met muisjes. Een combinatie overigens van roze en blauwe muisjes. Want de eerstgeboren lammetjes op woensdag 24 januari waren een tweeling; een meisje en een jongetje.
Liefdevol
Traditioneel wordt het eerst geboren lammetje bij de schaapskudde geadopteerd door een prominent persoon zoals een burgemeester of een bekende Ermeloer. Deze keer viel de eer te beurt aan Aart Goossensen en Henri van Pijkeren die al jaren betrokken zijn bij Stichting Schapedrift. Liefdevol sloten ze in de schaapskooi elk een lammetje in hun armen. Henri het meisje, dat hij Maria noemde, naar de doopnaam van herder Marion Derks. Het lammetje dat Aart heeft geadopteerd kreeg AGO 2.0 als naam. Het gelijknamige administratiekantoor heeft Stichting Schapedrift namelijk al vanaf de start financieel gesteund, ofwel AGO 1.0. Dochter Merel Goossensen en haar partners continueren de steun; zodoende de naam AGO 2.0 ter illustratie van een tweede generatie aan het roer.
Stichting Schapedrift 25 jaar
Dit jaar bestaat Stichting Schapedrift 25 jaar. Het was in 1998 vertelden Aart en Henri dat de gemeenteraad de wens uitsprak voor een slechtweervoorziening als toeristische trekpleister. op 19 april 1999 werd Stichting Schapedrift opgericht. Aart is er vanaf het allereerste begin bij Stichting Schapedrift betrokken als penningmeester, maar ook een tijdje als voorzitter. Henri van Pijkeren was, vanuit de gemeente Ermelo, de eerste coördinator van het bezoekerscentrum bij de schaapskooi en heeft vanaf dat de bouw klaar was in 2003 de start en de groei van de Schapedrift meegemaakt.
Meer dan honderdduizend bezoekers
"Het gaat niet zozeer om ons", zeiden Aart en Henri, "maar om het gezamenlijke belang. Wij zijn blij dat we als Stichting Schapedrift met veel steun van de gemeente Ermelo, sponsoren, donateurs, legaten én de inwoners van Ermelo deze prestatie hebben kunnen leveren. Want als publiekstrekker hebben we jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers per jaar."
Nog even te gaan
Ondertussen werd het gezelschap belangstellend gevolgd door de schapen en hun grut. De teller stond rond het middaguur op 49 geboren lammetjes; 29 ooilammeren en 20 ramlammeren. De herders en vrijwilligers hebben nog even te gaan. Er staan namelijk 155 schapen op stal waarvan er 113 nog drachtig zijn.
Stapsgewijs
Assistent-herder Francisca Schippers vertelde: "Nadat de pasgeboren lammeren een dag of drie bij hun moeder zijn geweest, gaan ze vanuit de kraamkamer naar de crèche. Daar leren ze in een klein groepje onderdeel te worden van de kudde om hun moeder terug te vinden. Na een dag of drie gaan ze naar een grotere groep. Zo leren de lammeren stapsgewijs hoe met de kudde en andere dieren om te gaan."