Blijdschap en opluchting: geen zorgen meer over voortbestaan schaapskooi Ermelo

Aart Goossensen, wethouder Ronald van Veen en Joop Verheijen.
Aart Goossensen, wethouder Ronald van Veen en Joop Verheijen.
Foto: eigen foto

Maandagmiddag 27 november hebben Joop Verheijen en Aart Goossensen, bestuursleden van Stichting Schapedrift, een nieuwe beheerovereenkomst getekend met wethouder Ronald van Veen van de gemeente Ermelo. Het was memorabel moment dat feestelijk werd gevierd. Met de ondertekening ziet de toekomst van Stichting Schapedrift Ermelo er weer rooskleurig uit.

Fors tekort
Tijdens de besprekingen over een nieuwe beheerovereenkomst per 1 januari 2023, had het bestuur van Stichting Schapedrift bij het gemeentebestuur aangegeven tegen een fors tekort aan te lopen. De jaarlijkse vergoeding voor het begrazen van de Ermelosche Heide door de schaapskudde zou bij lange na niet meer toereikend zijn. De totale kosten voor het in stand houden van de kudde bedroegen door de stijgende kosten, zelfs het dubbele van wat er jaarlijks als vergoeding werd ontvangen. Deze vergoeding betrof overigens provinciale subsidie die via de gemeente Ermelo beschikbaar werd gesteld.

Geen potje met geld
Het gemeentebestuur toonde alle begrip voor de weinig rooskleurige financiƫle situatie. Ook was er veel sympathie voor het feit dat Stichting Schapedrift bereid was ook uit eigen middelen bij te dragen om het gat te dichten. Het probleem was echter dat de gemeente Ermelo geen potje met geld beschikbaar had waaruit geput kon worden.

Gemeenteraad
Het bestuur van Stichting Schapedrift kreeg vervolgens het advies hun zorgen voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat gebeurde, waarbij het bestuur niet alleen ‘de hand ophield’, maar vooral ook de historie, het maatschappelijke belang en de kosten van het inzetten van een schaapskudde onderbouwde.

Veel support
Verheijen en Goossensen konden rekenen op veel support van alle partijen. Met een motie van Progressief Ermelo en ChristenUnie die op voldoende steun kon rekenen van de overige partijen, werd het gemeentebestuur verzocht naar een oplossing te zoeken voor de financiƫle zorgen van Stichting Schapedrift.

Een felicitatie waard
Die werd gevonden. De beheerovereenkomst wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 aangegaan voor 7 jaar. Verheijen en Goossensen: “De overeenkomst doet bovendien volledig recht aan alle wensen waardoor Stichting Schapedrift de toekomst weer positief inziet. Wat ons betreft is dit een felicitatie waard voor Schapedrift, voor de gemeenteraad, college en ambtenaren, maar vooral ook voor alle inwoners van Ermelo!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen