Opnieuw duizenden bezoekers bij zomers Oogstfeest

19 aug 2023, 21:08 Nieuws
33en ogfe0
De 21e editie van het Oogstfeest op zaterdag 19 augustus 2023 trok ook dit jaar vele duizenden bezoekers maar de feestlocatie aan de Oude Telgterweg. De weergoden zijn vrijwel alle zomerse evenementen in Ermelo dit jaar zeer goed gezind.
Tekst en fotoreeks door Bram Burggraaff.
‘Boeren’buitenlucht.
Vanaf de Halve Marathon op zaterdag 3 juni tot en met het Oogstfeest zijn de weersomstandigheden steeds uitstekend geweest. Met temperaturen van ruim boven de twintig graden en in de middag een doorbrekend zonnetje was het aangenaam toeven in de ‘boeren’buitenlucht.
Soort reünie
"Lang niet gezien.’’ "Dat klopt, dat moet een jaar geleden zijn.’’ "Precies dat was toch ook hier.’’ Deze conversatie tussen twee bezoekers van het Oogstfeest Horst & Telgt is kenmerkend voor dit traditionele evenement in het buurtschap aan de rand van het dorp. Volgens Eibert Kuiper is het Oogstfeest een soort reünie, waar veel mensen uit Horst & Telgt en uit Ermelo-dorp elkaar ontmoeten. Ook talloze vakantiegangers, alsmede bezoekers uit de regio en ver daarbuiten weten het evenement op de derde zaterdag van augustus te vinden. Bovendien komen veel mensen ieder jaar terug.
Voortreffelijk
Eibert Kuiper: "De sfeer is altijd voortreffelijk en dankzij zo’n 90 vrijwilligers is de organisatie perfect voor elkaar. Het lijkt wel, of we steeds mooi weer hebben. In de beginjaren waren de voorspellingen een keer slecht en hebben we contact gezocht met het KNMI. We kregen te horen, dat er precies op zaterdagmiddag een depressie boven de Veluwe lag met veel regen. We hebben daarom de boel toen afgeblazen, maar dat bleek onnodig wat het bleef droog. Daarna hebben we de afspraak gemaakt om het altijd door te laten gaan ook als de voorspellingen slecht zijn. Sindsdien is het altijd mooi weer geweest.
Veekeuring afgeblazen
We hebben maandagmorgen het gras gemaaid, dinsdag de tent geplaatst en woensdag het veld uitgezet. Vrijdagmiddag was alles klaar. Het is jammer dat de veekeuring is afgeblazen, vanwege de warmte. Dat kregen we helaas pas op donderdag te horen. Bovendien was het niet nodig geweest, want de beesten staan bij ons altijd overdekt dus in de schaduw.
Grasmaaiertrek
Naast veel bekende onderdelen, zoals de boerenmarkt, demonstraties zoals het handmatig en machinaal dorsen en het grasmaaien met een zeis is er dit jaar een grasmaaiertrek. Dat is een soort tractorpulling voor jongeren tot 16 jaar die op ozonmaaiers met elkaar de strijd aangaan’’, aldus de voorzitter van het Oogstfeest.
Oldtimer-tractorrit
Op het Oogstfeestterrein stonden maar liefst 160 tractoren, waarvan er tussen 12.00 en 13.00 uur z’n 120 deelnamen aan een Oldtimer-tractorrit door het buitengebied en het dorp. Naast demonstraties van oude ambachten stonden er ruim veertig kramen, velen met handnijverheids- en streekproducten.
Lang gezellig
Mede dankzij de optredens van muziekvereniging Juliana uit Uddel en de Tippezangers uit Hierden bleef het nog lang gezellig op het terras en in de tent. Om 20.00 uur werd een wederom zeer succesvol Oogstfeest Horst & Telgt afgesloten en kan men uitzien naar de 22e editie van het evenement op zaterdag 17 augustus 2024.
banner jansen elektrotechniek nieuw x