Watertoren wordt expositieruimte voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen

Pieter Trap bij de watertoren op de Galgenberg in Harderwijk.
Pieter Trap bij de watertoren op de Galgenberg in Harderwijk.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De watertoren op de Galgenberg in Harderwijk wordt expositieruimte voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (Stibo).

Over Stibo
Stibo is in 2016 opgericht door Pieter Trap uit Ermelo en zijn vriend Arjan Denneman, met als doel de Tweede Wereldoorlog als een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis levend te houden. Dit gebeurt door verhalen op te tekenen met ooggetuigen zodat de herinneringen bewaard blijven. Verhalen die bovendien worden gepubliceerd op de website van Stibo, zodat deze niet in de vergetelheid raken en doorgegeven kunnen worden aan de volgende generaties. Daarnaast bewaart Stibo ook voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Voorwerpen die Stibo zelf heeft opgegraven, in bruikleen heeft of krijgt. Sinds de oprichting heeft de stichting een behoorlijke vlucht genomen. Meerdere ambassadeurs en een Comité van aanbeveling steunen het initiatief. Bovendien mag de stichting zich verheugen in de steun van gerenommeerde partners die de doelstellingen van Stibo delen.

Een eigen expositieruimte
Met de volgende stap in de jonge geschiedenis van Stibo, een eigen expositieruimte, is Pieter dan ook erg blij. De watertoren is een gemeentelijke monument en eigendom van waterleidingsbedrijf Vitens. Met Vitens is overeengekomen dat Stibo de komende tien jaar de begane grond van de watertoren mag gebruiken als expositieruimte. “Nu de stichting ook formeel groen licht heeft gekregen kunnen we starten met het uitwerken van het plan voor de inrichting”, zegt een enthousiaste Pieter. Het gaat een regionaal herinneringscentrum 1940-1945 worden dat zich richt op de driehoek tussen Nijkerk, Zwolle en Apeldoorn, ofwel de Noordwest Veluwe. “Met verhalen, foto’s en voorwerpen uit de regio laten wij in vitrines de oorlogsjaren zien, waarbij we de aanloop naar de oorlog ook gaan vertellen. Bovendien willen we ook kinderen aanspreken. In elke vitrine wordt op hun niveau verteld wat er zich in dat oorlogsjaar heeft afgespeeld. Stibo heeft een vrijwilliger die kinderboekenschrijfster is en met teksten in jip-en-janneketaal de vertaalslag gaat maken naar deze generatie. Onder de trap komt daarnaast een bak met zand vol bodemvondsten die kinderen met een detector kunnen opsporen.”

Meters parachutestof
De expositie krijgt een permanente plek in verschillende vitrines. Bovendien gaan twee vitrines bestemd worden voor exposities die ongeveer eenmaal in de vier maanden worden gewisseld. De watertoren is rond van vorm en wie op de begane grond naar het hoge plafond kijkt vangt nog een glimp op van het watervat. Daarnaast oogt de nu nog kale ruimte industrieel met de diverse pijpen, leidingen en buizen. Pieter stelt zich voor dat het publiek straks een rondje loopt langs mooi vormgegeven vitrines. Met meters parachutestof is het de bedoeling de ronding van de muren en de leegte van de ruimte te verdoezelen, en de akoestiek te verbeteren.

In het bos
De watertoren staat in het bos dat omzoomd wordt door de Watertorenweg, de Beekhuizerweg en de Beltweg. Het is een prachtig en populair natuurgebied, ook vanwege het natuurspeelterrein ‘De Galgenberg’. Door de hoge bomen valt de watertoren pas op als je bij wijze van spreken ertegenaan loopt. Tegen de tijd dat de opening van het herinneringscentrum plaatsvindt zullen borden belangstellenden de weg wijzen. Het streven is dat de opening in het najaar zal zijn, en anders volgend voorjaar. Het is de bedoeling dat het herinneringscentrum één keer per maand op gezette tijden is geopend. “Daarnaast zullen we op verzoek opengaan voor bijvoorbeeld basisscholen, oudheidkundige verenigingen of andere geïnteresseerde groepen in een rondleiding.”

Oproep
Voor zowel de website van Stibo als voor het herinneringscentrum doet Pieter de oproep aan iedereen die zelf een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog heeft of iemand kent die dat heeft, om contact op te nemen. Ook voorwerpen uit die tijd zijn zeer welkom bij de stichting. Voor meer informatie kunt u kijken op www.oorlogsherinneringen.nl of op de Facebookpagina van Stibo. Verder is de stichting te bereiken via [email protected] en/of op telefoonnummer 06-32452998.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen