Nootmouskaat laat hun publiek voelen dat het écht gezien wordt

Clownen, voor Hennie Dul en Marieke Franken is het de gewoonste zaak van de wereld. Ofwel, zo noemen zij liefkozend het clownswerk dat zij doen. Het is een manier, of liever gezegd hún manier, om het publiek te laten voelen dat het écht gezien wordt.

Met fotoreeks.

Mous en Noot
Met publiek wordt de doelgroep bedoeld voor wie Hennie als clown Mous en Marieke als clown Noot spelen. Onder deze doelgroep vallen volwassenen met een verstandelijke beperking en dementerenden. Maar Mous en Noot spreken jonge kinderen ook erg aan; bijvoorbeeld als er iets te vieren valt. Als ‘Een vrolijke specerij, voor een feestelijk gerecht’, wordt Nootmouskaat omschreven.

‘Alles mag er zijn’
Toch, benadrukken Hennie en Marieke, verwachten ze niet altijd een lach op het gezicht van volwassenen met een verstandelijke beperking en dementerenden, als ze voor hen optreden, integendeel. “Alles mag er zijn, van angst tot boosheid en van blijdschap tot verdriet. Wij als contactclowns zijn namelijk in het hier en nu, zonder oordeel. Wanneer je op deze manier omgaat met mensen laat dit vooral hun mogelijkheden zien.”

Het gebeurt gewoon
Van tevoren hebben Hennie en Marieke geen vooropgezet plan; het gebeurt gewoon. “We spelen in op wat er is”, leggen ze uit. “Het enige wat we weten is hoe we binnenkomen en hoe we afsluiten. We komen neuriënd binnen, tasten eerst de sfeer af en maken met iedereen persoonlijk (oog)contact.”

Gelukkig
Het maakt Hennie en Marieke gelukkig als ze een klik voelen met hun publiek. Ze doen clownswerk dan ook erg graag. “Zeker in deze doelgroep, want in de zorg staat de druk er behoorlijk op. Wij kunnen ze iets extra’s geven, want op dat moment hoeven wij niets, er is geen agenda en geen boodschappenlijstje.”

Sinds 2010
Nootmouskaat bestaat sinds 2010. Het idee rijpte toen Hennie en Marieke elkaar leerden kennen via het werk. “We wilden indertijd grotere activiteiten doen voor kinderen met een beperking. Dat werd groter dan we hadden gedacht, er kwam steeds weer iets bij. Je kunt nu wel stellen dat het een uit de voegen gegroeide hobby is. Zo samen gaat het heel perfect, we hoeven er niet eens bij na te denken, zo goed zijn we op elkaar ingespeeld.”

Rouwclown
Hun onderlinge relatie heeft zich verdiept sinds ze allebei namens Nootmouskaat ook actief zijn als rouwclown. Gekleed in subtielere kleding bieden Hennie en Marieke ondersteuning in een proces rondom rouw. Vanuit onbevangenheid met muziek en spel is de rouwclown er voor de mens in rouw. Dat werkt bevrijdend en geeft ontspanning, menen ze.

Belevingstheater
Daarnaast maken Hennie en Marieke veel werk van hun belevingstheater. Het gaat om heel intieme theatervoorstellingen waarbij de afstand tot het publiek zo klein mogelijk is. Want zien, voelen, ruiken, proeven en horen is het doel van de voorstellingen, die geschikt zijn voor kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd van nul tot vier jaar. “Wij nemen ze namelijk mee in ons verhaal. Neem bijvoorbeeld de voorstelling met Onderwaterwereld als thema. Ze mogen zand voelen, het water en de achtarmige octopus, van wie elke arm weer anders voelt. En natuurlijk komt er ook een haai langs. Maar aan het einde komt gelukkig alles weer goed.”

Van eigen hand
Van de muziek, de liedjes tot het decor, het is allemaal van eigen hand. In die zin hebben Hennie en Marieke het behoorlijk druk met Nootmouskaat. De maandag en de vrijdag houden ze wekelijks vrij om er mee bezig te zijn en door te ontwikkelen. “Het is nu nog onze hobby. De uitvoering is echter wel professioneel omdat we vinden dat het goed moet zijn. Nu is het eigenlijk nog vrijwilligerswerk, maar we worden er erg gelukkig van. Ooit zouden we er wel graag ons werk van willen maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen