Herder Marion Derks krijgt eerste exemplaar boek Schapenpad uitgereikt

Francisca Schippers, Mariska van Vondelen en Marion Derks.
Francisca Schippers, Mariska van Vondelen en Marion Derks.
Foto: Ennio Brehm

Samen met Mariska van Vondelen schreef Francisca Schippers uit Ermelo een aangrijpend boek over het herdersleven, rouw, verlies, vriendschap, hoop en dromen. Op zaterdag 5 november werd aan de Ermelose herder Marion Derks het eerste exemplaar van het boek Schapenpad overhandigd door Francisca Schippers die tevens herderin is, en journalist Mariska van Vondelen bij boekhandel Riemer en Walinga.

Dit bericht Uitgeverij Confetti.

Herdersleven
‘Schrijven, dat willen we!’ Daar begon alles mee. Of eigenlijk al een paar maanden eerder toen de Delftse Mariska van Vondelen een keer met een van de hulpherders meeliep om zo van het herdersleven te proeven. De ontmoeting tussen haar en de Ermelose herders Francisca Schippers en Marion Derks was er een van een directe herkenning. Algauw ontstond een mooie vriendschap gebaseerd op een wederzijdse interesse in de verzorging van schapen.

Scheren, lammeren en rouwen
Francisca leerde Mariska scheren op de traditionele manier met een schaar en ze leerde haar hoefjes bekappen. De vaart zat er goed in. Want de droom om ooit eigen schapen te hebben werd steeds belangrijker voor de Delftse. Totdat in een tijdsbestek van twee weken Mariska haar vader verloor en haar jongste zoon uit huis ging. Alles veranderde, maar de liefde voor de schapen bleef en de vriendschap met Francisca groeide. De gesprekken over dromen, verlies, rouw en hoop gingen steeds dieper. En het leerproces ging door. Een van Mariska’s dromen kwam uit: ze mocht stagelopen tijdens lammertijd. ‘Het gevoel van de eerste keer een ooi te helpen bij het krijgen van een lam is magisch. De serene sfeer in de kooi, de geur, de band tussen dier en mens. Prachtig.’

Troost
Op een avond in september besloten Mariska en Francisca hun ervaringen samen te brengen in een boek. Mariska heeft al eerder boeken geschreven en met een groot enthousiasme begon het schrijfproces. Nu ruim een jaar later ligt er een boek dat barst van de schapen, schapenweetjes en ervaringen van herder Francisca. Een boek ook dat troost biedt aan iedereen die een rouwproces meemaakt door verlies en/of een leeg nest en vol van dromen met vallen en opstaan weer opkrabbelt. Een verhaal van vriendschap en van altijd weer de hoop hebben op een betere toekomst. Echt alle grote thema’s van het leven passeren de revue.

Foto’s
Schrijven kunnen ze, deze twee. En fotograferen ook. Dus zijn in het boek maar liefst dertien kleurenfoto’s van schapen te vinden. Van een stoere ram tot een pasgeboren lammetje, van de twee dames die simultaan aan het scheren zijn tot sfeervolle foto’s van Mariska en Francisca die herderen op de hei.

Inkijkje
Dit boek is uniek door de combinatie van het de herdersverhalen en de zoektocht naar een nieuw leven. De combinatie is gewaagd, de verhalen zijn herkenbaar en eindelijk krijgt de lezer een inkijk in het leven van de herder. Het boek is exclusief verkrijgbaar bij Boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo, in het bezoekerscentrum van Stichting Schapedrift en via www.uitgeverij-confetti.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen