Theatergroep Spiegel: ‘Wie wil er met een fijn gevoel naar huis?’

Theatergroep Spiegel.
Theatergroep Spiegel.
Foto: eigen foto

“Vier koppels en ze komen een bed te kort”, grijnst Philip Baalmans, “daar kun je van alles van maken!” Waarmee de regisseur van Theatergroep Spiegel in een hele kleine notendop de opzet samenvat van de voorstelling Bedkwartet. En die is om het publiek te vermaken, te laten lachen en soms even te laten slikken omdat sommige scenes wel heel herkenbaar zijn. “Wij willen dat mensen met een fijn gevoel naar huis gaan.”

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober staat Theatergroep Spiegel op de planken in het vernieuwde theater De Dialoog in Ermelo met de voorstelling Bedkwartet. De aanvang voor beide avonden is 20.00 uur.

Eigentijdse draai
De voorstelling Bedkwartet is in 1975 geschreven door de Britse blijspelauteur Alan Ayckbourn, en door veel toneelverenigingen op de planken gebracht. Ook door Theatergroep Spiegel in 2007, vertelt Philip. “Ik speelde toen zelf ook een rol, ik ken het stuk dus heel goed.” Toch heeft Philip als regisseur een eigentijdse draai willen geven aan Bedkwartet.

Ervaren en met talent
“Ik ben wat gaan rommelen in de tekst en heb zelfs stukken geschrapt. In die zin wordt deze uitvoering van Bedkwartet een hele moderne versie met een up-to-date tekst. Zo hebben we het bijvoorbeeld over corona en de gasprijs. Ook heb ik de spelers erg losgelaten met bijvoorbeeld de interpretatie van de tekst. Dat kan omdat ik werk met een groep spelers die erg ervaren is en veel talent heeft. Ze gaan met hun eigen woorden zo op in hun emotie en beleving, dat je het gevoel krijgt dat de speler het echt meent.”

Kenmerkend
De keuze om Bedkwartet op te voeren is bewust zegt Philip. “Bedkwartet is kenmerkend voor het hele oeuvre van Theatergroep Spiegel. Waarmee we bedoelen dat het een stuk is om te lachen. Dat doen wij als theatergroep namelijk graag; gewoon leuk spelen en applaus krijgen.” Naast voorstellingen met een serieus en ernstige toon was en is humor namelijk nog steeds een grote drijfveer van Theatergroep Spiegel.

Het 25-jarig jubileum
Met Bedkwartet viert Theatergroep Spiegel bovendien het 25-jarig jubileum, hoewel 2021 het jubileumjaar was. De viering werd echter uitgesteld door corona. Philip was in 1996 medeoprichter van Spiegel. In al die 25 jaar heeft een harde kern van mensen het ideaal dat Spiegel nastreeft kunnen bewaken. Een ideaal dat Philip als volgt verwoordt: “Wat Spiegel uitoefent is wel amateurtoneel, maar het is niet amateuristisch.”

Over Bedkwartet
Joviale Maarten en zijn vrouw Karin hebben voor de housewarming al hun vrienden uitgenodigd. Helaas wordt het feestje al snel verstoord als één stel besluit om een echtelijke ruzie daar uit te vechten. Oude liefde, jaloezie en onzekerheden zorgen voor hilarische omstandigheden in drie slaapkamers.

Spelers
De spelers van dit toneelstuk zijn: Martin Bezemer, Erik Grootendorst, Karien Hermanns, Arnike van den Hoek, Otto Jager, Ronnie Regeling, Veronica Romijn en Manon Visser. De regie is in handen van Philip Baalmans; regieassistente en verzorger van kleding is Liesbeth van Beek.

Welkom
U bent van harte welkom op 14 en 15 oktober in Theater De Dialoog aan het Raadhuisplein 4 in Ermelo, de voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten € 12,50 incl. pauzedrankje en zijn te bestellen via www.theaterdialoogermelo.nl of aan de kassa voorafgaande aan de voorstelling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen