Bijzondere opening overzichtstentoonstelling ’20 jaar da Vinci’ in St. Jansdal Harderwijk

Dick Leene, lid van de kunstcommissie St. Jansdal, spreekt de belangstellenden toe.
Dick Leene, lid van de kunstcommissie St. Jansdal, spreekt de belangstellenden toe.
Foto: eigen foto

De hele maand september mag Stichting galerie en ateliers Leonardo da Vinci de muren van ziekenhuis St. Jansdal overnemen. De overzichtstentoonstelling ’20 jaar da Vinci’ omvat topstukken van de kunstenaars die de afgelopen 20 jaar bij de stichting werkzaam zijn of zijn geweest. Op vrijdag 2 september werd de tentoonstelling in het St. Jansdal feestelijk geopend.

Dit bericht Miranda Blaak, Artistiek Medewerker bij Leonardo da Vinci.

Unieke eigenzinnige dagbesteding
Dick Leene, lid van de kunstcommissie St. Jansdal, opende de tentoonstelling en heette iedereen een warm welkom. Louwe Hakvoort, bestuursvoorzitter Stichting galerie en ateliers Leonardo da Vinci, vertelde de ontstaansgeschiedenis van de stichting en de verdere ontwikkelingen van deze unieke eigenzinnige dagbesteding. Ook werden vrijwilligers, leden van de Rotary en medewerkers, die zich hadden ingezet om deze kleurrijke tentoonstelling tot een groot succes te maken, in het zonnetje gezet. Na het doorknippen van het lint (een toepasselijk verbandje) zijn de bezoekers in groepjes de tentoonstelling gaan bewonderen.

190 pareltjes
Lydia Laman van Leonardo da Vinci: “We hebben uit ruim 1200 werken van de kunstuitleen die de stichting in beheer heeft, de 190 pareltjes uitgekozen, gereed gemaakt en opgehangen. Ook zijn er ruimtelijke werken in de vitrinekast op de eerste verdieping te zien. Bij elkaar hangen er werken van ruim 70 kunstenaars, die vanaf het eerste uur bij da Vinci werkzaam zijn geweest tot de huidige kunstenaars. Ook hangen er werken tussen van kunstenaars die inmiddels overleden zijn en waar wij warme herinneringen aan hebben. Ik ben er trots op dat wij deze overzichtstentoonstelling in goede samenwerking met St. Jansdal hebben kunnen realiseren.”

Dagelijks
De tentoonstelling ’20 jaar da Vinci’ is t/m 2 oktober dagelijks van 8.00 -17.00 uur te bezichtigen op de begane grond en de eerste verdieping van St. Jansdal. Voor meer informatie bent u altijd welkom bij de Stichting galerie en ateliers Leonardo da Vinci aan de Kerklaan 8A in Ermelo. Ook kunt u altijd een kijkje nemen op de website https://www.leonardodavinci-kunst.nl

Gedicht Dilyse Buter
Dilyse Buter, al 19 jaar werkzaam bij da Vinci, schreef speciaal voor de opening het onderstaande gedicht ’20 jaar’. Twintig jaar staat voor Dilyse gelijk aan jongvolwassen.

Gedicht ’20 jaar’ door Dilyse Buter

Zo jong volwassene
Dat heb je toch maar mooi gedaan
Opbouwen wat je kon breken
Stil laten staan

Maar ik zag jaren van volgroeiing
Van klimmen naar klimop
De dagen werden langer
In plaats van kort

Je wist per persoon een leven te vergroten
Passies klinkklaar samen laten smelten

Al bestond de draaideur kunstenaar
De wegloper
De werkelijke kunstenaar
De cliënt
De persoon vergroter
De storm in een glas water
En jij die binnen kwam lopen

Bij de jong volwassene
Volgroeid naar volwassenheid
Waar richtingen verstrengelden
Of loslaten een enige optie was

Weet ik dat er ook leed is geweest
Als verdriet van laten gaan
Want iedereen bij Leonardo da Vinci
Is iemand, maar bovenal een kunstenaar

Dat weet je niet wanneer je begint
Maar wel als je eindigt
Als een loopbaan van ‘heb ik jou’
Jij bent jou, van jou is er maar 1
Kom, dat zie je nou

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen