Fête de la Nature in Ermelo wordt écht leuk feestje mét muziek, kunst en romantiek

Janneke en Gert Schuurman.
Janneke en Gert Schuurman.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Vrijdagavond 2 september en zaterdag 3 september vindt het Fête de la Nature plaats in de Natuurtuin De Zandkamp in Ermelo. Wie het programma bekijkt kan niet anders dan zich nu al gaan verheugen op een écht leuk feestje voor jong en oud met muziek, kunst, rondleidingen, een fietstocht tot romantiek. De entree is gratis, wel staat er een pot om vrijwillig een donatie in te doen.

De Natuurtuin is bereikbaar via de Arendlaan en vervolgens afslaan naar de Konijnenwal.

Romantiek bij de bosvijver
Wat klinkt romantischer dan de vrijdagavond te verwelkomen bij de bosvijver, vergezeld van de klanken van doedelzakspeler Jan van Doornum. Om vervolgens als de duisternis echt valt nachtvlinders te kijken op een groot scherm.

Initiatiefnemers
Janneke en Gert Schuurman, vrijwilligers bij de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, zijn in ieder geval erg te spreken over het programma. De NMP organiseert het Fête de la Nature in samenwerking met KNNV Noordwest Veluwe, Landschapsbeheer Gelderland (Klompenpaden) en de imkers van Bijenstal ‘Onder de Pannen’. Fête de la Nature is een landelijk initiatief van IVN Nederland en vindt elk jaar plaats begin september.

Decor
Net als elders is het echter in de Natuurtuin ook gortdroog door het gebrek aan regen de afgelopen tijd. Niet het mooiste decor voor een feestje zou je zeggen. Voor komend weekend hadden Janneke en Gert het liever ook anders gezien, maar ze benutten de mogelijkheden die er wel zijn.

Beloning
“We organiseren bijvoorbeeld een puzzeltocht van bloemen die nog wel in bloei staan.” Terwijl Janneke en Gert de Natuurtuin doorlopen blijken dat er veel meer te zijn dan in een eerste oogopslag. Wat bijna voelt als een soort beloning, want de natuur heeft het flink zwaar op het moment.

Aanrader
Een rondleiding door de Natuurtuin is sowieso een aanrader, menen Janneke en Gert. “Ook als een soort bewustwording dat het de komende jaren er ook zo uit kan gaan zien door de klimaatverandering.” Super mooi zijn dan ook de plekken in de Natuurtuin waar wel water in de buurt is, zoals bij een kleine vijver waarin de Lisdodden parmantig boven het water uitsteken.

Relaxt en gezellig
Bezoekers kunnen vrijdagavond en zaterdag rekenen op een relaxte en gezellige sfeer. Zo wordt een gedeelte van het terrein overspannen met tentdoeken, is koffie, thee en een sapje te koop tot poffertjes.

Programma Fête de la Nature op 2 en 3 september in de Natuurtuin Ermelo

Vrijdagavond 2 september
20.15 uur doedelzakspeler Jan van Doornum bij de bosvijver
21.00 uur nachtvlinders kijken op groot scherm * voor verplichte aanmelding zie de website van KNNV Noordwest Veluwe.

Zaterdag 3 september
10.00-16.00 uur in de Natuurtuin een programma voor kinderen en volwassenen
10.30 -11.00 uur saxofoon- en vioolmuziek door Estia en Marlinde de Wolf
11.15-12.30 uur folkmuzikant Jos Jongeling, met akoestische Folk uit Ierland, Amerika, Engeland en Schotland.
11.30- 13.00 uur poffertjeskraam
13.30 -14.00 uur muziekband B-Eagles, mannen, met gitaar begeleiding, repertoire: 60er/70er jaren, met enkele meer recentere nummers.
14.15 uur Jet Weigand en Anne Koster, zang

Hele dag:
Koffie, thee en vruchtensap zijn verkrijgbaar (svp betalen met contant geld)
Informatiestands van o.a. KNNV en NMP over biodiversiteit
Rondleidingen door de tuin met natuurgidsen
Bezoek aan de bijenstal met uitleg door de imkers
Verspreid door de natuurtuin zijn kunstschilders aan het werk.
Informatie over het klompenpad Pelserpad en dit vanuit de natuurtuin (deels) gaan lopen.
Fietstocht door Horst en Telgt, met gelegenheid tot bezoek aan het Voedselbos (Nijkerkerweg), landgoed Groot Dasselaar met de bloemenweide (Waterweg), en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (Zeeweg).

Voor kinderen
Diverse activiteiten in de tuin:
Kabouterpad
Kabouterspeurtocht
Knutselen met natuurlijk materiaal
Aquariumbak met kleine waterbeestjes waarvan met een zoekkaart de naam kan worden opgezocht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen