Heb jij er al eentje gevonden in de buurt van de schaapskooi in Ermelo?

Bé Tenkink.
Bé Tenkink.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Heb jij er al eentje gevonden? Zo’n prachtig geschilderd kleinnood van 11 bij 17 centimeter met een natuurtafereeltje? Misschien heb je er zelfs meerdere opgeraapt, want het verhaal gaat dat het bijna een wedstrijd is om er eentje te scoren. Je weet immers maar nooit of je nu of in de toekomst iets waardevols in handen hebt.

Tweehonderd verspreid
Sinds september 2020 heeft kunstschilder Bé Tenkink (73) uit Ermelo er tegen de tweehonderd verspreid in een straal van 2 á 3 kilometer van de Ermelose schaapskooi. Ofwel, mini schilderijtjes die elk een tafereeltje voorstellen van de omgeving gedurende de vier seizoenen. Dat varieert van schapen op de Ermelosche Heide, de schaapskooi tot de schaapskudde. “Nadat we, mijn vrouw Grietje en ik, ze ergens hebben verstopt, zijn de schilderijtjes ook zo weer vertrokken.” Van echt verstoppen is dan ook geen sprake, want Bé vindt het juist erg leuk dat iemand een schilderijtje vindt en het meeneemt naar zijn of haar huis. “We zetten ze zo weg dat mensen ze wel kunnen vinden.”

Hoe leuk!
De periode dat Covid de wereld ontwrichtte, maakte mensen soms erg vindingrijk. Niet eens altijd bewust, niet zelden ging het ‘per ongeluk’. Zo ook bij Bé. Het stel dat al bijna 35 jaar in Ermelo woont voelde zich, net als veel mensen, door de coronamaatregelen beperkt in hun dagelijkse doen en laten. “We konden niets, maar wilden wel iets te doen hebben. Daarom gingen wij elke dag op pad de natuur in met koffie en een zak krentenbollen. Thuis had ik een schilderij dat ik eigenlijk niet zo mooi vond. Dat heb ik toen in drieën gezaagd en tegen Grietje gezegd: ‘Hoe leuk is het om die te verstoppen in de buurt van de schaapskooi en dat mensen ze vinden’.”

Uitnodigend
Bé kreeg er zo’n schik in toen bleek dat de schilderijtjes waren meegenomen, dat hij er meer ging maken. “Het eerste half jaar hielden we het geheim dat ze van mijn hand waren. Tot Arnold van Verseveld ervan hoorde. Net als ik is Arnold als kunstenaar aangesloten bij de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief. Hij opperde het idee om achterop de schilderijtjes mij kenbaar te maken. Wat ik vervolgens heb gedaan.” Bé draait een schilderijtje om, en inderdaad, de tekst is erg uitnodigend: ‘Leuk dat jij mij hebt gevonden. Ik heb me verstopt zodat jij mij zou vinden’. Vervolgens sluit Bé af met de vermelding van zijn website en adres voor diegene die zijn atelier willen bezoeken.

Zo blij mee
Daarop kreeg Bé zulke fijne reacties, hij printte ze allemaal uit. ‘Ik heb al de hele dag een vreugdevol gevoel door deze vondst’, valt onder meer te lezen, ‘ben er zo blij mee. Hij staat in de woonkamer mooi te zijn. Bedankt!’. Bé geniet erg van de interactie met de vinders van zijn schilderijtjes. “Het is net of krijg je applaus voor je werk.” Voorlopig gaat Bé door met het verspreiden van de schilderijtjes. “Het is een sport om net even een ander schilderijtje van de omgeving te maken. Bovendien vind ik het leuk om met de schilderijtjes mensen een fijn gevoel te geven.”

Niet zonder
Bé schildert en tekent, al van jongs af aan. “Al toen ik negen jaar was. Destijds hield ik al een expositie in de schuur van stripfiguren die ik had nagetekend uit de Pep (Nederlands stripweekblad dat van 1962 tot 1975 verscheen, red.) en de Donald Duck.” Tekenen ligt hem het beste vindt hij zelf. “Ik teken zelfs op mijn spijkerbroek als ik in de auto zit en me verveel.” Volgens Grietje kan Bé niet zonder schilderen en tekenen. “Overal waar ik kom zit ik te tekenen, ook op vakantie, Grietje ook trouwens. Als we iets moois zien willen we het graag op onze manier vastleggen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen