Wat knap: je vrijwillig inzetten voor Present Ermelo in deze tropische hitte

Een groep van 8 tieners met begeleiding verdient een hele diepe buiging. Terwijl het kwik vanmiddag, donderdag 11 augustus, steeg naar tropische waarden, werkten zij zich in de volle zon in het zweet, om een voortuin in Ermelo op orde te brengen. De jongelui maakten deel uit van een groep van 70 tieners die vandaag 9 projecten van Stichting Present Ermelo voor hun rekening nam.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Tuinrenovatie
Het project van de voortuin was niet zo maar een tuinklusje. Wat dat betreft had het meer weg van een tuinrenovatie. De bewoonster was namelijk niet meer in staat de tuin die bestond uit tegels die overwoekerd waren door onkruid en onder meer lavendelstruiken, in haar huidige vorm te onderhouden. Vandaar de rigoureuze beslissing dat alles eruit moest worden getrokken.

Zwaar en stoffig
Voor de tieners was dit een uitermate zware en stoffige klus. Want de tuinaarde was zo uitgedroogd door het tekort aan regen de afgelopen tijd, dat het meer van zand weg had. Bovendien wilden de tieners de tuin zo ver op orde brengen dat deze gereed was voor een laag grind. Wat betekende dat nadat de tegels en struiken eruit waren gewipt, zij gewapend met grote boodschappentassen, scheppen en harken ook nog een laag tuin gingen afgraven.

Zweten
Er kwam geen graafmachientje aan te pas. Onvermoeibaar schepten ze de tuinaarde in de boodschappentassen, om ze vervolgens te legen in de container op de oprit. Twee jongens maakten er zelfs een sportieve workout van, compleet met diepe kniebuigingen en de opzwepende kreten die hierbij horen. Zweten zag je ze overvloedig, maar er kwam geen klacht over hun lippen.

Dankbaar
Ondertussen werden zo veel mogelijk geprobeerd de wortels van het onkruid eruit te trekken, die ondanks het afgraven waren blijven steken. Want aan het einde van de middag was het de bedoeling worteldoek op de kale aarde te leggen. De bewoonster toonde zich erg dankbaar. Gul bood ze de tieners ijs aan, drinken tot handdoeken om het zweet en vuil van hun gezicht en lichaam te vegen.

Rituals artikelen inpakken
Een ander project vond plaats op de productieafdeling van Stichting Materra aan Hanengewei in Ermelo. Het was weliswaar een minder warme klus, maar aanpoten was het zeker voor de tieners. Via de firma Ducky Dons uit Ermelo had Materra een mooie opdracht gekregen, namelijk het inpakken van diverse Rituals artikelen in een geschenkdoos. Deze wordt via Ducky Dons de klant namelijk cadeau gedaan bij een bepaalde actie.

Super leuk
Punt was dat de opdracht binnenkwam terwijl veel van de cliënten van Materra vakantie vieren. De tieners Magdalena en Elianne hielpen de cliënten die er wel waren daarom graag uit de brand. “Het is super leuk om te doen”, riepen zij vanuit een kamer van het voormalige politiebureau waar Materra tegenwoordig huist. In een andere kamer waar ook druk werd ingepakt werd de dorst gelest met flinke schijven watermeloen. Want ook binnen liep de temperatuur aardig op.

Er gaat wel eens iets mis
Wie het vandaag soms ook erg warm kreeg was Lisa Pool-Hofman, coördinator vrijwilligers Present Ermelo. Want hoe goed zij alles ook had voorbereid om de 9 projecten in goede banen te leiden, soms lopen zaken anders dan gepland. Zo had een project bepaald tuingereedschap nodig om de klus voort te zetten. Bij weer een ander project moest een oplossing worden gevonden voor de verf die was gaan schiften.

Herikon
De tieners die vandaag zo fanatiek waren vieren een week zomerkamp bij Herikon in Putten. Dit is een interkerkelijk evangelisch conferentiecentrum en maakt deel uit van de in de Verenigde Staten gevestigde zendingsorganisatie BCM International. Met het klussen via Stichting Present Ermelo brengen zij hun geloof in de praktijk.

Over Present Ermelo
Stichting Present Ermelo slaat een brug tussen mensen die vrijwillig hulp willen bieden en mensen die deze hulp goed kunnen gebruiken. Zo worden met groepen vrijwilligers eenmalig een klussen geklaard om de hulpontvanger op weg te helpen. Dat varieert van tuinklussen, een woning weer leefbaar maken, iemand verhuizen tot opruimen. Klussen die ze krijgen doorverwezen van maatschappelijk organisaties, huisartsen tot de woningcorporatie.

Sociale hulpvragen
Naast praktisch de schouders onder een klus zetten, helpt Present Ermelo ook bij sociale hulpvragen. Dat varieert tot een boeketje bloemen langsbrengen tot een kopje koffie en een praatje maken. Zie ook stichting.stichtingpresent.nl/ermelo/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen