Oogstfeest Horst en Telgt in Ermelo viert vierde lustrum met groots vuurwerk

Foto: Grietje-Akke de Haas

Het vierde lustrum van het Oogsfeest Horst en Telgt zou in 2020 al worden gevierd. Maar de coronamaatregelen torpedeerden de 20ste editie van het populaire evenement. Deze wordt nu in 2022 gehouden op vrijdagavond 19 augustus van 18.00 – 23.30 uur (met een groots vuurwerk om 22.00 uur) en zaterdag 20 augustus van 10.00 – 20.00 uur. Inderdaad, deze keer ook op vrijdagavond zoals dat elke lustrumeditie het geval is.

Oogstfeest Horst en Telgt vindt plaats op de dam bij Eibert Kuiper aan de Oude Nijkerkerweg 21 in Ermelo. Klik HIER voor het complete programma.

Grote publiekstrekker
Eén van de initiatiefnemers van het Oogstfeest in 2001, Eibert Kuiper, kan er na al die jaren nog niet over uit. “We dachten toen echt dat we het bij één keer zouden houden.” Hij en zijn kompanen bevroedden toen niet dat Oogstfeest Horst en Telgt uit zou groeien tot één van de grootste jaarlijkse publiekstrekkers. Want het gratis toegankelijke Oogstfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers, die de sfeer willen meemaken zoals een oogstfeest vroeger was. Publiek dat heel erg geniet van demonstraties als graan dorsen, maaien, zaaien en ploegen. Bovendien is er van alles te beleven voor kinderen. Zij kunnen zich uitleven op een springkussen, spelen in het hooi of een rondrit maken met een huifkar.

Kleur aan Ermelo
Het Oogstfeest geeft kleur aan Ermelo en zet ons dorp op de kaart, menen Eibert Kuiper, Ad de Kort, Elbert Epe, Piet van Diest, Flip Verhoef en Henk Vliek. Zij zetten tijdens een mooie zomerse avond op het erf van Henk Vliek de laatste puntjes op de i van het programma. In vergelijking met de 19e editie van het Oogsfeest wordt het een ontmoeting met veel oude bekenden en eerder gehouden activiteiten. Dat varieert van de Boerenmarkt, de Friese paardenshow, de oldtimer tractoren, de koeienkeuring tot diverse demonstraties. “Inderdaad”, zegt Eibert Kuiper, “want men rekent op een bepaald programma.”

Veel muziek
Een programma bovendien met veel muziek die wordt verzorgd door de Ermelose Kickstarters op vrijdagavond en op zaterdag door de fanfare van Muziekvereniging Juliana uit Uddel, de Tippezangers uit Hierden tot een dweilorkest.

Handdorsen
Wat zeker niet mag ontbreken bij de demonstraties is het handdorsen met een stok. Een dergelijke demonstratie nemen Elbert Epe, Piet van Diest en Henk Vliek voor hun rekening, met Flip Verhoef als reserve-handdorser. Natuurlijk moet er even geoefend worden door de heren, want het is al weer even geleden dat ze ‘het dansje’ uitvoerden.

In een rondje
Want een dansje, daar lijkt het handdorsen bijna op vindt Ad de Kort. “Ze lopen namelijk met zijn drieën een rondje, en doen om de beurten een slag met de dorsstok.” Handdorsen legt Ad uit, gebeurde vroeger na dat het graan was gemaaid. “Daar werden bossen van gemaakt en in een cirkel gelegd met de aren naar het midden toe. De bedoeling daarvan was de graankorrels voorzichtig uit de aren te slaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen